In fiecare an proba scrisa la limba romana de la bacalaureat este o sursa de perle ale elevilor si nici in 2016 nu am dus lipsa de “perle”. In prima faza ne putem amuza, insa privind lucrurile mai in detaliu, ar trebui sa fim mai degraba ingrijorati de nivelul cunostintelor unor trineri care sunt la pragul intrarii in viata pe propriile picioare.
“Romanul Riga Crypto si Lapona Enigel este unul traditionalist, de factura modernista”, a scris unul dintre candidati, confundand romanul cu poezia lui Ion Barbu.
Tot in categoria „perlelor” poate fi incadrata şi urmatoarea fraza: “Ion este naravaş şi iubitor, atingand-o discret pe Ana”. Candidatul face referire la celebrul personaj din romanul Ion al lui Liviu Rebreanu.
Nici Lucian Blaga nu a scapat de analiza critica a elevilor, care au descifrat sursa de inspiratie a poetului: “Eu nuti strivesc corala de minuni a lumii este scrisa cand poetul era sub influienta lui Bacchus”. Absolventul a scris corect numele zeului grec, insa nu a excelat la ortografie şi gramatica.
Şi cand a fost vorba despre alegerea unui roman interbelic unii candidati au intampinat dificultati :“Romanul interbelic s-a nascut dupa primul razboi mondial, dar nu inainte de al doilea”.
Unii absolventi au ales greşit Morometii lui Marin Preda, iar descrierea personajului a starnit amuzamentul profesorilor corectori. “Morometii are ca personaj pe Marin Moromete, care are o viziune despre lume in care taranul roman avea copii, pe care ii batea, deoarece ei cereau haine şi fugeau cu oile la oraş, mai ales unul dintre frati, Nila.” Un absolvent a avut cu totul alta viziune despre personajul principal: “Moromete era zgarcit, dar nu era betiv, ci era fumator”.
Şi la subiectele relativ simple elevii au greşit. Puşi sa construiasca un enunt in care sa ilustreze sensul conotativ al substantivului “ochi”, aceştia s-au hazardat, improvizand.
“Mama imi scoate ochii pentru ca cheltui banii pe care oricum mi-i da tata, care lucreaza in strainatate” sau “Eu mananc ochiuri, dar nu multe”.
Un alt subiect a fost realizarea unui eseu despre rolul jocurilor pe calculator, in dezvoltarea personalã.
“Jocul pe calculator e daunator, te poate prosti” sau “Pe calculator, jocurile sunt bune, te invata sa fii mai deştept decat eşti”, a scris un elev.
Profesorii vasluieni au corectat lucrarile elevilor din judetul Neamt.
Sursa: Mediafax