POLITICA

Ponta si Johannis, lupta in doi pentru Cotroceni. Vezi ce spun sondajele

Ponta si Johannis, lupta in doi pentru Cotroceni. Vezi ce spun sondajele

ponta, johannis, cazan, cindreaPrimarul Sibiului, Klaus Johannis si primul ministru Victor Ponta sunt politicienii cu cele mai mari sanse de a castiga alegerile prezidentiale, cei doi fiind la distanta mare de urmatorii contracandidati: Calin Popescu Tariceanu, Mihai Razvan Ungureanu, Catalin Predoiu si Cristian Diaconescu.

Intr-o analiza Mediafax, pe baza sondajelor de opinie realizate de patru institute sociologice, distanta dintre Ponta si Johannis, in turul doi, ar fi de 8 procente.

Cele patru sondaje de opinie date publicitatii in iulie arata ca diferenta dintre Victor Ponta si Klaus Johannis, primii doi clasati in preferintele electoratului, este de aproximativ zece procente, ceilalti potentiali candidati aflandu-se la distanta mare fata de acestia.

Totusi, potrivit sondajelor, diferenta dintre cei doi scade in ipoteza unui tur doi in care Ponta si Johannis ar intra.

In ceea ce priveste masurarea intentiei de vot pentru Victor Ponta se observa existenta unei diferente de 15 procente intre cea mai optimista si cea mai pesimista evaluare. Astfel, Victor Ponta este creditat cu 47% intentie de vot in sondajul CURS, spre deosebire de 32% in sondajul IRSOP. INSCOP si CSCI il crediteaza pe premier cu procente apropiate: 41% – CSCI si 40,5% – INSCOP.

Spre deosebire de Ponta, Klaus Johannis este creditat cu procente sensibil apropiate: 28% – CURS si CSCI, 29% – INSCOP, 21% – IRSOP. Astfel, diferente intre cea mai optimista si cea mai pesimista evaluare in ceea ce il priveste pe Johannis este de doar opt procente.

Toate cele patru case de sondare au testat, totodata, si ipoteza in care in turul secund al prezidentialelor ar concura Ponta si Johannis.

Conform intentiilor de vot din iulie, Ponta l-ar devansa pe Johannis in turul doi la o diferenta de 10 procente (55% , fata de 45%) in sondajul CSCI, in timp ce diferenta ar fi 5,6% (52,8%, fata de 47,2%) in sondajul INSCOP.

Sondajele CURS si IRSOP releva si ele ca in turul doi Ponta l-ar devansa pe Johannis, rezultatele fiind de 53% (Ponta) la 47% (Johannis) in sondajul CURS si de 49% (Ponta) la 43% (Johannis) in sondajul IRSOP.

Ponta ar castiga in turul secund in fata lui Antonescu, Predoiu, Ungureanu sau Diaconescu

Ponta l-ar devansa, intr-un eventual tur doi, si pe Crin Antonescu (60,7% la 39,3%) in sondajul INSCOP, 60% la 40% in sondajul CURS si 53% la 29% in cercetarea IRSOP).

Sondajul INSCOP releva ca Victor Ponta i-ar devansa si pe Catalin Predoiu (66,7% la 39,3%), si pe Mihai Razvan Ungureanu (58,3% la 41,7%), dar si pe Cristian Diaconescu (67,5% la 32,5%).

Tariceanu, locul trei in sondajele de la mijlocul lunii iulie

Calin Popescu-Tariceanu ocupa locul trei in ceea ce priveste intentia de vot la prezidentiale, dupa Victor Ponta si Klaus Johannis, el fiind cotat cu un procent de 10% atat de sondajul CSCI, cat si de cercetarea facuta de IRSOP. Este de mentionat ca datele pentru aceste doua sondaje au fost culese la mijlocul lunii iulie.

In sondajul INSCOP, ale carui date au fost culese la inceputul lunii iulie, Tariceanu e cotat cu doar 4,1% in ceea ce priveste intentia de vot, el fiind devansat de Mihai Razvan Ungureanu, care e cotat cu 8,9%.

Sondajul CURS nu il testeaza pe Tariceanu, intrucat a fost demarat inaintea anuntului facut de acesta cu privire la intentia sa de a candida. In cercetarea elaborata de CURS, locul trei in intentia de vot pentru prezidentiale, dupa Ponta si Johannis, e ocupat de Cristian Diaconescu, acesta fiind creditat cu 7%.

