Cadre didactice de la licee cu profil economic din trei judete – Sibiu, Valcea si Alba – au participat la workshop-ul „Educatia economica – provocari in invatamantul universitar si preuniversitar”, organizat de Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Pe durata a patru ore, cei 20 de profesori au dezbatut, impreuna cu cadrele universitare ale Facultatii de Stiinte Economice subiecte precum: economia in examenele nationale; predarea disciplinelor economice in liceele de specialitate; olimpiade si concursuri scolare din domeniul economic. ”Pauza a fost unul dintre cele mai placute momente, deoarece cadrele didactice din cadrul liceelor s-au intalnit cu fostii elevi, actuali studenti ai facultatii de Stiinte Economice, prilej pentru a depana amintiri”, a declarat decanul Facultatii de Stiinte Economice, conf. univ. dr. Silvia Marginean.
In partea a doua a intalnirii au fost prezentate proiecte ale Universitatii si ale Facultatii de Stiinte Economice derulate in parteneriat cu institutii din invatamantul preuniversitar: activitati organizate in saptamana 18-22 aprilie 2016; Daca e marti, hai la ULBS; Caravana ULBS; Concursul Tanarul Economist.
Printre proiectele care s-au bucurat de cea mai mare apreciere sunt:
Ready … Steady … Sell Online! In care elevii participanti sunt implicati in crearea unui magazin online prin utilizarea unei platforme specializate pentru comertul electronic. Lucrand in echipe, acestia vor personaliza design-ul magazinului, vor adauga pagini, produse si vor genera comenzi. Echipa cu cel mai atractiv magazin online creat va beneficia de suport si gazduire gratuita, pentru un an de zile, pe o platforma dedicata comertului electronic.
Joc de intreprindere – activitatea consta in utilizarea jocului MESE de simulare manageriala. Acesta este similar unui model de tip black box in care participantii iau 5 tipuri de decizii economice (capacitatea de productie, investitii de capital, marketing, cercetare/dezvoltare şi preţ) cu privire la compania lor. Deciziile fiecarui participant se intersecteaza intr-un algoritm (black box), rezultatul fiind, pentru fiecare companie in parte, format dintr-un set de indicatori economici (profit, cota de piata, cifra de afaceri…). Jocul se desfasoara pe runde, castigatorul fiind desemnat la sfarsitul ultimei runde pe baza valorii unui indice compus din indicatorii economici din output.
Cariera mea de succes – sub acest titlu are loc intalnirea elevilor cu absolventi ai Facultatii de Ştiinţe Economice – membri ALUMNI şi reprezentanti CSE (Clubul Studentilor Economisti). Cate 2 absolvenţi ai facultaţii vor susţine prelegeri scurte de 15-20 minute astfel incat auditoriul sa inţeleaga oportunitaţile oferite de domeniul economic in construirea şi dezvoltarea unei cariere viitoare de succes pe baza exemplului personal.
Each one teach one – Sesiune de intalniri a elevilor din grupul ţinta cu reprezentanţii Erasmus Initiative. Programul are in vedere implicarea studentilor straini in activitatile din Saptamana altfel. Fiecare dintre acestia impartaşeşte elevilor elemente specifice ale culturii careia ii aparţine. Prin diverse jocuri de socializare sunt incurajate conversaţiile in limbile de circulaţie internaţionala şi nu numai.
Concursul “Tanarul economist”, aflat la editia a 4-a se desfasoara in cadrul Conferintei Stiintifice Internationale IECS 2016, editia a 23-a, organizata de Facultatea de Stiinte Economice a ULBS. Astfel, elevii au posibilitatea de a realiza postere pe tema “Oportunitati şi provocari in economia globala”. Acest concurs ofera elevilor oportunitatea de a-si etala creativitatea si profunzimea ideilor economice in fata unei audiente nationale si internationale precum si posibilitatea obtinerii unor premii interesante. Concursul se adreseaza elevilor claselor a XI-a si a XII-a, proveniti atat din liceele sibiene, cat si din alte licee din tara.