EVENIMENT

Sibienii s-au inghesuit la Noaptea Cercetatorilor. Au avut ce vedea!

Sibienii s-au inghesuit la Noaptea Cercetatorilor. Au avut ce vedea!

Peste 10.000 de sibieni de toate varstele au acceptat provocarea lansata de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu de a se intalni cu stiinta si cercetatorii, la cea de-a treia editie a evenimentului Noaptea Cercetatorilor. In cele opt ore in care cercetatorii si-au adus ”la lumina”  creatiile, copii, tineri si adulti deopotriva si-au facut timp pentru a vedea care sunt inventiile care peste cativa ani s-ar putea sa le schimbe vietile.

noaptea-cercetatorilor-2016-la-ulb-sibiu-5

In acest an, in premiera, nu doar departamentele de cercetare ale marilor companii sau cele din universitate si-au prezentat noutatile in domeniul inventicii, ci si elevi din scolile si liceele sibiene au venit cu proiecte care demonstreaza ca Sibiul nu duce lipsa de copii inteligenti si profesori dedicati, dascali care stiu cum sa le stimuleze pasiunea pentru cercetare.

Cei mai tineri dintre cercetatori si-au prezentat inventiile in holul Facultatilor de Litere si Arte si Stiinte Socio-Umane, unde au putut fi admirati robotii care rezolva cubul Rubik, globul ”magic” care raspunde atunci cand iti strigi numele si multe alte proiecte si experimente ingenioase. In aceeasi locatie, la standul Academiei Fortelor Terestre ”Nicolae Balcescu”, sibienii au putut descoperi cateva din secretele Armatei Romane si au avut posibilitatea de a simula atacul unor inamici cu aplicarea unor tehnici de lupta.

Facultatea de Inginerie a fost si de aceasta data, locul in care robotii au fost ”stapanii”, iar cadrele didactice ale ULBS si-au expus inventiile. La facultatile de Stiinte si Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului (SAIAPM), au fost cele mai ”gustoase” standuri deoarece aici vizitatorii au degustat produse si preparate traditionale, realizate de studentii sibieni dupa retete originale.

Facultatea de Stiinte Economice si partenerii sai au imbinat stiinta cu relaxarea. Vizitatorii au avut ocazia sa afle cum pot detecta o bancnota falsa, celor mici le-a fost antrenat spiritul antreprenorial prin intermediul jocurilor-concurs, iar cei cu inclinatii spre sport au jucat tenis de masa si s-au plimbat cu trotinetele.

In cadrul Facultatii de Drept, tinerii au avut ocazia sa participe la un proces penal simulat si au descoperit metodele secrete prin care politistii reusesc sa ii identifice si sa ii prinda pe infractori, in timp ce, in cadrul Bibliotecii Centrale Universitare, studentii Facultatii de Medicina i-au invatat pe copii cum sa acorde primul ajutor si le-au aratat reactia pestilor atunci cand sunt introdusi in diferite substante, cum sunt adrenalina sau valeriana.

”Obiectivul principal al acestui eveniment este acela de a face legatura intre cercetatori si rezultatele acestora obtinute in laborator, si publicul larg. Este important ca oamenii sa vada si sa inteleaga aceste rezultate, inclusiv modul ȋn care pot influenta viata noastra de zi cu zi. Ne bucuram sa vedem ca si in acest an sibienii au venit intr-un numar foarte mare la aceasta intalnire, dar si mai important este faptul ca cei mai multi participanti au fost din randul tinerilor, cei care speram sa devina  viitori cercetatori”, a declarat prof. univ. dr. ing. Claudiu Vasile Kifor, prorector responsabil cu cercetarea stiintifica in cadrul Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Noaptea Cercetatorilor este un eveniment organizat anual de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, cofinantat de Consiliul Local Sibiu, Primaria Municipiului Sibiu si Consiliul Judetean Sibiu.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309