POLITICA

Senatorul de Sibiu Ion Ariton, inculpat in Gala Bute

Senatorul de Sibiu Ion Ariton, inculpat in Gala Bute

ion-ariton-daca-hidroelectrica-intra-in-situatie-de-forta-majora-este-o-problema-14613811

Fostul presedinte al PDL Sibiu, senatorul Ion Ariton este inculpat in dosarul „Gala Bute” si ca are interdictie sa paraseasca tara, fiind obligat sa se prezinte saptamanal, la Politia Sibiu, au declarat marti, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Ion Ariton este inculpat pentru participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, fapte pentru care s-a cerut aviz de la Senat pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Economiei.

Printre masurile preventive luate in cadrul controlului judiciar dispus in cazul lui Ion Ariton este si interdictia de a parasi tara, au precizat sursele citate.

Senatorul Ion Ariton a declarat, la iesirea de la DNA, ca sponsorizarile facute de companii de stat catre Federatia Romana de Box, pentru Gala Bute, au fost trecute prin consiliile de administratie si nu s-au facut la cererea lui.

Intrebat ce a discutat cu procurorii, Ion Ariton a spus ca a fost „ca la o ancheta”.

„Asa cum am declarat de prima data, companiile au facut sponsorizari catre Federatia Romana de Box, iar acele sponsorizari au fost trecute prin consilii de administratie”, a adaugat Ariton.

Intrebat daca acest lucru s-a intamplat la cererea lui, Ariton a spus ca nu el a solicitat sa fie facute sponsorizari pentru Gala Bute.

Ion Ariton a refuzat sa raspunda atunci cand a fost intrebat daca a actionat la solicitarea fostului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea.

Ariton este acuzat de procurori ca ar fi determinat reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de catre firma lui Rudel Obreja.

„In calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA si Societatea Nationala a Apelor Minerale SA) sa sponsorizeze, cu suma totala de 1.742.830 lei, organizarea galei internationale de box profesionist organizata la Bucuresti la data de 09.07.2011, in cadrul careia a evoluat sportivul Lucian Bute”, potrivit DNA.

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, a fost dusa luni din arest la DNA, unde procurorii i-au adus la cunostinta ca are calitatea de suspect in dosarul „Gala Bute” si i-au prezentat acuzatiile.

Elena Udrea este in arest din seara zilei de 10 februarie, cand a fost retinuta de procurorii DNA, in ziua urmatoare ea fiind arestata pentru 30 de zile prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul „Microsoft”. Decizia a fost contestata de Elena Udrea si s-a judecat marti la ICCJ, care va hotari daca aceasta ramane in arest sau va fi pusa in libertate.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut luni un nou aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala si arestarea preventiva a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mita, in dosarul „Gala Bute”, privind contracte incheiate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului cu mai multe firme.

In aceasta cauza, Camera Deputatilor a incuviintat, in 9 februarie, urmarirea penala si arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței in scopul obținerii de foloase necuvenite si luare de mita.

DNA a precizat ca, ulterior, au aparut noi elemente „ce au conturat suspiciunea savarșirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizarii Camerei Deputatilor”.

In dosarul „Gala Bute” sunt arestati preventiv fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu si fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetati in arest la domiciliu.

In acelasi dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, si Tudor Breazu, administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obtinut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, este urmarita penal pentru luare de mita, in dosarul „Gala Bute”.

Sursa: Mediafax


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349