CULTURA

Recitaluri exceptionale la Sala Thalia. Concertmaestrul filarmonicii din Viena si pianista Catalina Butcaru vin la Sibiu

Recitaluri exceptionale la Sala Thalia. Concertmaestrul filarmonicii din Viena si pianista Catalina Butcaru vin la Sibiu

Un recital de exceptie va avea loc pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu, in 3 mai, cu prilejul Zilei Europei 2016. Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, care canta pe o vioara Antonius Stradivarius 1714 si Catalina Butcaru, pianista admisa la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, vor fi prezenti la Sala Thalia.

Catalina Butcaru

‘’Este o bucurie şi o dorinta pe care o avem de mai multi ani, sa prezentam publicului din Romania acest program. Este unul foarte atragator, complex, cu piese de mare virtuozitate, cum ar fi Rapsodia Tzigane de  Ravel, dar in acelaşi timp plin de  expresivitate ca sonata lui Richard Strauss, miniaturile de Dvorak şi cunoscuta Sonata de Beethoven, intitulata şi Sonata Primaverii. Volkhard Steude este un violinist exceptional si comunicam foarte bine. Pentru mine este foarte important sa cant in Romania, aici imi regasesc radacinile si sper sa fie o experienta minunata atat pentru noi, muzicienii, cat mai ales pentru public’’, spune Catalina Butcaru.

Volkhard Steude, un impatimit al muzicii de camera, canta pe o vioara Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusa la dispozitie de Banca Nationala a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Ca solist, impreuna cu Filarmonica din Viena, a sustinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiti ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale in Europa si Japonia, dar si impresionanta discografie, cotureaza cariera unui mare muzician care se prezinta acum si publicului din Romania.

Catalina Butcaru, pianista nascuta la Constanta si stabilita la Viena, a fost admisa la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obtinut diploma de solist. Pianista reuneste in palmaresul sau numeroase premii la competitii nationale şi internationale, cum ar fi: Concursul Steinway inViena, Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, etc. In 2006 a debutat cu succes ca solista in Londra si doi ani mai tarziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanica. Albumul, care contine lucrari de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internationala si prezentat in intregime de Radiodifuziunea Austriaca. Cu aceastaocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris in cronicasa: „…This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years… ”Din anul 2000, CatalinaButcaru are o bogataactivitateconcertisticain Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg,Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şiRomania.

In afara de Sibiu,  turneul din Romania mai cuprinde concerte la Ateneul Roman din Bucuresti, pe 2 mai si la Filarmonica Banatul din Timisoara, pe 4 mai. Toate recitalurile incep la ora 19.00.

Recitalurile se vor desfasura sub patronajul Excelentei Sale, Ambasadorul  Austriei in Romania, Mag. Gerhard Reiweger.

Biletele pentru recitalul de la Sibiu se gasesc la Sala Thalia, iar pretul este de 16 lei, pentru adulti, iar elevii si studentii beneficieaza de 50% reducere.

PROGRAM:

 L.van Beethoven: Sonata pentru vioara si pian nr.5 op.24 in fa major  ” Sonata primaverii”

A. Dvorak: 4 piese romantice op.75

R.Strauss: Sonata pentru vioara si pian op.18
M. Ravel: Tzigane Rhapsodie

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309