POLITICA

Raluca Turcan: Guvernul Ponta ia bani de la MEN si-i trimite baronilor locali!

Raluca Turcan: Guvernul Ponta ia bani de la MEN si-i trimite baronilor locali!

Raluca Turcan Guvernul Ponta ia bani de la MEN si-i trimite baronilor locali!2

Marti, ministrul Pricopie se lauda in Parlament ca Educatia a primit cel mai mare buget din ultimii ani. Astazi, Guvernul Ponta ia bani de la MEN si-i trimite, in plic, baronilor locali.

Conform proiectului de rectificare bugetara, educatia va pierde 5,5 milioane de lei. Dupa ce anul acesta copiii de clasa I si a II-a au inceput anul scolar fara manuale pe banci, acum Guvernul Ponta le-a mai pregatit o surpriza: le-a taiat banii cu care se putea plati caldura din salile de clasa, naveta sau materialele didactice.

In acelasi timp, bugetul Ministerului Tineretului si Sportului va fi diminuat cu 3,5 milioane lei, al Academiei Romane cu 6,9 milioane lei iar bugetul Ministerului Culturii cu 10,2 milioane lei. Acestea sunt cifrele reale, pe care Ponta nu vrea sa le arate! Acest fapt demonstreaza doar dispretul premierului Ponta fata de educatie, cultura si tineret!

Reamintesc premierului ca, la fel ca anul trecut, Educatia a primit, in 2014, cu mult sub procentul de 6% din PIB prevazut in Legea Educatiei Nationale. Ministrul Pricopie se lauda ca MEN a primit bani saptamana trecuta, insa acestia acopera in cea mai mare parte cheltuielile salariale, mare parte destinate recuperarii drepturilor castigate in instanta.

Cer prim-ministrului Ponta si tuturor celorlalti guvernanti sa isi asume realitatea ca sistemul educational romanesc functioneaza la limita de avarie, cu cel mai mic buget din Europa. In astfel de conditii nu putem sa facem performanta. Ne aflam la coada tuturor clasamentelor europene, incepand cu abandonul scolar, analfabetismul, subdezvoltarea pietei educationale a programelor de formare continua, dotarea unitatilor de invatamant, remuneratia profesorilor. Conform statisticilor, un cadru didactic din Romania castiga lunar cat un profesor din Polonia in 14 ore sau cat un profesor luxemburghez in 4 ore.

Cum ar putea rezolva Romania aceste grave probleme cand bugetul educatiei nu atinge nici macar 4% din PIB?

Din pacate, pana acum politicile PSD au ramas la nivel declarativ. In plus, Ministerul Educatiei nu a elaborat nici pana astazi strategii educationale constructive, bazate pe politici viabile de finantare si de management al resurselor umane. Guvernul Ponta nu are nici solutii si nici specialisti care sa poata rezolva problemele din invatamantul romanesc. PSD a facut si continua sa faca mult rau sistemului educational romanesc: a modificat legea dupa nevoile clientelei de partid, a taiat bani in interesul altora si a bulversat intregul sistem – de la gradinita pana la cercetare.

Fara un buget corect, previzibil si constant, fara resurse umane bine pregatite, fara o educatie de calitate, fara cercetare la cele mai inalte standarde nu vom putea asigura bunastarea si securitatea generatiilor viitoare!


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279