Autostrada Pitesti-Sibiu nu este pentru Dacia, ci pentru Romania, iar din punctul meu de vedere aceasta problema nu mai poate fi tratata la nivelul profesional al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), a declarat miercuri Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), intr-o conferinta de presa.
‘Este o batjocura, o bascalie nationala ideea cu infrastructura. Daca acum catva timp exprimam nehotararea fata de ultimele declaratii care au fost facute despre vestita autostrada Pitesti-Sibiu, Sibiu-Pitesti, care nu este a Daciei, ci a Romaniei, astazi spun ca nu va fi finalizata nici macar in 2025. Este inadmisibil ce se intampla, ca o tara care are un potential important in aceasta industrie, care contribuie si la export, si la bunastare, locuri de munca, sa fie tratata cu atata indiferenta, in conditiile in care 80% din finantare este asigurata din fonduri europene (…) Din punctul meu de vedere, am discutat cu cei de la CNADNR, iar eu as desfiinta pur si simplu aceasta companie. Trebuie sa existe o agentie in directa subordine a primului ministru si impanata cu oameni de specialitate — profesori in constructii, drumuri, poduri, geologi. Nu mai putem trata problema cu nivelul profesional al CNADNR. Romania va avea consecinte considerabile daca nu vom avea aceasta autostrada’, a spus Stroe.
Acesta a adaugat ca, din punctul sau de vedere, in cazul acestei lucrari, ar trebuie desemnat un singur prestator care sa realizeze atat studiul de fezabilitate, cat si proiectarea.
‘Am stat si m-am gandit ce as face eu. As face o licitatie, as alege un prestator care sa faca si studiul de fezabilitate si proiectarea. Ce se intampla acum, din 2007 incoace, este de necomentat, este de sesizat Directia Nationala Anticoruptie. Asteptam acum sa vedem ce decizie se va lua. Am acompaniat vreo opt ministri ai Transporturilor, iar rezultatele sunt zero. Este de o importanta capitala acest tronson si gresit s-a inteles ca Dacia si Renault vor o autostrada. Imaginati-va 4,4 milioane de metri cubi de marfa in containere, care circula din centrul tarii spre vest. N-au facut masuratori, n-au facut un calcul sa vada ce fonduri uriase pierde Romania ca urmare a lipsei acestei autostrazi’, subliniat seful ACAROM.
In data de 9 decembrie 2015, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, spunea, in cadrul dezbaterii publice a proiectului de buget, ca lucrarile la autostrada Pitesti — Sibiu ar putea incepe la 1 ianuarie 2017 in conditiile in care licitatiile vor putea demara abia in vara anului 2016.
„Din pacate nu a fost demarata din timp ca sa poata incepe acum executia. In acest moment noi am inceput procedurile pentru studiul de fezabilitate si incercam sa acceleram, sa devansam programul pe care l-am primit, sa-l aducem cat mai aproape de noi. (…) Sunt studii de fezabilitate pe capete. Ele trebuiau sa se incheie la 15 decembrie in acest an. Consultantul extern ne-a recomandat sa extindem aceasta perioada pana la urmatorul termen, pana la 15 iunie, pentru a nu grabi acest lucru pentru ca fusesera sarite din cursul firesc al lucrurilor tocmai forajele geo care se pare ca au fost problema la Orastie — Sibiu. In vara vor putea fi demarate, dupa studiul de fezabilitate, licitatiile pentru proiectare si lucrari, iar asta inseamna ca la 1 ianuarie 2017 vor putea incepe lucrarile”, a spus Costescu.
Sursa: Agerpres