ACTUALITATE

Raluca Turcan cere regim echitabil pentru detinatorii de doctorate

Raluca Turcan cere regim echitabil pentru detinatorii de doctorate

Co-presedintele PNL Sibiu, Raluca Turcan solicita Parlamentului sa voteze ”in regim de urgenta” initiativa legislativa prin care toti toti bugetarii care au obtinut titlul de ”doctor” si care activeaza in domeniul in care s-au pregatit, sa beneficieze de sportul de 15%, si nu doar cei care au devenit ”doctori” dupa 1 ianuarie 2010.

”Partidul National Liberal atrage atentia asupra faptului ca o larga categorie de angajati sunt discriminati de catre stat. Este vorba de persoanele care au obtinut titlul de doctor dupa data de 1 ianuarie 2010 si nu beneficiaza de sporul de 15% la salariul de baza. PNL a propus o initiativa legislativa care, din pacate, este blocata in Camera Deputatilor la Comisia pentru Munca si Potectie Sociala”, sustine Raluca Turcan.

Aceasta mai spune ca propunerea a primit aviz favorabil din partea Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati, motivand ca in cazul in care aceasta lege nu va fi aplicata, vor fi incalcate in continuare dispozitiile art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei, articol care se refera la egalitatea in drepturi.

”Desi OUG 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fondurile publice in anul 2015 este in vigoare, inca exista mii de profesori cu doctorat care nu beneficiaza de aceleasi drepturi salariale! Lumea academica are cercetatori dedicati care si-au obtinut doctoratul in mod cinstit si responsabil, iar salariile acestora sunt inechitabile si provoaca o grava discriminare in drepturi.

Exista persoane care detin aceleasi studii, depun aceeasi munca dar, din cauza faptului ca si-au obtinut titlul de doctor cu cateva luni mai tarziu, au un salariu mai mic cu 10-15%”, explica Turcan.

Incepand cu 1 ianuarie 2010, personalul din sectorul bugetar a fost reincadrat, iar sporurile acordate au fost introduse in salariile de baza corespunzatoare functiilor din luna decembrie 2009. O astfel de decizie a avut efectele unei discriminari indirecte pentru angajatii care au obtinut titlul academic de doctor dupa intrarea in vigoare a acestei Legi, este de parere Raluca Turcan.

”Prin restabilirea echitatii stimulam cresterea interesului romanilor pentru studiu si pentru parcurgerea tuturor ciclurilor de invatamant. Ne dorim o implicare mai mare a tinerilor in cercetare, inovare, o profesionalizare reala a cat mai multor categorii de bugetari pe domeniile lor de expertiza, de la pedagogi pana la buni juristi sau economisti. PNL solicita Ministerului Educatiei ca, simultan cu imbunatatirea evaluarii sistemului doctoral, sa sustina restabilirea echitatii si pentru angajatii care au obtinut doctoratul dupa 1 ianuarie 2010. PNL solicita tuturor parlamentarilor sa voteze acest proiect legislativ pentru a repara nedreptatea create”, a adaugat liderul PNL Sibiu.

Raluca Turcan Pricopie trebuie demis pentru incalcarea dreptul fundamental la educatie!1


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279