REPORTAJ

Povestea casei bantuite din centrul Sibiului

Povestea casei bantuite din centrul Sibiului

Legendele nu inceteaza niciodata sa apara in orasul de pe malul Cibinului. Ani de-a randul s-a vorbit despre tunelurile subterane din centrul vechi al orasului, despre criptele de la Biserica Ursulinelor sau despre ghiulelele din bastionul Soldish. O alta tema mult discutata este asa casa misterioasa, „fara stapan”, de pe Strada Constitutiei. Expres Sibian a cautat istoricul acestei cladiri, pentru a elucida  „enigma”.

casa bantuita din sibiu

Fie ca e seara sau zi, locul acela iti da fiori. Casa de pe Constitutiei la care ne referim nu are placuta cu numar, nici masini parcate in fata ei, nici locuitori. Are doar cateva pisici pasagere si flamande, care, atunci cand te vad, vin la gard sa le mangai si sa le dai de mancare. Poarta are un lant masiv pus pe ea, lant care scartie la fiecare adiere de vant. Dupa  aleea de castani se vede in sfarsit si casa: inalta, cu etaj, cu multe coloane. Strajuita in stanga de Biserica „Nasterea Domnului” si in dreapta ei de Serviciul de Ambulante, casa aceasta isi ascunde in continuare fostele destinatii si prezentul.

Gradinita pionierilor si casa mortilor

 Intrebati daca stiu ce ascunde imensa casa cu zeci de castani la intrare de pe Strada Constitutiei, multi sibieni au raspuns ca acesta cladire a fost gradinita si loc de refugiu pentru tinerii rebeli. „Tot ce stiu e ca acolo a fost o gradinita, unde trebuia sa merg si eu si nu au mai fost locuri”, ne spune Anca, o economista in varsta de 24 de ani. Juristul Sorin Aldea stie ca aici era un loc ciudat in care se adunau tinerii acum vreo 3-4 ani: „Am auzit ca acolo s-au strans tot felul de grupuri de satanisti care fac tot felul de ritualuri. Ma rog, din punctul meu de vedere erau doar niste copii care nu aveau ce face si se dadeau si ei mari”.  Interesat de subiect, politicianul Razvan Pop explica si el despre aceasta casa: „Acolo a fost o gradinita pana in anii de dupa Revolutie. Stiu asta pentru ca si eu am frecventat-o cateva luni. Dupa arhitectura,  pare a fi construita undeva in anii `30.  Nu stiu cine era proprietar, cred ca a fost resedinta privata”. Dar cel mai picant detaliu ni-l da Liviu, un inginer la 47 de ani, care trece zilnic pe langa casa. „Ghinionul” lui este ca lucreaza in apropiere: „De cate ori trec pe aici, mai ales daca e seara, grabesc pasul. Casa este bantuita, se pare, de batranii care au murit in timp ce erau la tratamente la fosta clinica Antal. Se aud fosnete ciudate si voci infundate, cu toate ca nimeni nu locuieste aici de ani buni”, povesteste, pe fuga, Liviu, in dorinta de a trece mai repede de „casa bantuita”.

Casa unde niciodata nu s-a chemat un taxi

La chestionarul ziarului despre aceasta casa, au participat si o serie de taximetristi: niciun sofer nu stia de aceasta casa si nimeni niciodata nu facuse comanda de taxi in acea zona. Marius Popa, localnic de curand  al unui bloc de vizavi de casa cu pricina, marturiseste: „Am observat-o greu, chiar daca sunt la cativa metri de ea. M-a mirat ca e singuratica printre blocuri si cu atata vegetatie in jurul ei, dar nu am intrebat niciodata pe nimeni ce este cu ea”. Cei de la primarie nu au putut sa dea nici un detaliu despre aceasta casa, intrucat „acest imobil nu face parte din bunurile aflate in proprietatea sau administrarea Primariei Sibiu”, a specificat pentru Expres Sibian, Mirela Gligore, purtator de cuvant al Primariei Sibiu.

