POLITICA

Prietenul nostru s-a facut mare. Si acum candideaza!

Prietenul nostru s-a facut mare. Si acum candideaza!

Este tipul inalt, cuminte si cu bun simt din fata blocului. Este cel pe care ni-l doream intotauna in echipa atunci cand jucam fotbal, pentru ca era cel mai bun portar dintre noi. Este studentul care a terminat jurnalismul la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. Acum, ”tipul” s-a facut mare. Si-a schimbat prioritatile, dar nu si tenacitatea, dorinta de lupta si, mai ales, bunul simt. Este Alex Buiuc si in aceasta toamna a ales sa intre din nou pe ”teren”. De aceasta data nu mai joaca fotbal in cartierele Sibiului, ci a intrat in preliminariile pentru ”Liga Campionilor” din politica. Vrea sa ajunga in Parlament, alaturi de colegii sai din Uniunea Salvati Romania (USR).

alex-buiuc-la-fotbal

Salut Alex!

-Salut.

Ne cunoastem din vremea studentiei, de cand jucam fotbal si erai paznicul portii noastre…

-Da… Chiar frumoase amintiri. Chiar daca din cauza accidentarilor m-am lasat intre timp de fotbal, ma incearca nostalgia vremurilor in care eram coechipieri in Cupa Presei sau in Cupa Consulatului German de fotbal. Pe vremea aia noi eram protagonistii, iar presedintele actual Johannis era spectactor si … primar.

E o parte frumoasa a vietii mele pe care o sa o impartasesc si copiilor mei. Am crescut si am trait mereu in Sibiu si mi-e drag tare orasul asta. Abia astept ca fetita mea sa creasca si sa ii pot impartasi si ceva din mandria mea de sibian

Au trecut ceva ani… Ce-ar trebui sa stie sibienii care nu te cunosc despre tine?

– Sa stie ca daca atatia ani am stat deoparte, nu am intrat azi in politica pentru ca sa fiu un intretinut din bani publici sau sa ma imbogatesc. Cred ca am fost intotdeauna animat de un spirit civic mai degraba si ca intotdeauna cand am putut sa ma implic am facut-o. Sunt absolvent al Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu, iar acum imi intretin familia dintr-un job fain in domeniul IT.

 Trebuie sa recunosc faptul ca, dupa mult timp in care nu ne-am mai intersectat, am ramas surprins cand ne-am intalnit din nou, in toamna si erai implicat in strangerea de semnaturi pentru USR, iar acum esti candidat. Cum ai ajuns la spiritul asta politic de la spiritul civic?

 – Cred ca lucrurile se leaga asa incet. Am fost in permanenta implicat din suflet in actiunile pe care societatea civila le-a intreprins si in care m-am regasit. Am fost prezent si mi-am spus punctul de vedere atunci cand am considerat ca ceva nu este în regula. Am actionat, cu toate ca nu eram beneficiarul direct al vreunuia din scopurile pentru care am luptat. Dar, intotdeauna am considerat ca, pe termen lung, bunastarea individuala nu poate sa faca abstractie de cea a comunitatilor din care faci parte. Acum, in USR e vorba exact despre comunitate, despre tara. E vorba despre a-i oferi Romaniei sansa la o clasa politica decenta. Si iti spun direct: e cea mai grea si mai importanta lupta pe care am dat-o vreodata.

 Te consideri norocos ca esti sibian?

– Desigur. Chiar si din punctul asta de vedere al politicului. Imagineaza-ti cum ar fi aratat Sibiul fara diversitatea asta politica in care FDGR-ul a deranjat jocurile partidele de dupa 90… Cred ca aici, noi, cei din USR avem un sprijin foarte mare pentru ca mentalitatea politica a sibienilor este mai deschisa si oamenii inteleg ca initiative cu oameni noi, cu gandire moderna si cu implicare, chiar pot da roade! Acum totul depinde si daca sibienii vor sa vina la vot!

Cum ai perceput Sibiul in ultimii ani?

– Cred ca toata lumea simte ca orasul, cel putin, s-a ridicat. Noi trebuie sa continuam, sa ducem mai departe ce s-a intamplat in plan local si sa integram Sibiul intr-un context regional. Avem aeroport, trebuie sa aducem autostrada si sa prevedem industrializarea Sibiului, turismul Sibiului. Cred ca acestia sunt vectori de dezvoltare durabila pentru generatii. Restul sunt lucruri care se pot face punctual atat de administratia locala cat si judeteana.

Ce spui tu e ok pentru Sibiu, dar ce facem cu Romania?

