Adaptarea tinerilor la noile cerinte de pe piata muncii, in contextul in care, potrivit statisticilor, 80% din locurile de munca disponibile in 2015 vor disparea complet pana in anul 2025, este provocarea pe care Universitatea’ Lucian Blaga’ din Sibiu o pune in discutie in cadrul conferintei internationale, ‘Lifelong Learning in Action: The university, employers, trainers and the community working together’, ce va avea loc in perioada 19-20 noiembrie, la Sibiu (hotel Ramada).
Conferinta — gazduita de Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu si Catedra UNESCO in Managementul Calitatii si Formare Continua, in colaborare cu Bucharest Professional Training College (BPTC), cu sustinerea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice — isi propune sa sublinieze importanta pe care o au formarea continua si re-calificarea pe parcursul vietii profesionale a absolventilor si cursantilor adulti din Romania, precum si rolul vital, sinergic, pe care il joaca universitatile, colegiile si angajatorii in dezvoltarea si sustinerea oportunitatilor de dezvoltare profesionala continua (CPD) in tara.
In cadrul unei conferinte recent gazduite de Universitatea din St. Andrews (printre absolventii careia se numara si Printul William si Ducesa de Cambridge), directorul executiv al Fast Futures, Rohit Talwar, a atras atentia in fata a 250 de directori ai celor mai bune licee din Marea Britanie asupra faptului ca absolventii de azi ar trebui sa se astepte sa munceasca ‘pana la varsta de 100 de ani si sa aiba cel putin 40 de joburi’. Intr-adevar, potrivit statisticilor, 80% din locurile de munca disponibile in 2015 vor disparea complet pana in anul 2025, iar noile locuri de munca vor fi diferite ‘fata de tot ceea ce am vazut pana acum, astfel, vom trai mai mult si vom munci intr-o maniera complet diferita’, a concluzionat Talwar.
In acest context, Cadrul Strategic pentru Cooperare Europeana in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale stabileste o serie de obiective legate de participarea la invatarea continua care urmeaza a fi realizate pana in anul 2020 pentru grupul tinta cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, pentru care va aloca peste un miliard de euro.
Deloc surprinzator este faptul ca tarile scandinave s-au evidentiat intre cele 28 de state membre UE si Turcia ajungand la un procent de 37% in Suedia, in timp ce Romania se zbate in partea de jos a clasamentului cu un procent de 1,3% din populatie implicata in orice tip de educatie sau formare dupa terminarea studiilor. Mai grav este faptul ca, procentul total al persoanelor implicate in orice forma de pregatire profesionala in 2014 a fost de doar 8%, din nou cel mai slab dintre cele 28 de tari membre UE. Asta in timp ce in Germania a fost de 50%.
Asadar, cum isi pregateste Romania tinerii si forta de munca pentru viitoarele profesii care nu fost inventate inca ? Cum va putea economia Romaniei sa prospere cand se va confrunta cu disparitia meseriilor listate in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR)? Acestea sunt doar doua din intrebarile la care evenimentul va cauta sa ofere raspunsuri.
Reunind studenti, absolventi, experti in resurse umane, traineri si angajatori din cadrul comunitatii, conferinta va oferi sfaturi practice legate de modul in care pot fi implementate strategiile de formare continua, atat la nivel individual cat si institutional, si va demonstra valoarea si importanta pe care angajatorii le acorda dezvoltarii profesionale continue in cadrul procesului de recrutare si insertie a absolventilor pe piata muncii.
Avand oaspeti de marca din partea UNESCO si Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, evenimentul va marca, de asemenea, si colaborarea institutionala dintre Universitatea’ Lucian Blaga’ din Sibiu, BPTC si Pitman Training (UK), partneriat prin intermediul caruia o paleta larga de cursuri si programe de formare profesionala vor fi oferite comunitatii din zona Sibiului. Simultan, conferinta va semnaliza si lansarea Employer Training Scholarship Initiative (ESTI) — un program unic dezvoltat intre Universitatea’ Lucian Blaga’ din Sibiu, BPTC si Pitman Training — UK, cu scopul de a ajuta universitatile si angajatorii sa colaboreze in vederea sustinerii programelor CPD, programe de pe urma carora vor beneficia atat comunitatea locala de absolventi, cat si cea de cursanti adulti.