Clinica, gradinita, groapa de gunoi

 Povestile despre “casa bantuita” sunt cutremuratoare. In urma cu trei ani, „Politia din Sibiu a descoperit zilele trecute o casa infricosatoare unde un grup de tineri satanisti tineau ritualuri macabre: decapitau pisici, il invocau pe Satan si isi crestau pentragrame, pe corp, cu lama”.

Detalii despre casa misterioasa ne-a dat si enoriasul Ioan Man: „Pe langa teava de gaz, oamenii care locuiesc in preajma isi arunca gunoiul menajer. Asta se intampla cu fosta gradinita: a devenit groapa de gunoi a celor lenesi care nu vor sa se duca pana printre blocuri sa-l depoziteze acolo”, ne spune mahnit domnul Man. Acesta stie ca a fost  gradinita, dar mai mult nu: „Se zvoneste ca ar fi cumparat-o de curand un afacerist din Sibiu, asa vorbeste lumea la biserica”, ne spune Man, fericit ca daca s-ar intampla acest lucru ar disparea maldarele de gunoaie si vegetatia neingrijita de atatia ani de langa lacasul de cult. Portarul Stroie, de la Serviciul de Ambulanta, serviciu situat in partea dreapta a cladirii care ne intereseaza, povesteste linistit: „Sunt de ani buni paznic aici si nu am vazut nicio miscare. E misterioasa casa, nu am auzit de legende, ci doar ca niste copii care ar fi spart lacatele. Am inteles ca a fost cumparata de cineva fosta gradinita; va fi clinica, sau ceva de genul acesta, ca altceva nu ii permite arhitectura”, isi mai da cu parerea portarul.

Viitor incert

Cautand la mai multe agenti imobiliare, Expres Sibian a gasit si anuntul de vanzare al acestei impozante cladiri. „Fostii proprietari ai cladirii de acum 3-4 ani erau din Brasov si Bucuresti si au scos-o la vanzare cu un million jumatate de marci”, ne explica agentul imobiliar Troanca: „Dar nu stiu cine a mai tranzactionat-o, dar am inteles ca e pe mainile bune ale unui sibian, de doi ani si ceva”, a adaugat agentul. Chiar si cu proprietar, cladirea ramane la fel de misterioasa ca si pana acum. Nu i se stie viitoarea intrebuintare. Ea tot trezeste discutii pe la colt de strada si fiecare isi da cu presupusul ca acel teritoriu va deveni gradinita, hotel sau ca va ramane in paragina tot timpul pentru a avea si sibienii o oaza de vegetatie in centrul orasului. Sau ca va fi un loc mitic pe langa care sa fie dusi copiii rai dar plini de imaginatie, care se hranesc din plin cu povesti cu fantome si personaje desprinse din cartile  SF.Cert este ca legenda casei nu va pieri niciodata si se va adanci si mai mult cu trecerea anilor.

Ahitectul cladirii – Alfred Cernea­­

Arhitectul Alfred Cernea a trait intre anii 1883-1968. A realizat de-a lungul vietii diverse biserci, banci, case particulare, camine culturale in tot judetul Sibiu dar si in judetele invecinate. Potrivit publicatiei Tribuna din 25.06.2008, „Cernea a adus mari schimbari in arhitectura Transilvaniei prin impunerea dantelariei brancovenesti intr–un joc de ritmuri si proportii echilibrate”. Tot astfel este creata si casa de pe strada Constitutiei. Tribuna ne clarifica despre scopul acestei cladiri misterioase: „E cu neputinta sa treci nepasator pe langa fosta Clinica Antal de pe strada Constitutiei. Pacat de starea de paragina la care a fost condamnata” scrie Tribuna din 2008. Azi, numele lui Alfred Cernea poate fi vazut de trecatori pe zidurile cladirii ASTREI, de pe Bulevardul Saguna nr.8 dar si pe multe alte blocuri din oras.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309