ACTUALITATE

Primaria Sibiu il urecheaza pe seful IPJ: Declaratii iresponsabile. Daca mai asteptau cateva secunde…

Primaria Sibiu il urecheaza pe seful IPJ: Declaratii iresponsabile. Daca mai asteptau cateva secunde…

Ursul care s-a plimbat miercuri dimineata prin centrul Sibiului si care a sfarsit impuscat de un vanator, nu putea fi ucis fara avizul Ministerului Mediului, spun reprezentantii Primariei Sibiu, care adauga faptul ca daca s-ar mai fi asteptat cateva secunde, animalul ar fi putut fi tranchilizat.

ursul-pe-acoperis-in-sibiu

”Conduita pe care trebuiau sa o adopte echipele de interventie este reglementata de prevederile Ordinului Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 1.439 din 24 septembrie 2015 care precizeaza la articolul 4, alineatul 2 si 3 ca in cazul in care un urs, lup sau pisica salbatica patrunde in intravilanul localitatilor punand in pericol sanatatea si securitatea publica, acesta se poate recolta sau captura numai cu acordul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, prin Directia Biodiversitate in afara perioadei de derogare prevazuta in acelasi Ordin. Ordinul mentionat precizeaza ca recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile urs, lup, pisica salbatica se poate realiza numai cu personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului fondului cinegetic”, spune Primaria Sibiu, intr-un comunicat de presa.

Atac la Ivancea

In comunicatul de presa, reprezentantii Primariei il atentioneaza pe inspectorul sef al Inspectoratului Judetean de Poplitie Sibiu, Tiberiu Ivancea, ”sa faca declaratii publice responsabile si bine documentate”, dupa ce acesta a spus ca doua dintre armele cu tranchilizante au stat la Primarie unde ”nu le foloseste nimeni”.

Ursul, la cateva secunde de a fi salvat

 Decizia ca ursul sa fie omorat a fost luata cu doar cateva secunde inainte ca angajatul Gradinii Zoologice din Sibiu sa ajunga in curtea in care a fost blocat animalul.

”Persoanele angajate la Gradina Zoo Sibiu solicitate sa intervina in teren au actionat in sensul tranchilizarii si capturarii animalului. Medicii veterinari ai Gradinii Zoologice Sibiu au venit in teren echipati cu doua arme cu tranchilizant. S-a reusit tragerea unei doze de tranchilizat in locatia de pe strada Valea Mare. In locatia de pe strada Lunga, echipa Zoo a ajuns cu cateva secunde inainte ca ursul sa fie impuscat, aceasta fiind angajata in cautarea ursului pe albia raului Cibin, conform informatiilor primite”, mai spun reprezentantii Primariei Sibiu.

Azi, miting de protest

Pana cand autoritatile vor finaliza ancheta privind uciderea ursului, sibienii sunt invitati astazi, de la ora 18,00, in Piata Mare, la un miting de protest. Oamenii indignati de masura brutala folosita pentru capturarea ursului, cer demisia in bloc a tuturor autoritatilor responsabile.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309