OPINIA PSIHOLOGULUI

Remedii la care nici nu te gandeai pentru problemele date de schimbarile vremii

Remedii la care nici nu te gandeai pentru problemele date de schimbarile vremii

pe plaja Sunt milioane de oameni in lumea intreaga carora oscilatiile meteorologice le fac viata grea. „Ma dor oasele, e clar ca se schimba vremea”, iti spui adesea. Totul depinde de capacitatea organismului tau de a se adapta la diverse fenomene atmosferice, de la schimbarile bruste de temperatura si presiune pana la anotimpuri.
Daca organismul este tanar si sanatos, atunci impactul schimbarilor meteorologice bruste nu va fi foarte mare, iar resursele biologice de adaptare generala vor permite ca aceste fenomene sa treaca neobservate.
Meteodependentii acuza unele din urmatoarele simptome: ameteli, vertij, senzatie de sufocare si de greutate in piept, palpitatii, dureri ale oaselor, ale articulatiilor, ale mainilor si picioarelor, crize reumatice, dureri de cap, migrene, insomnii sau somn intrerupt, transpiratie excesiva, disconfort, anxietate, irascibilitate, depresie, stare de slabiciune, colici, crampe abdominale etc.
Temperatura influenteaza starea persoanelor cu probleme cardiovasculare si reumatice. Expunerea brusca la frig provoaca uneori dureri la nivelul mainilor si picioarelor, iar expunerea dintr-o data la caldura va produce in organism o vasodilatatie, valorile tensiunii arteriale incepand sa scada, putand declansa dureri anginoase si stari de lesin.
Presiunea atmosferica are influente asupra oxigenarii sangelui si asupra circulatiei sangvine. O presiune atmosferica scazuta antreneaza o accelerare a batailor inimii si o crestere a tensiunii arteriale. O presiune crescuta scade frecventa respiratiei si favorizeaza oxigenarea sangelui.
Ionii din aer, negativi si pozitivi, sunt repartizati aproximativ in mod egal. Atunci cand aeroionizarea este cu preponderenta pozitiva, corpul nostru poate suferi. Aeroionizarea negativa este de preferat, cele mai mari sanse sa o gasesti fiind seara. Primavara este anotimpul in care beneficiem la maximum de aeroionizare negativa.
Din punct de vedere psihologic, ceata antreneaza diverse reactii neurovegetative, mergand pana la anxietate si depresie.
Pentru a combate meteodependenta este recomandata climatoterapia. Ea implica patru proceduri climatice tipice: baia de soare, baia de aer, cura de teren si cura in salina.
Cura heliomarina combinata cu talasoterapie este recomandata vara. Prin expunerea la soare cresti temperatura corpului, apoi, daca aplici namol, o scazi brusc. Daca stai din nou la soare, ridici temperatura organismului, dupa care o stingi cu o baie in mare, antrenand toata circulatia sangvina.
Daca nu poti merge anual la mare, o poti aduce la tine acasa, cu dusurile scotiene, prin care obtii aproape acelasi tip de calire. Un dus scotian reusit este acela cand dupa ce te-ai sters cu un prosop aspru ai pielea roz, tegumentele calde, o stare de bine, un tonus echilibrat, un somn bun, iar noaptea tensiunea arteriala sa nu varieze semnificativ.
Cura de teren este o alta terapie benefica meteorodependentilor, dar aceasta se face in statiunile balneoclimaterice. Ea imbina plimbarea (intr-un cadru natural, in care presiunea atmosferica este crescuta, iar peisajul relaxant) cu solicitarea aparatului locomotor, stimuland circulatia sangvina periferica.
Climatoterapia este la ea acasa atunci cand vorbim de cura in salina: temperatura este racoroasa si constanta tot timpul anului, curentii de aer sunt aproape inexistenti, umiditatea este moderata, iar aerosolii salini – din plin. Mai mult, nu exista alergeni. O cura ca la carte ar trebui sa dureze cel putin 18 zile intr-una din salinele: Praid, Slanic Prahova, Targu Ocna.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279