CULTURA

Proiectul Biblionet Sibiu se extinde: BIBLIOTECA cu CIP in Mosna, judetul Sibiu!

Proiectul Biblionet Sibiu se extinde: BIBLIOTECA cu CIP in Mosna, judetul Sibiu!

Proiectul Biblionet Sibiu se extinde BIBLIOTECA cu CIP in Mosna, judetul Sibiu!2

Vineri, 10 octombrie 2014, la orele 17:00 va avea loc deschiderea unei noi biblioteci cu CIP (calculatoare cu internet pentru public) in localitatea Mosna, judetul Sibiu.

Proiectul reprezinta suma eforturilor celor implicati: Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu, Primaria si Consiliul Local Mosna si Fundatia IREX Bucuresti si se incadreaza in programul national Biblionet — lumea in biblioteca ta.

Inaugurarea bibliotecii, amenajata in sura unui site ecomuzeu, se va face in cadrul Conferintei’ Turismul rural in sate ecomuzeu’, manifestare cuprinsa in Programului Festivalul Verzei, o sarbatoare traditionala a Mosnei care aduna de la an la an tot mai multi turisti si producatori locali si zonali.

O noua biblioteca, un nou concept

Este dificil sa descriu in doar cateva cuvinte rostul bibliotecii publice intr-o comunitate, asa cum oricui ii este greu sa vorbeasca despre ceea ce iubeste cu adevarat. Dar, dincolo de cuvinte sunt faptele, care in cazul de fata, aduna intr-un sir institutional 35 de biblioteci publice de pe intreg teritoriul judetului Sibiu, reinventate, reamenajate si dotate cu echipamente IT capabile sa ofere servicii de informare si documentare in conformitate cu timpul pe care-l traim. Secolul XXI este secolul informatiei, iar contemporanii acestui timp pot beneficia liber si gratuit de informatie, care nu mai reprezinta nici lux, nici capriciu, ci un drept de care se pot bucura toti oamenii, indiferent daca locuiesc intr-un conglomerat urban sau intr-un sat romanesc hotarat sa-si pastreze identitatea si cat mai multi tineri cu un rost, aproape.

Stiu ca multi asociaza bibliotecile publice cu spatii prafuite, cu podele scartaitoare si cu rafturi strambe, pline cu carti pe care nu le-a citit nimeni, niciodata. Dar, mai stiu ca biblioteca publica reprezinta marca de prestigiu a oricarei comunitati pentru ca felul in care functioneaza acest tip de serviciu oglindeste intelepciunea oamenilor si dragostea lor pentru cunoastere. Si, mai stiu ca biblioteca nu este un depozit desuet de carte, ci o provocare in procesul continuu al dezvoltarii personale si profesionale, un spatiu de socializare, un loc primitor in care se organizeaza sezatori, serbari cu cantece traditionale, seri cu povesti de odinioara, expozitie de fotografii cu chipuri si evenimente aproape uitate, cu dezbateri publice, un spatiu confortabil in care se organizeaza cursuri de initiere in utilizarea calculatorului pentru cei care n-au prins timpurile in care se invata din primii ani de scoala acest tip de tehnologie avansata care, iata, a transformat felul de a comunica, la nivel individual si global.

Biblioteca Judetene ASTRA Sibiu prin intermediul departamentului Metodic. Comunicare. Programe a facut posibila derularea programului Biblionet pe o perioada de 3 ani, timp in care au fost dotate 35 de biblioteci publice cu 135 de calculatoare si echipamente periferice, in valoare de 772.216 lei (soft & echipament).

Programul Biblionet a ajuns si la Mosna, unde pe langa donatia echipamentelor IT (4 calculatoare, soft-uri si periferice) a facut sa fie posibila amenajarea unui centru cultural cu biblioteca publica intr-o locatie noua, cu o colectie de carte imbunatatita. Aceasta realizarea nu ar fi fost posibila fara aportul si intelegerea autoritatilor publice locale, a dlui primar Eugen Roba si a intregii sale echipe, a caror contributie merita sa fie un exemplu in ceea ce bibliotecarii numesc’ poveste de succes cu eroi contemporani’.

Am ales ca tema a conceptului pentru biblioteca publica din Mosna ‘Pasarea Maiastra’, care aduce un element in plus la atmosfera de poveste a comunei si a satelor sale apartinatoare. De la batranii satului am aflat ca pe cerul locului zboara, nevazute, legende de la inceputul lumii si de la primii oameni care au pus temelia acestei asezari, toate avand ca element de baza libertatea si renasterea, motiv pentru care biblioteca nu putea functiona in afara acestor elemente identitare.

Astfel, cei care vor trece pragul noii biblioteci din Mosna vor descoperi ca povestile cele mai frumoase sunt cele care se petrec sub ochii nostri, iar cei care cred in minuni vor sti ca de curand o Pasare Maiastra isi cauta un loc bun pe tot pamantul pentru a cuibari si pentru a se odihni din zborul greu si neincetat peste gandurile oamenilor. Si, povestea mai spune ca intr-o buna zi, Pasarea Maiastra a coborat pe pamant, intr-un loc numit Mosna, intr-o curte in care cativa oameni vrednici se straduiau din rasputeri sa-si ajute semenii si sa puna umarul la prosperitatea satului. Nevazuta, a coborat din

Cer, iar acolo unde a atins pamantul s-a itit din coama dealului un cuib-de-biblioteca in care pret de trei zile si trei nopti s-a odihnit, zburand de asta data peste noianul de vise ale celor de aici. A patra zi, dupa un somn greu-albastru, s-a trezit si, asa cum ii era datul, a ouat 9 oua stralucitoare din care aveau sa iasa la lumina-n-lumea-mare, nu pui fermecati si zburatori, ci carti minunate, pline de intelepciune cu puterea de a-i face pe oameni sa inteleaga rostul lumii si sa dobandeasca harul cuvintelor aducatoare de pace.

Pasarea Maiastra si-a luat zborul, lasand in urma sa a lasat un cuib magic, in care cel care intra se afla sub inalta protectie a povestilor si a tuturor inteleptilor lumii.

Desigur, povestea continua, iar de felul in care vor povesti cei de peste timp despre toate acestea si multe altele, depinde de ceea ce fiecare va face in parte, mai ales cel care citeste, plin de incantare, aceste randuri…

Despre programul Biblionet in Romania

Biblionet este o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates in valoare totala de 26,9 milioane de dolari pe o durata de 5 ani si isi propune facilitarea accesului la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice. In Romania sunt 2.876 de biblioteci in cele 41 de judete, dintre acestea, 89% sunt institutii de dimensiuni mici, localizate in mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare si echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet si a instruit aproape 3.000 de bibliotecari pentru a initia si asista utilizatori in accesarea informatiei.

Initiativa Global Libraries a Fundatiei Bill & Melinda Gates isi propune sa deschida calea catre cunoastere, informare si egalitate de sanse pentru cat mai multi oameni. Parte a programului de Dezvoltare Globala, Global Libraries formeaza parteneriate cu diferite tari pentru a ajuta bibliotecile publice sa asigure acces gratuit la calculatoare si Internet si formare pentru utilizarea acestora la potential maxim. Global Libraries sprijina transformarea bibliotecilor publice in instrumente vitale pentru imbunatatirea nivelului de trai a milioane de oameni.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279