POLITICA

Raluca Turcan: Ministerul Educatiei este din nou in afara legii! Sa aprobe curricula pentru clasele a V-a si a IX-a

Raluca Turcan: Ministerul Educatiei este din nou in afara legii! Sa aprobe curricula pentru clasele a V-a si a IX-a

Raluca Turcan Pricopie, termenul de gratie a expirat si copiii tot nu au abecedare!1

Depudatul PNL de Sibiu, Raluca Turcan lanseaza un nou atac la adesa Ministerului Educatiei. Liderul liberal acuza ministerul ca incalca legea si ii cele ministrului Cimpeanu sa aprobe curriculara pentru clasele a V-a si a IX-a.

“Noua generatie de gimnaziu si liceu este in pericol sa fie condamnata la mediocritate. Daca nu se aproba noua programa scolara, copiii de gimnaziu si liceu vor continua sa invete intr-o Romanie departe de standardele europene de performanta, departe de cerintele pietei muncii. Cele mai importante evaluari din preuniversitar, de clasa a VIII-a si a XII, pot fi compromise de ineficienta guvernantilor”, sustine Turcan.

Conform Legii Educatiei Nationale (LEN), in luna septembrie, clasele a V-a si a IX-a trebuie sa invete dupa o noua programa scolara. Pana in acest moment, Ministerul nu a aprobat aceasta programa.

Tot conform LEN, examenul de evaluare pentru clasele a VIII-a si a XII-a, pentru generatiile care incep anul scolar in septembrie 2015, va contine si probe transdisciplinare. În acelasi timp, matematica va fi scoasa dintre materiile obligatorii, aceasta sustinandu-se doar la profilul real.

“In acest context, al unei legi in vigoare, cunoscute si asumate, atrag atentia asupra urmatoarelor probleme:

Ministerul Educatiei nu a aprobat noile programe scolare pentru clasele a V-a si a IX-a. Nu au fost formate cadrele didactice pentru a putea preda transdisciplinar, incepand cu septembrie 2015. Ministerul NU va avea suficient timp la dispozitie pentru a organiza licitatiile pentru noile manuale, iar criza abecedarelor se va repeta la gimnaziu si la liceu. Ministerul nu a alocat bani pentru noile manuale. Elevii, parintii si profesorii sunt dezinformati, ignorati si tratati cu dispret de catre MEN”, arata Raluca Turcan intr-un comunicat de presa. Co-presedintele PNL Sibiu mai spunca ca solicita “de urgenta” ministrului Sorin Cimpeanu “sa respecte LEN, sa asigure conditiile pentru un invatamant performant si european, sa nu mai proroge termenele din lege din cauza ineficientei si dezinteresului fata de viitorul copiilor. PNL cere aplicarea Legii Educatiei Nationale, garantarea sanselor elevilor la dezvoltare prin Educatie. Acest lucru se poate obtine prin viziune, termene si calendare respectate! Bunul mers al scolii nu este optional, nu trebuie perturbat de schimbarile si interesele politice de la varful Ministerului”, declara Raluca Turcan.

De asemenea, “PNL cere Ministerului Educatiei implicare in problemele scolii si o mai buna comunicare cu parintii si elevii”.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279