CULTURA

Sapte noi stele pe Aleea Celebritatilor de la Sibiu!

Sapte noi stele pe Aleea Celebritatilor de la Sibiu!

Sapte noi stele pe Aleea Celebritatilor de la Sibiu!2

Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu, si Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu, vor inaugura sambata, 14 iunie, ora 18:00, sapte noi stele pe Aleea Celebritatilor din Sibiu.

Aleea Celebritatilor de la Sibiu (Sibiu Walk of Fame) este un proiect initiat de Primaria Municipiului Sibiu si se constituie intr-o recunoastere publica a meritelor celor mai importante personalitati care au contribuit la dezvoltarea fenomenului cultural de la Sibiu. Inaugurata anul trecut in cadrul celei de-a XX-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Aleea Celebritatilor a fost amenajata in Parcul Cetatii si este gandita ca un tribut adus realizarilor in domeniul cultural si artistic din Sibiu sau in legatura cu acesta. Sibiul a fost o cetate medievala care nu a putut fi cucerita. Aleea Celebritatilor a fost amenajata in Parcul Cetatii din municipiu, aflat in imediata apropiere a Salii Thalia, primul teatru construit pe actualul teritoriu al Romaniei (1788), si de-a lungul zidului de aparare al vechii cetati a orasului.

Cele sapte stele acordate in cadrul celei de-a XXI-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu vor fi oferite lui Martin Hochmeister (post mortem), Radu Stanca (post mortem), Peter Brook, Lev Dodin, Peter Stein, Krystian Lupa si Gigi Caciuleanu.

„Acestia vor deveni simbolic oameni ai cetatii.”, a declarat Constantin Chiriac.

Fondator al primei biblioteci publice, al primei reviste de teatru si al primelor ziare, reviste si gazete din Sibiu, Martin Hochmeister primeste o stea pe Aleea Celebritatilor in semn de respect pentru constructia primului teatru de pe teritoriul actual al Romaniei, la 1788, in Sibiu. Stea oferita de: Henkel.

Patronul spiritual al Teatrului National din Sibiu, Radu Stanca este creatorul noului Teatru din Sibiu in secolul al XX-lea. Primeste o stea pe Aleea Celebritatilor pentru opera sa dramatica, pentru activitatea de actor, regizor, poet, eseist si animator cultural, precum si ca lider al Cercului literar de la Sibiu. Stea oferita de: Banca Comerciala Carpatica.

Creator al International Centre for Theatre Research, regizorul Peter Brook primeste o stea pe Aleea Celebritatilor pentru uimitoarea sa capacitate de a reforma gandirea si creatia teatrala a lumii in ultimii 70 de ani. Stea oferita de: BRD Groupe Société Générale.

Legenda a teatrului rus, personalitate care a uimit si continua sa uimeasca lumea, Lev Dodin primeste o stea pe Aleea Celebritatilor pentru creatia sa, Maly Drama Theatre – Theatre of Europe, pentru inegalabilele sale spectacole si pentru generatiile de actori si regizori pe care i-a format. Stea oferita de: Raiffeisen Bank.

Unul dintre cei mai aclamati regizori de teatru din opera din lume, creatorul fenomenului Schaubühne, regizorul Peter Stein primeste o stea pe Aleea Celebritatilor pentru felul unic in care a regandit arta regiei de teatru si opera la final de veac si inceput de mileniu. Stea oferita de: Institutul Cultural Roman (ICR).

Regizorul Krystian Lupa primeste o stea pe Aleea Celebritatilor, pentru vocea sa unica in teatrul polonez si mondial, pentru creatiile sale care au impus in lume Teatrul de Arta. Stea oferita de: Adam Mickiewicz Institute.

Director al Centrului National Coregrafic din Rennes, creatorul Companiei Studioul de Dans Contemporan la Grand Théatre de Nancy, director artistic al Baletului National din Chile, creator de spectacole, cap de afis la Paris, Moscova, Montevideo, Tel Aviv, Santiago, Cardiff, Hamburg si Roma, Gigi Caciuleanu primeste o stea pe Aleea Celebritatilor pentru unicitatea creatiei sale in lumea dansului si teatrului, ce sta sub semnul muzicii si al poeziei. Stea oferita de: JTI.

Primele sase stele au fost acordate anul trecut unor personalitati ca George Banu (om de teatru), Eugenio Barba (regizor), Declan Donnellan (regizor), Nakamura Kanzaburo XVIII (actor kabuki, post mortem), Ariane Mnouchkine (regizor) si Silviu Purcarete (regizor).

Ceremonia de dezvelire a stelelor din Parcul Cetatii va fi urmata, la ora 21:00, de o gala organizata la Sala Thalia. Evenimentul aduce pe scena personalitatile distinse cu o stea pe Aleea Celebritatilor, dar si patru premii speciale ce vor fi comunicate ca o surpriza in timpul evenimentului. Primele doua premii speciale vor fi acordate in semn de excelenta pentru activitatea profesionala a unui actor (premiul special Virgil Flonda) si a unui regizor, (premiul special Iulian Visa). Organizatorii vor acorda, de asemenea, doua premii speciale pentru doi sponsori, care au acordat un sprijin considerabil in realizarea acestei editii.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349