CULTURA

Scoala De Vara De Cultura Rromanes in Muzeul in aer liber!

Scoala De Vara De Cultura Rromanes in Muzeul in aer liber!

Scoala De Vara De Cultura Rromanes in Muzeul in aer liber!2

In perioada 19 – 20 iulie 2014, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, rromii isi prezinta cultura in cadrul celei de-a doua editii a scolii de vara de cultura rromanes T-aves baxtalo! Evenimentul se va desfasura in zona Targului de tara, la fieraria functionala.

Cei interesati vor afla de la mesteri talentati cum se creeaza o lingura de lemn, un cazan de rachiu, o rochie cu nenumarate pliuri, un inel de argint pentru persoana draga sau cum isi impletesc fetele parul.

Degustarile de mancaruri si muzica rromanes vor face deliciul vizitatorilor iar cireasa de pe tort va fi seara rromanes de sambata, cand in jurul focului se va dansa, se va asculta muzica si se vor impartasi experiente de viata. In cadrul unei biblioteci vii, rromii vor depana povestea „Fierarului student” si a cortorarilor invitand publicul la dialog.

„Scoala de vara de cultura rromanes T-aves baxtalo! doreste sa devina un eveniment anual de promovare si serbare a traditiilor rromanes prin activitatile create cu si pentru rromi si publicul vizitator.

Una din misiunile muzeului este sa gaseasca mestesugari autentici in localitatile romanesti. In acest sens, cercetarile de teren au fost norocoase, sau „baxtale” in limba rromanes. Noutatea de anul acesta consta in faptul ca doi tineri fierari din judetul Dolj vor pregati incaltarile de vara ale unui cal din Muzeul in aer liber si vor confectiona potcoave cu noroc pentru amatori. In speranta ca toate acestea v-au convins sa petreceti doua zile minunate alaturi de rromii din judetul Sibiu, Valcea, Dolj si Teleorman, sunteti bineveniti sa consultati programul integral al manifestarii pe www.muzeulastra.ro. T-AVES BAXTALO! SA FII FERICIT, NOROCOS!” a declarat Oana Burcea, muzeograf responsabil de actiune.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309