– Daca avem cateva modele de succes, de ce sa nu le urmam? Chiar Uniunea Salvati Bucurestiul este un model de succes in Bucuresti construit in lupta impotriva unor crime arhitecturale impotriva locuitorilor Capitalei. Aceleasi crime impotriva economiei Romaniei s-au petrecut in ultimii 26 de ani, cu complicitatea clasei politice, a tuturor partidelor. Acum toate partidele sunt pline de idei, dar nu am vazut faptele in acest timp…

Putem vorbi despre Sibiu, dar cred că ceea ce îmi propun eu pentru sibieni își dorește majoritatea românilor. Vreau să schimb modul în care oamenii sunt reprezentați, să fac vocea lor să fie auzită în Parlament. Îmi doresc să am un dialog continuu cu toate forurile sibiene, atât publice cât mai ales civice și să fiu un ”releu” al inițiativelor locale. Esențial este că un politician merge în Parlament pentru a-i reprezenta pe cetățeni, nu pentru a face lucruri de capul său. Vreau să renunțăm la a ne mai bate cu pumnul în piept cu realizări închipuite, atunci când, în stradă, este evident că sibienii nici măcar nu știu numele celor care i-au reprezentat în ultimii ani, darămite ceea ce au făcut. În Sibiu lucrurile s-au mișcat ceva mai bine decât în restul țării, în special pentru că Sibiul a fost mereu deschis schimbării și viziunii de înnoire. Acum înnoirea pe care noi o propunem prin USR este cu adevărat una fundamentală față de politica românească!

De ce te-ar alege oamenii pe tine si USR-ul?

– USR-ul poate face schimbarea cu adevărat prin oamenii care îl compun. Suntem toți oameni care n-au mai făcut parte din vreun partid politic, nu ne-am contaminat din mediul politic actual. Suntem oameni care și-au făcut foarte bine profesiile, care sunt respectați de cei din jur și care acum, când ne implicăm în politică, vrem să rămânem la fel, respectați și verticali. Un om vertical iese în evidență întotdeauna din mulțime.

Ne dăm seama foarte clar că șansa USR stă în asumarea rolului nostru, în demonstrarea faptului ca oamenii USR-ului reprezintă un alt model de om politic. Doar așa putem clădi, dincolo de promisiuni, încrederea cetățenilor în noi, pentru că proiectul USR este în primul rând unul proiect pe termen lung, nu limitat la alegerile de anul acesta.

E vorba deci în primul rând de oameni. Nu de teorie ducem lipsă în România, nu de doctrine, nu de planuri și programe politice sforăitoare care nu se respectă niciodată. Vă dați seama că cei care au câștigat alegerile parlamentare în 2012 au realizat doar 8% din ceea ce au promis?  USR propune în primul rând oamenii care să facă aceste lucruri, e vorba înainte de toate de o abordare decentă și de bun simț, e vorba de reclădirea încrederii pe termen lung.

 Cum simte un tanar ca tine ca poate face toate astea?

Eu aș spune că sunt mai degrabă matur. Am 35 de ani dar urmaresc presa zi de zi, de aproape 24 de ani. Stiu, poate ti se pare ca e ciudat ce afirm, insa chiar am urmarit constant tot ce s-a intamplat in Sibiu si in Romania in toti acesti ani, de la vremurile ”Tineretul liber”, ”Rondul de Sibiu”, trecand prin epoca superbei ”Academia Catavencu” si ajungand azi la presa axata pe titluri si trafic online. Am fost mereu conectat bine la realitate si m-a durut mult faptul ca nu puteam schimba mai nimic, ca trebuia sa merg cu valul, pentru ca in partidele romanesti de pana acum nu as fi acceptat sa intru.

De data asta noi,  prin USR reusim sa cotim valul, sa ne facem auzita vocea si perceptia despre o politica altfel. Stiu ca poate suna a vorbe de campanie ceea ce spun acum, insa eu cred cu tarie ca putem realiza o reformă, pentru aducerea responsabilității și a bunului simț în politică. Este o schimbare pe care sunt convins că o pot face, atât eu, ca persoană, cât și gruparea politică în care sunt implicat. Eu sunt un om obișnuit, un om cu un loc de muncă stabil și bine plătit. Nu aș fi intrat în politică dacă aș fi știut că țara este corect administrată. Cred totuși că trebuie să nu mai gândim egoist, să privim mai departe decât pentru noi înșine. Sunt norocos sa am o familie frumoasă, am o fetiță de nouă luni și pentru ea îmi doresc să contribui la formarea unei Românii normale și, mai ales, o Românie morală. Încerc să lupt pentru ca România să devină o țară în care să nu ne mai fie treamă să mergem într-un spital, o Românie în care copiii noștri să aibă acces la un sistem de educație performant.

Degeaba ne este nouă bine azi, fiecare acolo unde suntem, în colțul nostru de lume. Dacă România nu este guvernată responsabil, dacă România nu are legi clare și corecte, la orice șoc economic sau politic ar apărea tot calmul vieții noastre se va spulbera. Politica ne influențează mai mult decât credem și măcar experiența ultimei crize economice și a modului în care am traversat acei ani ne poate servi ca exemplu. Trebuie sa fim pregatiti pentru viitor, iar USR este un proiect pe termen mediu si lung care tocmai asta face: pregateste un viitor mai echilibrat, mai bun!


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309