ANCHETE

Prejudiciu imens in dosarul celei mai mari companii din judet. Un fost lider PNL Sibiu este cercetat

Prejudiciu imens in dosarul celei mai mari companii din judet. Un fost lider PNL Sibiu este cercetat

mitea eugen

Prejudiciul din dosarul Romgaz, in care este anchetat si fostul lider al PNL Sibiu, Eugen Mitea, in calitatea sa de fost director commercial al companiei, se ridica la peste 60 milioane euro, conform expertizei efectuate de procurorii DIICOT.

Principalii suspecti in dosarul celei mai mari companii din judetul Sibiu sunt fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu si omul de afaceri Ioan Niculae, care au fost prezenti, vineri dimineata, la audieri, unde li s-a adus la cunostinta faptul ca prejudiciul este de 62 milioane euro, scrie Agerpres.

La sediul DIICOT a fost adus cu o duba de la Penitenciarul Gaesti si omul de afaceri Ioan Niculae, care executa o condamnare in alt dosar.

Adriean Videanu este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat (in modalitatea normativa a aderarii si sprijinirii), abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Din referatul intocmit de catre procurorii DIICOT rezulta ca, in perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian si, in perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC Interagro SA, acordand discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre aceasta companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care Interagro SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai sustine ca demersurile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-au realizat in conditiile in care Interagro SA inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale Romgaz SA, aceasta fiind transformata practic intr-un furnizor al unui „client privat privilegiat” si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arata ca, prin activitatea ministrilor Vosganian si Videanu, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale.

Mai mult, Romgaz si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea Romgaz in favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei.

In referat se mai retinea ca Romgaz a livrat in aceasta maniera catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre Romgaz aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre Interagro este de aproximativ 43 milioane lei (15 milioane dolari), iar TVA este de aproximativ 54 milioane lei (19 milioane dolari).

Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre Interagro pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a Romgaz reprezinta un procent de circa 51% din totalul de 500 milioane lei, aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 — decembrie 2010, sustin procurorii.

Sursa: Agerpres

Foto: oradesibiu.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309