Sibianca Laura Codruta Kovesi este foarte aproape de a fi reinvestita in functia de procurer-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dup ace sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justitiei, Raluca Pruna.
Hotararea Sectiei pentru procurori va fi transmisa Ministerului Justitiei in cursul zilei de luni, potrivit CSM.
Propunerea pentru reinvestirea in functie a Laurei Codruta Kovesi a fost inaintata CSM de catre ministrul Justitiei in data de 29 februarie.
Potrivit reglementarilor legale in vigoare privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
In debutul sedintei Sectiei pentru procurori a CSM, ministrul Pruna a spus ca si-a intemeiat propunerea tinand cont de parcursul profesional al Laurei Codruta Kovesi, de mandatele la cel mai inalt nivel pe care le-a avut la varful Ministerului Public — doua mandate de procuror general si cel de la DNA.
„Am plecat in mod evident si de la rezultatele absolut remarcabile ale DNA sub coordonarea doamnei procuror sef Kovesi. Am constatat ca obiectivele pe care domnia sa si le-a propus in planul de management pe care l-a prezentat acestui Consiliu la obtinerea primului mandat de procuror sef al DNA au fost indeplinite. Rezultatele sunt remarcabile, cred ca si la nivel institutional, prin reorganizarea Directiei, si la nivel al rezultatelor, ceea ce am putut constata cu totii, indiferent ca suntem numai cetateni sau ca avem niste functii de demnitate in Romania, sunt evidente, vorbesc de la sine. In trei ani de mandat s-au putut constata la nivel statistic cifre impresionante”, a sustinut Raluca Pruna.
Ministrul Justitiei a aratat ca au crescut numarul de rechizitorii, cel al inculpatilor trimisi in judecata, precum si importanta dosarelor.
De asemenea, ea a punctat ca numarul de achitari a scazut in acesti trei ani de mandat al sefului DNA si ca in ultimul raport de bilant este consemnat un procent putin peste 7,5%. Un alt argument adus de Raluca Pruna s-a referit la valoarea masurilor asiguratorii, aratand ca in ultimul an aceasta se ridica la jumatate de miliard de euro.
„Nu este deloc o cifra mica pentru Romania si daca este sa comparam cu alte unitati de parchet este o cifra care obliga, as putea spune, celelalte unitati de parchet”, a subliniat ministrul Justitiei.
In ceea ce priveste increderea publica in DNA, Pruna a spus ca in timpul mandatului actualului procuror sef s-a inregistrat o crestere.
„Este ultima cifra pe care o mai spun in sustinerea propunerii mele — faptul ca avem o unitate de parchet care se bucura de increderea a 61% din populatie si care depaseste, fara sa spun cifrele, cu foarte mult increderea in institutii fundamentale ale statului de drept in Romania si oriunde in aceasta lume. Deci si acest lucru arata ca DNA, sub conducerea doamnei procuror sef Kovesi si cu echipa pe care si-a ales-o, a atins viteza de croaziera in care institutia este o institutie matura, care functioneaza foarte bine si pentru toate aceste motive cred ca niciun ministru de Justitie nu avea o alta optiune rationala si de bun simt decat aceea de a recompensa performanta si de a propune reinvestirea procurorului sef de la DNA”, a explicat ministrul.
Sursa: Agerpres
Foto: www.aktual24.ro