SOCIAL

Reteta pentru painea traditionala: faina, apa, drojdie, sare. Ce mancam: zaharuri, grasimi, fulgi de cartofi, guma de guar, guma de xantan

Reteta pentru painea traditionala: faina, apa, drojdie, sare. Ce mancam: zaharuri, grasimi, fulgi de cartofi, guma de guar, guma de xantan

Paine

Peste 50 de tipuri paine feliata de la 19 producatori, inclusiv din Sibiu, au fost verificate de catre Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania), iar rezultatul a fost uluitor: 96% din sortimente nu respecta reteta traditionala, avand in compozitie elemente care ne pot afecta grav sanatatea.

APC a achizitionat, in cursul lunii septembrie, 52 tipuri de paine feliata din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricata/distribuita de 19 producatori, cu gramajul cuprins intre 240 g si 700 g, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de paine feliata fabricate/distribuite de catre: SC Vel Pitar din Rm Valcea, SC Boromir Prod Sa din Buzau, SC Patisgal SRL din Galati, SC Dobrogea Grup SA din Constanta, SC Karamolegos Bakery Romania SA din Ilfov, SC Onix Panificatie SRL din Bucuresti, SC Grewe SRL din Sibiu, SC Smart Food Solutions din Bucuresti, SC Good Milles Romania Sa din Ilfov, SC Mibos Project SRL din Dragoslavele — Arges, SC Velrom SRL din Targoviste, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Mega Image, Carrefour, Kaufland si Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria.

La 96% dintre produsele analizate, nu se respecta reteta traditionala a painii (faina, apa, drojdie, sare)

La 90% dintre produsele analizate, s-au identificat mentiuni incomplete referitoare la conditiile de pastrare a produsului
(exemplu: a se pastra la loc uscat, aerisit, racoros si ferit de razele soarelui).  Mentiunea corecta si inteleasa de consumator pentru pastrarea acestui tip de produs este urmatoarea: A se pastra la loc uscat, bine aerisit, la temperatura de maxim 20 grade Celsius.
La 73% dintre produsele analizate s-au  identificat in compozitia lor conservanti alimentari, iar la 21% dintre produsele analizate s-au identificat cate 2 tipuri de conservanti alimentari.
La 60% dintre produsele analizate, s-a identificat adaosul de gluten, fapt ce arata ca fainurile folosite la fabricarea painii feliate sunt sarace in proteine, au o capacitate redusa de hidratare, deci au o calitate inferioara.
La 56%  dintre produsele analizate s-au identificat adaosuri de zaharuri cum ar fi: glucoza (indice glicemic 100) si sucroza (zahar — indice glicemic 70). Glucoza si sucroza sunt carbohidrati cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapida, fapt ce obliga pancreasul sa secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozei din sange. Oferind mai multa energie organismului de cat are nevoie, excesul de glucoza se depune sub forma de grasimi sau colesterol pe vasele de sange, fapt ce provoaca pe termen lung boli precum constipatia cronica, cancer de colon si afectiuni cardiovasculare.
La 47% dintre produsele analizate s-au identificat in compozitia painii uleiul de palmier si uleiul de rapita.
La 46% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea painii.
La 27% dintre produsele analizate se folosesc enzime pentru a imbunatati artificial calitatea fainii. 
La 25% dintre produsele analizate s-au folosit alte tipuri de fainuri decat cele obtinute din grau cum ar fi: faina de soia, faina de fasole, faina de orez si faina de porumb.

‘Painea feliata este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea painii traditionale. In compozitia ei exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, faina de fasole, faina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adauga aditivi alimentari din belsug. Recomand consumatorilor sa consume paine neagra, paine integrala si paine graham, realizata numai din cele 4 tipuri de ingrediente (faina neagra/faina integrala/faina graham, apa, drojdie si sare), deoarece numai asa pot beneficia de substante minerale (calciu, fosfor si fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 si B6) si vitamina PP. Totodata, le sugerez sa cumpere paine numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale si de sanatate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip’ Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Articolul complet pe Agerpres.ro

Foto: www.pressalert.rowww.brutarii.com