CULTURA

Povestea Festivalului International de Teatru de la Sibiu continua!

Povestea Festivalului International de Teatru de la Sibiu continua!

festival teatru sibiu

Programul celei de-a XXI-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu continua in urmatoarele trei zile (10 – 11 – 12 iunie) cu o agenda ce face o cronica fascinanta asupra umanitatii si a particularitatilor omului modern.

Sezonul polonez din cele trei zile ii aduce pe scena de la Sibiu pe regizorii Jan Klata, cu spectacolul „Spre Damasc / To Damascus” dupa Sebastian Majewski (marti, ora 18:00, la Teatrul National Radu Stanca Sibiu), Jarosław Staniek, cu spectacolul „Eroii lui Julian Tuwim / Tu-Wim” de Arkadiusz Wójcik (marti, ora 23:00, la Casa de Cultura a Sindicatelor – intrarea C) si Krystian Lupa, cu spectacolul „Frati vitregi / Siblings” de Thomas Bernhard (miercuri, ora 20:00, la Teatrul National Radu Stanca Sibiu). In „Spre Damasc”, Jan Klata propune un diagnostic asupra conditiei spirituale si religioase a umanitatii moderne intr-un spectacol eclectic cu o coloana sonora psihedelica ce contine piese semnate printre altele de Nirvana si Radiohead, in care povestea este afundata complet in cultura pop. Castigator al unui premiu pentru regie pentru dezvoltarea unui nou limbaj in teatru, in 2004, la Festivalul din Bydgoszcz, Jan Klata se afla la a doua sa vizita in Sibiu, dupa ce anul trecut a prezentat „A piece on the mother and fatherland” al companiei Teatr Polski. Regizorul Arkadiusz Wójcik invita publicul la o calatorie muzicala in lumea poeziei si a creatiei muzicale a lui Julian Tuwim, in care teatrul devine un spatiu magic nu doar pentru spectatori, ci si pentru actori. Castigator al Premiului Europa pentru Teatru in 2009, Krystian Lupa apartine acelui areal al marilor personalitati ale lumii, in care ii gasim pe Harold Pinter, Peter Brook, Ariane Mnouchkine sau Pina Bausch. Spectacolul semnat de acesta la Sibiu face un studiu rafinat si percutant asupra mutilatiilor spirituale ale omului contemporan.

Silviu Purcarete revine, de asemenea, pe scena Festivalului International de la Sibiu cu reprezentatia spectacolului „Calatoriile lui Gulliver” (joi, 12 iunie, ora 18:00, la sala Teatrului National Radu Stanca Sibiu). Seria de exercitii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift a fost prezentata in premiera mondiala la Festivalul International de la Edinburgh. Seria spectacolelor de teatru continua cu o creatie de autor ce poarta semnatura regizorului Pippo Delbono. In „Orhidee / Orchids” (joi, 12 iunie, ora 21:00, la Casa de Cultura a Sindicatelor – intrarea A), scriitorul, actorul si regizorul italian vorbeste despre impulsul vital si de nestapanit de a scrie si de a vorbi despre dragoste in pofida tuturor obstacolelor. Castigator al Premiului Europa pentru teatru si rasfatat al criticilor la Festivalul de la Avignon, Pippo Delbono prezinta o estetica a imaginii ce transforma tristetea din zilele noastre in speranta zilelor de maine. Sectia Germana a Teatrului National din Sibiu si Teatrul ECCE din Austria prezinta intreaga trilogie a lui Esteve Soler, dramaturgul catalan premiat cu Serra d’Or pentru cea mai buna piesa a anului: „Contra democratiei” in regia lui Alexandru Dabija (joi, 12 iunie, ora 17:00, la Casa de Cultura de Sindicatelor – intrarea C), „Contra iubirii” in regia lui Marie Hoppe (joi, 12 iunie, ora 18:30, la Teatrul Gong) si „Contra progresului” in regia lui Reinhold Tritscher (joi, 12 iunie, ora 20:00, la Teatrul Gong). Emma Dante revine la Sibiu cu o productie creata in cadrul Proiectului „Orase pe Scena / Cities on Stage”, la Teatro Stabile di Napoli. „Surorile Macaluso / Le Sorelle Macaluso” este o creatie originala ce reuneste universul teatral si cinematografic al uneia dintre cele mai marcante si premiate figuri ale teatrului mondial, intr-o montare despre familie si granita dintre viata si moarte. Cu siguranta ca unul dintre cele mai asteptate momente de pe agenda acestui an este lectura muzicala „Cioran intim” (miercuri, 11 iunie, ora 16:00, Teatrul Gong), un proiect initiat de George Banu alaturi de Francesco Agnello. Programul complet al spectacolelor de teatru poate fi consultat aici: http://www.sibfest.ro/2014/teatru.

