SOCIAL

Sapte copii abandonati in maternitatile din judetul Sibiu nu pot fi preluati de DGASPC din lipsa de personal!

Sapte copii abandonati in maternitatile din judetul Sibiu nu pot fi preluati de DGASPC din lipsa de personal!

Sapte copii abandonati in maternitatile din judetul Sibiu nu pot fi preluati de DGASPC din lipsa de personal!2

Sapte copii abandonati in maternitatile din judetul Sibiu nu pot fi preluati de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din cauza lipsei de asistenti maternali.

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sibiu au declarat ca de la inceputul anului si pana in prezent in unitatile medicale din judetul Sibiu au fost abandonati 30 de copii.

In cazul a sase copii s-a stabilit masura de protectie, cinci fiind preluati de asistenti maternali si unul internat intr-un centru de specialitate, avand probleme de sanatate, iar 17 copii au fost predati in familii datorita interventiei DGASPC si a primariilor din localitatile de domiciliu.

„Sapte copii se afla in prezent in maternitati. Cei mai multi dintre copiii abandonati au varste cuprinse intre 0-2 ani”, au precizat reprezentantii DGASPC Sibiu.

Directorul DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vilsan, a afirmat ca preluarea copiilor din unitatile medicale se poate face doar daca exista asistenti maternali profesionisti care ii pot ingri, insa in judetul Sibiu nu exista in acest moment astfel de persoane disponibile.

„Preluarea copiilor din unitatile sanitare se poate face prin instituirea plasamentului in regim de urgenta la un asistent maternal profesionist, iar in acest moment DGASPC Sibiu nu dispune de niciun asistent maternal profesionist disponibil. Fac apel ca persoanele care isi doresc sa se angajeze si sa ofere un camin si protectie speciala de tip familial sa ne adreseze o solicitare in acest sens, intrucat avem 15 locuri pe care le-am scos la concurs”, a declarat Laura Camelia Vilsan.

Reprezentantii DGASPC Sibiu au precizat ca in repetate randuri au fost scoase la concurs posturi de asistenti maternali, dar nu s-au inscris doritori.

Laura Camelia Vilsan a precizat ca numarul de copii abandonati in judetul Sibiu este „alarmant”.

„Numarul de cazuri de abandon inregistrate in judetul Sibiu este alarmant, cea mai des invocata cauza de catre parinti fiind saracia. Eu adaug la aceasta situatie incontestabila si lipsa serviciilor sociale de prevenire a separarii copiilor de parintii sai, mai exact lipsa unor centre de zi pe care ar trebui sa le dezvolte autoritatile de la nivel local. De exemplu, in municipul Medias singurul centru de zi public apartine DGASPC Sibiu, iar in municipiul Sibiu nu exista niciun centru de zi public”, a precizat directorul DGASPC Sibiu.

Reprezentantii Spitalului Judetean Sibiu au declarat, la randul lor, ca in maternitatea din subordine au fost abandonati, de la inceputul anului, trei copii.

Acestia au stat in spital intre 22 de zile si trei luni, iar costul mediu pentru ingrijirea lor a fost de 10.881 de lei. In calcularea costului mediu se au in vedere serviciile de cazare, masa, dar si asigurarea serviciilor medicale, in general copiii abandonati avand probleme medicale care necesita diferite interventii.

Potrivit reprezentantilor Spitalului Judetean Sibiu, in prezent in Maternitatea Sibiu nu este niciun copil parasit de mama.

Presedintele ANPDCA, Gabriela Coman, declara ca este inadmisibil ca dupa zece ani de la implementarea Legii 272 atat de multi copii sa fie abandonati si sa ramana in maternitati, precizand ca printr-un nou act normativ vor fi stabilite proceduri clare si sanctiuni pentru cei care le incalca.

„Abandonul este o problema serioasa. Sunt aproape 1.400 de copii abandonati in maternitati si sectii de pediatrie, la sfarsitul anului trecut. Drept urmare, primul act normativ pe care l-am elaborat, si care va fi pus pe site cat de curand, este colaborarea dintre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), maternitati si sectiile de pediatrie, dat fiind ca si unii si altii au responsabilitati date de lege, dar procedura nu era foarte clara. Acum vom avea o procedura clara, cu pasii pe care ii are de urmat fiecare”, declara, recent, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Gabriela Coman preciza ca a avut deja o intalnire cu directorii de la DGASPC si le-a propus si introducerea de sanctiuni in proiectul de act normativ.

Sursa: mediafax.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279