CULTURA

Premiera nationala la Sibiu. „Furtuna” montata in Piata Mica!

Premiera nationala la Sibiu. „Furtuna” montata in Piata Mica!

Sibiul va marca o noua premiera in domeniul cultural. Pentru prima oara in Romania, un spectacol de teatru de papusi este montat in aer liber.

Furtuna in piata mica sibiu

Teatrul pentru Copii si Tineret „Gong” prezinta vineri, 24 iunie si sambata, 25 iunie, de la ora 22:00, in Piata Mica din Sibiu, premiera spectacolului „Furtuna” in regia Alinei Hiristea. Este pentru prima data in Romania cand se monteaza un spectacol in aer liber, cu marionete, dupa un text de Shakespeare. Evenimentul marcheaza, totodata, 400 de ani de la disparitia celui mai mare dramaturg din istorie, William Shakespeare.

Productia Teatrului „Gong” din Sibiu porneste de la celebra expresie din „Furtuna” ce face referire la „un teatru de papusi insufletite” si recreeaza parabola lui Shakespeare cu mijloacele teatrului de animatie. Prospero, un artist magician al scenei, proprietar al unui teatru ambulant, isi creeaza insula pentru a-si pune in scena „razbunarea”. Artistul isi dramatizeaza propria experienta: conflictul nerezolvat cu fratele sau, Antonio. Marionetele sunt plasmuiri ale mintii si sufletului lui Prospero, inefabile si fragile. Rostul lor este sa exprime starile lui Prospero, furtuna din sufletul lui, sa evidentieze etapele transformarii de sine, stingerea conflictului cu fratele sau si schimbarea razbunarii in iertare. Aspectul esential este dat de faptul ca mesajul shakespearian, indemnul la iertare, la recunoasterea greselilor si asumarea vinei este inca extrem de actual. Publicul este martor si judecator al povestii, insa este chemat si sa isi faca propria explorare de sine. „Si ce ar fi de facut? Shakespeare nu traseaza solutii, nici spectacolul nu o va face. Insa avansarea in dezbatere publica a relatiilor tensionate dintre semeni reuseste sa ne strecoare in suflet principiul iertarii.”, a declarat Alina Hiristea in timpul repetitiilor de la Sibiu.

Spectacolul ce poate fi jucat atat in aer liber, cat si in interior, surprinde nu doar prin imaginarul creat de jocul papusilor si al proiectiilor video, dar si prin constructia scenei. Structura metalica cu o deschidere de 6 metri, o adancime de 4 metri si o inaltime de 6 metri este formata din 300 de bare din fier si 2 platforme construite din 44 de metri patrati de lemn triplu stratificat. Pentru efectele speciale organizatorii folosesc 36 de aparate de iluminat scenic, dintre care 15 LED-uri eco friendly, un videoproiector cu tehnologie 3LCD si un sistem de sonorizare cu o putere de 4000W.

Spectacolul are o durata de 1h15min si este recomandat tinerilor peste 12 ani. Din distributia spectacolului fac parte actorii Gabriel Costea, Paul Bondane, Petrisor Diamantu, Gabriela Mitrea, Leo-Nora Bacanu, Monica Baldea, Daniela Dragomir, Jenő Major, Horatiu Dancu si Nicolae Suciu. Regia, versiunea scenica si ilustratia muzicala a spectacolului poarta semnatura Alinei Hiristea, decorul si marionetele au fost realizate dupa un concept al scenografului Marian Sandu, iar costumele dupa o idee a Ilonei Lorincz. La acest proiect si-au mai adus contributia creatorii Mircea Horvath, cel care semneaza compozitia originala pentru trei piese muzicale, Florin Chirea pentru ilustratiile video, Lucian Moga pentru light design si Minela Popa pentru machiaj. Echipa tehnica a spectacolului este formata din Mircea Corcoveanu, Daniel Neagu, Claudiu Rusu, Adrian Trutescu, Emil Predescu, Andrei Arjoca si Patrick Voicu. Productia spectacolului a fost realizata de atelierele ALTAX din Bucuresti si Adrian Vlad, Claudia Benchea si Diana Ribana, cu multumiri speciale consultantului tehnic George Dulamea.

Intrarea publicului la oricare din reprezentatii este gratuita.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279