Pe de alta parte, Mihai Razvan Ungureanu a cotat la 7% in sondajul CSCI, la 6% in sondajul CURS si la doar 1% in cercetarea intreprinsa de IRSOP.

Cristian Diaconescu e creditat cu 6% intentie de vot in sondajul IRSOP, cu 3% in cel al CSCI si cu doar 2,5% in cercetarea INSCOP.

In ceea ce il priveste pe Dan Diaconescu, acesta este cotat la 7% (CSCI), 4% (CURS si IRSOP) si doar 2,1% (INSCOP).

Geoana ar castiga in fata lui Johannis sau Antonescu, daca Ponta nu ar candida

Sondajul CURS testeaza si intentia de vot in ceea ce priveste candidatura lui Mircea Geoana la prezidentiale. Astfel, in conditiile in care din partea Aliantei PSD-UNPR-PC ar candida Mircea Geoana si nu Victor Ponta, Geoana e creditat cu 40%, el devansandu-l, ca si Ponta, pe urmatorul clasat, Klaus Johannis.

Potrivit cercetarii CURS, intr-un eventual tur doi Geoana l-ar devansa, ca si Victor Ponta, si pe Crin Antonescu (60% la 40%).

Pe de alta parte, cercetarea IRSOP testeaza intentia de vot atat in ceea ce privepte candidatura lui Victor Ponta, cat si pe cea a lui Mircea Geoana. In acest caz, Ponta e creditat cu 32%, in timp ce Geoana e cotat cu doar 6%.

IRSOP testeaza si intentia de vot referitor la candidatura lui Crin Antonescu, dar si la cea a lui Catalin Predoiu, Antonescu fiind creditat cu 6%, iar Predoiu cu 5%.

PSD conduce in intentia de vot, atat singur cat si in alianta cu UNPR si PC

Casele de sondare au testat, totodata, si intentia de vot pentru partide, respectiv votul politic. In acest sens, PSD se afla pe primul loc in intentia de vot a respondentilor, atat singur cat si in alianta cu UNPR si PC, fiind secondat de PNL, care ocupa locul doi atat singur, cat si in alianta cu PDL.

Astfel, sondajul CURS crediteaza PSD cu 45% intentie de vot, in timp ce sondajul IRSOP crediteaza PSD cu doar 39%.

Urmatorul clasat este PNL, care este creditat cu un procent apropiat in ceea ce priveste intentia de vot atat de sondajul CURS (17%), cat si in cercetarea IRSOP (18%).

PDL se afla pe locul trei, in ambele sondaje, CURS si IRSOP, fiind creditat cu 11%.

Spre deosebire de sondajele CURS si IRSOP, cercetarea CSCI a testat intentia de vot in ceea ce priveste aliantele dintre partide. In acest caz, alianta PSD-UNPR-PC este creditata cu 41% intentie de vot, in timp ce alianta dintre PNL si PDL este cotata cu doar 29% intentie de vot.

In rest, PMP este creditat, ca intentie de vot politic, cu 8% (IRSOP), 7% (CURS) si 6% (CSCI), in timp ce PPDD este creditat cu 6% de catre toate cele trei cercetari mentionate.

FC este cotata la 3% in sondajele CURS si CSCI, in timp ce in cercetarea IRSOP formatiunea e creditata cu doar 1%. UDMR e creditata cu 6% in sondajul CURS, 5% in sondajul CSCI si 4% in cercetarea IRSOP.

In luna iulie au fost date publicitatii rezultatele a patru sondaje de opinie facute de patru case de sondare, respectiv INSCOP, CURS, CSCI si IRSOP

CURS si INSCOP si-au cules datele in prima parte a lunii iulie, respectiv intre 27 iunie si 4 iulie (CURS) si 1-6 iulie (INSCOP). IRSOP si CSCI si-au cules datele la mijlocul lunii, in a doua si a treia saptamana, respectiv 10-17 iulie (IRSOP) si 10-16 iulie (CSCI).

Sondajul CURS nu testeaza si candidatura lui Calin Popescu-Tariceanu, acesta fiind demarat inaintea anuntului privind intentia acestuia de a intra in competitia pentru prezidentiale.

Clientul sondajului CURS este Fundatia Romania Noastra, fondata de senatorul PSD Mircea Geoana. Sondajul IRSOP a fost realizat la comanda PNL. Sondajul INSCOP a fost realizat pentru „Adevarul”, iar CSCI a fost prezentat de Romania TV.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349