Mai mult decat atat, urmatoarea perioada propune o calatorie fascinanta in lumea dansului, cu un focus special dedicat companiilor spaniole. Recunoscuta international pentru conceptul estetic unic in arta dansului, Maria Pages, regina flamencoului vine la Sibiu cu un spectacol de flamenco si poezie: „Flamenco y Poesia” (marti, 10 iunie, ora 21:00, Casa de Cultura a Sindicatelor – intrarea A). Probabil ca una dintre cele mai senzuale aparitii pe scena festivalului de la Sibiu din acest an va fi reprezentatia spaniolilor de la Rojas y Rodriguez (Nuevo Ballet Español), cu spectacolul „Cambio de Tercio/ In ritm de flamenco” (miercuri, 11 iunie, ora 21:00, Casa de Cultura a Sindicatelor – intrarea A). Castigator al trofeului pentru cea mai buna coregrafie la Certamen Coreografico de Madrid in 2011, Jesús Carmona aduce la Sibiu „Lebada si Alba / Cuna Negra & Blanca” (marti, 10 iunie, ora 20:00, la Sala Thalia), un studiu emotionant al naturii umane realizat prin muzica si dans. Sezonul de dans din aceasta perioada continua cu Olivier Dubois (Franta), unul dintre cei mai buni 25 de dansatori ai momentului conform unui top realizat in 2011 de Revista „Dance Europe”, aduce la Sibiu spectacolul „Pentru tot aurul din lume / Pour Tout L’Or du Monde” (miercuri, 11 iunie, ora 23:00, Casa de Cultura a Sindicatelor – intrarea C). Programul complet al spectacolelor de dans poate fi consultat aici: http://www.sibfest.ro/2014/dans.

„Hai Iu Iu Nu Hey You You” (miercuri, 11 iunie, ora 20:00, la Sala Thalia) completeaza seria concertelor de muzica din acest an ca un semn al excelentei oferit de noua generatie de actori romani. Radu Afrim si Vlaicu Golcea au transformat omagiul, adus de o parte dintre concurentii de la HOP singurei artiste care a valorificat cantul romanesc popular autentic, intr-o aventura muzicala, un adevarat show, un dialog intre trecut si prezent, un remix interesant si indraznet pe muzica Mariei Tanase. Seria acestor concerte va fi completata, printre altele, de o reprezentatie extraordinara a britanicilor de la Cantabile. Spectacolul acestora – „Sacru si profan / Sacred and Secular” – depaseste limitele muzicale si exploreaza teritorii cu totul noi. Compania se bucura d eo recunoastere importanta in Marea Britanie fiind invitata sa dezvolte un program independent pentru Royal Albert Hall, anul trecut in decembrie. Mai multe detalii despre programul muzical al festivalului pot fi accesate la acest link: www.sibfest.ro/2014/muzica.

Trupe de acrobati, muzicieni, dansatori si parade de strada vor invada Pietonala Nicolae Balcescu, Piata Mica, Piata Mare si Curtea Liceului de Arta din Sibiu incepand cu ora 16:00 si pana seara tarziu dupa ora 22:00, cu exceptia zilei de joi cand prima reprezentatie are loc incepand cu ora 14:30. Printre companiile ce vor transforma strada intr-o scena se numara si francezii de la Cie Popul’art ce aduc magia circului alaturi de cinematograful itinerant, lituanienii de la Pom Pom Girls Zvaigzdune ce prezinta o parada de dans plina de culoare, dar si slovacii de la The Mirror Family ce aduc in fata publicului personaje a caror corpuri sunt acoperite cu sute de oglinzi, intr-o estetica unica ce iti taie respiratia. Programul complet al spectacolelor de strada poate fi consultat aici: http://www.sibfest.ro/2014/strada.

Evenimentele speciale derulate la mijlocul acestei saptamani promit intalniri cu mari regizori, piese provocatoare si filme originale ale unora dintre cei mai bine cotati creatori de artele spectacolului. Sala ASTRA FILM va gazdui filme create de Peter Brook – „Regelea Lear, fragmente” (marti, 10 iunie, ora 16:00) si, respectiv, „Tragedia lui Hamlet” (marti, 10 iunie, ora 17:00), Pippo Delbono – „Sange” (miercuri, 11 iunie, ora 16:00) si, respectiv, „Amore Carne” (miercuri, 11 iunie, ora 18:00) si Neil LaBute – „Intr-o dimineata de catifea” (joi, 12 iunie, ora 16:00). Atmosfera festivalului se destinde si devine un schimb de idei si prietenie prin conferintele speciale organizate la Libraria Habitus unde isi dau intalnire cu publicul Lucian Boia (marti, 10 iunie, ora 11:30), Jan Klata in dialog cu Octavian Saiu (miercuri, 11 iunie, ora 11:00) si Pippo Delbono in dialog cu George Banu (joi, 12 iunie, ora 11:30). Spectacolele lectura prezentate in timpul Festivalului se constituie ca o serie de intalniri publice de anvergura ce promoveaza dramaturgia contemporana, fiind singurul demers longeviv de acest fel din Romania. Programul urmator include o lectura a piesei „Ierusalim / Jerusalem” de Jez Butterworth (marti, 10 iunie, ora 14:00), „54’5’NORD 10’54’EST” de Alex Adam (miercuri, 11 iunie, ora 14:00) si „Limbi Frumoase / Lovely Head” de Neil Labute (joi, 12 iunie, ora 14:00). Evenimentele vor avea loc la Libaria Humanitas din Sibiu si sunt realizate in co-productie cu Teatrul National Radiofonic. Programul complet de evenimente poate fi urmarit pe sibfest.ro.

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu se desfasoara in perioada 6 – 15 iunie 2014. Bilete online prin eventim.ro.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279