ACTUALITATE

De maine se scumpesc benzina, gazele si tigarile, dar vom vorbi mai ieftin

De maine se scumpesc benzina, gazele si tigarile, dar vom vorbi mai ieftin

Romanii vor plati de marţi, 1 aprilie, cu 0,41 lei mai mult pentru litrul de carburant de la pompa, vor cumpara un pachet de ţigari mai scump cu 0,3-0,5 lei, iar preţul gazelor naturale va fi mai mare cu 2% pentru consumatorii casnici, anunta Mediafax.benzinarie

Majorarea accizei pentru carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, intra marţi in vigoare, avand ca efect cresterea cu 0,41 lei/litru a preţului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimarilor Ministerului Finanţelor.

Astfel, acciza la benzina cu plumb va fi majorata de la 547 euro/tona la 637,9 euro/tona, respectiv de la 421,19 euro/1.000 litri la 491,19 euro/1.000 de litri.

Acciza la benzina fara plumb va urca de la 467 euro/tona la 557,91 euro/tona, respectiv de la 359,59 euro/1.000 litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar acciza pentru motorina va fi ridicata de la 391 euro/tona la 473,85 euro/tona, respectiv de la 330,39 euro/1.000 litri la 400,395 euro/1.000 de litri.

Pentru kerosen, acciza va fi majorata de la 469,89 euro/tona la 557,39 euro/tona, respectiv de la 375,91 euro/1.000 litri la 445,91 euro/1.000 de litri.

Potrivit calculelor anunţate anterior, acciza pe carburanţi va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

Reprezentanţii Rompetrol si ai Petrom estimau, in februarie, ca majorarea accizei va determina scaderea vanzarilor de benzina si motorina cu 1%-3% in primele trei luni de la aplicarea acestei modificari, dupa care consumatorii ar urma sa se obisnuiasca si sa revina la consumul anterior.

Transportatorii corecţi, care isi desfasoara activitatea legal, vor beneficia de o restituire de 4 cenţi din cei 7 cenţi, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achiziţionare a carburantului, a declarat duminica premierul Victor Ponta.

El a precizat ca actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat miercuri de Guvern.

Federaţia Operatorilor Romani de Transport (FORT) a comunicat anterior ca recuperarea unei parţi din acciza pentru carburanţi platita de transportatori trebuie sa se faca intr-un mod simplu si eficient, urmarind modelul taxei pe valoarea adaugata (TVA). Transportatorii susţin ca prin metoda propusa de ei atat statul, cat si firmele din domeniu pot avea o evidenţa clara a sumelor care fac obiectul returnarii.

„Procentul pe care FORT il susţine este corespondent procentelor utilizate in alte ţari ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta procentul utilizat in Italia, si anume 210 euro raportat unei cantitaţi de 1.000 de litri de carburant”, se menţiona in comunicat.

Iniţial, Guvernul intenţiona sa aplice acciza de 7 eurocenţi la inceputul anului, modificarea fiind insa amanata pentru 1 aprilie.

Se scumpesc si gazelegaz

Pe de alta parte, preţul gazelor naturale se va scumpi marţi cu 2% pentru consumatorii casnici. Vestea buna este ca autoritaţile nu au in vedere o crestere a preţului la energie electrica.

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa care menţine preţul de referinţa la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din ianuarie si hotararea care stabileste volumul de energie regenerabila subvenţionata.

Premierul anunţase luni ca taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminata, iar preţul de referinţa la gaze pe piaţa libera pentru consumatorii industriali va fi cel din ianuarie 2014, in timp ce pentru consumatorii casnici va creste cu 2%.

„La gaze, de la 1 aprilie preţul pentru consumatorii casnici, in baza calendarului negociat de fostul guvern si aplicat de noi, va creste cu 2%, in schimb pentru toţi cei aflaţi pe piaţa libera preţul de referinţa va fi cel de la 1 ianuarie 2014”, a spus Ponta.

Potrivit calendarului de eliminare a preţurilor reglementate, preţul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici urma sa creasca cu 5% de la 1 aprilie.

Taxa de cogenerare este incasata de companiile care produc simultan energie electrica si termica si este platita de orice consumator. Taxa se aplica in intervalul 2011-2023, iar ponderea ei in facturi este de 2-3%.

„Fumuri” mai scumpesmoking_29475300

Romanii vor plati mai mult si pentru ţigari de la 1 aprilie, astfel ca un pachet va costa cu 30-50 de bani in plus, odata cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete si a accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenţi pe litru, potrivit unor estimari din piaţa.

Nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 ţigarete, faţa de 56,71 euro/1.000 de ţigarete in prezent.

Acciza ad valorem va scadea usor, de la 19% la 18%, iar acciza minima pentru perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de ţigarete, faţa de 79 euro/1.000 de ţigarete in momentul de faţa.

„Se observa o scadere a procentului accizei ad valorem, raportata la preţul de vanzare cu amanuntul si o crestere a nivelului accizei specifice – componenta fixa a accizei totale, ceea ce este in concordanţa cu principiul consolidarii fiscale, fapt care asigura un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat si fix, indiferent de preţ”, arata nota de fundamentare atasata proiectului de Hotarare de Guvern privind cresterea accizelor.

O astfel de masura impacteaza cu precadere asupra ţigarilor mai ieftine si acţioneaza in direcţia apropierii preţurilor spre cele din categoria premium.

Preţul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul (WAP) aferent anului trecut este de 12,9508 lei/pachet, respectiv 2,7334 euro/pachet (136,67 euro/1.000 ţigarete).

La inceputul anului, accizele pentru toate produsele au crescut cu 4,77%, intrucat Guvernul a decis sa aplice rata medie anuala a inflaţiei calculata in septembrie peste nivelul de curs din 2012.

 

Convorbiri mai ieftine

 

Tot de la 1 aprilie operatorii telecom vor practica tarife de interconectare mult reduse, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut in cazul telefoniei mobile si de la 0,67 la 0,14 eurocenţi/minut pentru telefonia fixa.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor in alta reţea, sunt platite intre operatori pentru convorbirile clienţilor in afara reţelei la care sunt abonaţi sau au cartela prepaid. Acest preţ se regaseste in tariful perceput clientului care iniţiaza apelul.

Autoritatea Naţionala pentru Administrare si Reglementare in Comunicaţii (ANCOM) a adoptat deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor in urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din Romania identificaţi cu putere semnificativa pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de reţele fixe si 6 furnizori de reţele mobile.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279