Curtea de Apel Alba Iulia a decis, miercuri, suspendarea procesului in care primarul Sibiului, Klaus Johannis, contesta un raport al ANI privind un conflict de interese deoarece Parchetul ICCJ desfasoara o urmarire penala pentru aceleasi fapte.
Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca magistratii Curtii au decis sa suspende procesul in care primarul Sibiului, Klaus Johannis, contesta un raport al ANI privind un conflict de interese in care s-ar fi aflat intrucat semnase, ca edil, un contract cu tipografia detinuta de FDGR, al carui presedinte era la acea data.
Muntean a explicat ca Agentia Nationala de Integritate a cerut suspendarea judecarii dosarului, pentru ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala pentru aceleasi fapte care fac obiectul acestui dosar.
Potrivit sursei citate, instanta nu a definit prin hotararea de miercuri un termen pentru suspendarea judecarii cauzei, urmand sa faca, dupa o anumita perioada, o verificare privind acest dosar.
In august 2013, ANI a cerut Parchetului sa il cerceteze pe Klaus Johannis pentru conflict de interese in cazul unui contract semnat in decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, detinuta de Forumul Democrat al Germanilor, al carui presedinte era.
„Obiectul contractului semnat cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus-Werner Johannis constituie servicii de informare si publicitate in vederea implementarii Proiectului (cod SMIS: 4915) finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Programul Operational: Cresterea Competitivitatii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritara 3 «Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public»”, preciza ANI.
Inspectorii de integritate mai sustineau ca Johannis a aprobat, in perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.
Potrivit ANI, Klaus-Werner Johannis nu a respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora „alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociatie sau fundatie din care fac parte”.
Primarul municipiului Sibiu a incalcat, conform ANI, si dispozitiile art. 2.531 din Codul Penal, potrivit carora „fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii cinci ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”.
Astfel, ANI a sesizat Parchetul cu privire la posibila savarsire de catre Klaus Johannis a infractiunii de conflict de interese.
In replica, Klaus Johannis declara ca „nu e niciun conflict de interese dupa legea din aceasta republica”, dar ca nu este surprins de anuntul facut de ANI.
El mai spunea ca se afla in „perfecta legalitate” si a contestat ulterior raportul ANI, dosarul judecandu-se la Curtea de Apel Alba Iulia.
In luna februarie, cand a fost propus pentru postul de vicepremier, Johannis spunea ca dosarul privind conflictul de interese in cazul tipografiei aflate in proprietatea FDGR a fost trimis Parchetului instantei supreme.
„In cealalta speta, unde sunt acuzat de conflict de interese, fiindca Primaria a comandat o brosura la o tipografie care este in proprietatea FDGR – un contract mare, in valoare de 3.200 de lei – a fost trimisa la Parchetul General sesizarea de la ANI. Am fost invitat si am dat o declaratie la Parchet, la procurorul de caz. Banuiesc ca tot acolo s-au solicitat alte inscrisuri si astept o rezolutie de la Parchetul General in acest sens. Sunt destul de optimist”, afirma Johannis.