ACTUALITATE

Primaria Sibiu explica: Ce inseamna noul sistem de gestionare a deseurilor

Primaria Sibiu explica: Ce inseamna noul sistem de gestionare a deseurilor

colectare selectiva a deseurilor sibiu

Locuitorii din municipiul Sibiu vor colecta selectiv deseurile, incapand din acest an, dupa ce se vor finaliza licitatiile de atribuire a noilor contracte, anunta reprezentantii municipalitatii. Costurile pe care fiecare sibian le va suporta urmeaza sa fie stabilie de catre Consiliul local.

“In cadrul intalnirilor pe care le-am avut pana acum cu sibienii din cartiere, subiectul colectarii selective a deseurilor a revenit in discutie de foarte multe ori. Mi-am dat seama ca sibienii nu cunosc foarte multe detalii si de aceea am tinut sa explicam ce efecte va avea asupra cetatenilor acest proiect realizat la nivelul intregului judet”, a declarat Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului.

PENTRU MUNICIPIUL SIBIU acest nou sistem de gestionare a deseurilor rezultate din gospodarii inseamna ca sibienii nu vor mai incheia direct contractul cu o firma de salubritate, ci ADI Eco va selecta prin licitatie aceasta firma. Dupa intrarea in vigoare a noului sistem, sibienii vor trebui sa colecteze selectiv deseurile:

Containerele galbene – metal si plastic

Containerele albastre – hartie si carton

Containerele verzi – sticla

Containere maro – deseuri menajere

Acest tip de colectare se va aplica atat in zonele de case, cat si in zonele de bloc. Pana in prezent, in cadrul acestui proiect, au fost achizitionate 37.327 de containere si pubele pentru metal – plastic, hartie – carton si sticla. Acestea sunt pastrate in depozitele Primariei si, odata cu intrarea in vigoare a noului sistem, acestea vor fi distribuite in zonele de blocuri si in zonele de case.

Pubelele si containerele pentru deseurile menajere vor fi livrate de catre firma selectata sa asigure colectarea si transportul deseurilor menajere.

Platforme pentru containere si pubele in tot orasul. Primaria Sibiu a initiat in luna ianuarie 2016 o procedura de achiziție pentru amenajarea platformelor pe care vor fi asezate containerele pentru deseuri menajare si cele de tip iglu.

Platformele pentru deseuri menajere vor fi amenajate cu baza de beton armat, acolo unde nu exista deja o platforma din beton, asfalt sau dale, si vor fi imprejmuite si iluminate corespunzator. Imprejmuirea va fi realizata cu stalpi metalici si panouri cu lați de lemn pe toate cele patru laturi. Pe una dintre laturi este prevazuta o poarta cu lațimea de 2 m, existand posibilitatea inchiderii cu lacat a acesteia. Langa fiecare platforma va fi amplasat si un stalp de iluminat, in unele locații urmand sa fie montate si camere video pentru supraveghere.

Platformele pentru colectarea deseurilor de sticla, hartie-carton, metal si plastic nu vor fi imprejmuite, dar acolo unde este necesar se va crea o platforma betonata.

Ca dimensiune, majoritatea platformelor se vor incadra in una dintre cele trei dimensiuni tip – 14 mp, 18 mp sau 28 mp, in funcție de spațiul disponibil si zona in care vor fi instalate.

Termenul de depunere a ofertelor in cadrul acestei proceduri de achiziție este 18 februarie, ofertele primite intrand apoi in evaluare. Lucrarile se vor efectua in acest an.

Plata serviciilor de salubritate. Atunci cand se va anunta intrarea in vigoare a acestui nou sistem de gestionare a deseurilor, singura firma care va colecta deseuri in municipiul Sibiu va fi cea desemnata in urma licitației inițiate de A.D.I. Eco. Locatarii de la case precum si asociatiile de proprietari de la blocuri nu vor mai incheia un contract direct cu o firma de salubritate, ci Primaria Sibiu va avea relatia directa cu aceasta firma care colecteaza si transporta deseurile si, prin urmare, Primaria Sibiu, prin Directia Fiscala, va colecta taxa de salubrizare de la cetațeni si o va achita operatorului.

Nivelul taxei de salubrizare urmeaza sa fie supus aprobarii Consiliului Local Sibiu.

Entitatea care administreaza acest nou sistem integrat de gestionare a deseurilor in intreg judetul Sibiu este Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Eco Sibiu. Asociatia amintita a initiat proiectul intitulat “Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu”, care a obtinut finantare din fonduri structurale. Scopul proiectului este de a institui un sistem de colectare selectiva a deseurilor in intreg judetul, incluzand constructia de statii de sortare si compostare si achizitionarea containerelor si pubelelor speciale pentru colectarea selectiva. Municipiul Sibiu este membru in aceasta Asociatie, alaturi de celelalte primarii din județ, presedinția ADI ECO fiind asigurata de Consiliul Judetean Sibiu.

Asociatia A.D.I. Eco este cea care trebuie sa organizeze licitatiile pentru selectarea operatorilor (firmelor) care se vor ocupa de infiintarea, organizarea, reglementarea, exploatarea, monitorizarea si gestionarea in comun a serviciului de salubrizare a localitatilor din judetul Sibiu. Concret, aceasta Asociatie trebuie sa selecteze firmele care se vor ocupa de transportul, sortarea si compostarea deseurilor rezultate din gospodarii.

Mai multe detalii despre activitatea si responsabilitatile A.D.I. Eco puteți gasi aici: http://www.adiecosibiu.ro/ .

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107