CULTURA

„Sibiu Jazz Festival” a adus primul artist brazilian de jazz! Urmeaza „Mozaic Jazz Festival” la Casa de Cultura a Sindicatelor!

„Sibiu Jazz Festival” a adus primul artist brazilian de jazz! Urmeaza „Mozaic Jazz Festival” la Casa de Cultura a Sindicatelor!

Sibiu Jazz Festival a adus primul artist brazilian de jazz! Urmeaza Mozaic Jazz Festival la Casa de Cultura a Sindicatelor!2

„Sibiu Jazz Festival” s-a incheiat duminica seara, in aplauzele a catorva sute de spectatori in Sala Thalia din Sibiu, cu un concert de punk-jazz, iubitorii jazz-ului asteptand deja intalnirea cu artistii care vor concerta la „Mozaic Jazz Festival”.

„Sibiu Jazz Festival” a adus duminica, in fosta capitala culturala europeana, primul artist brazilian de jazz, care a concertat de Anul Nou, cu orchestra din Viena (Austria), Alegre Correa, cel care a reuseste sa puna pe ritmuri de jazz, muzica lui Strauss.

„A fost un maraton de patru zile. (…) Urmeaza un maraton de 12 luni, pentru pregatirea editiei 45”, a spus la finalul festivalului, directorul acestuia, Hilarius Johannes Konstantin Schmidt.

Ultima trupa care a concertat in finalul editiei din acest an a „Sibiu Jazz Festival” a fost James Blood si New Jungle Orchestra, care au oferit publicului demonstratii de virtuozitate de punk-jazz cu influente de free jazz, imbinate cu blues american.

Daca cel mai vechi festival de jazz a luat sfarsit, iubitorii jazz-ului asteapta intalnirea pe 14 noiembrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor, cu cel mai tanar festival de gen, din Sibiu, „Mozaic Jazz Festival”. Cu un „line-up” de doar sase trupe, „Mozaic Jazz Festival” va oferi publicului o atmosfera jazz-istica completa. In incercarea de a asigura un mozaic incitant de trupe si artisti, festivalul isi indreapta atentia atat spre artisti internationali consacrati, dar si spre proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentisti virtuosi si artisti romani. Ultimele doua trupe confirmate sunt „Nikoletta Szoke Quartet”, trupa care va deschide evenimentul pe 14 noiembrie si trupa autohtona BaLaKo, care va inchide programul „Mozaic Jazz Festival”, in data de 16 noiembrie.

Nikoletta este una din marile voci feminine ale jazzului european si singura prezenta feminina de la „Mozaic Jazz Festival”. Artista de origine maghiara este castigatoarea celui mai prestigios premiu de gen „Montreux Jazz Voice Competition”. De-a lungul carierei a inregistrat numeroase colaborari cu nume mari din lumea jazz-ului dintre care, probabil cea mai notabila, cu Bobby McFerrin in anul 2010.

Trilok Gurtu este unul dintre cei mai mari percutionisti de jazz si world music ai tuturor timpurilor. In cariera sa de peste patruzeci de ani a colaborat cu artisti precum: John McLaughlin, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, Zakir Hussain, Neneh Cherry si multi altii. La Sibiu va veni insotit de bandul sau.

Muzica clasica, improvizatia avantgardista, dar mai ales klezmer, sunt principalele ingrediente ale spectacolului „Ancestral Groove” cu care David Krakauer, unul dintre cei mai versatili clarinetisti de pe planeta, vrea sa cucereasca publicul „Mozaic Jazz Festival”. Cunoscut publicului international simplu, ca si „Krakauer”, artistul american s-a imbarcat in aceasta calatorie in anii ’70, cand a inceput sa studieze clarinetul cu cei mai mari profesori ai timpurilor, Leon Russianoff. Dorinta de a-si gasi o identitate culturala si o apartenenta la un anumit stil, dar si versatilitatea care l-a facut celebru, l-a purtat ulterior pe drumul muzicii evreiesti din Estul Europei, pe care a reusit s-o aduca pe marile scene ale lumii si s-o transpuna in contemporan, in combinatii unice cu muzica clasica si jazz.

Steve Coleman este unul dintre cei mai apreciati saxofonisti americani, profesor de jazz, compozitor si documentarist. Influentat de idolul sau, Charlie Parker, isi incepe cariera la varsta de 14 ani. De-a lungul anilor, a colaborat cu nume mari din lumea jazz-ului: Sam Rivers, Doug Hammond, Abbey Lincoln, Chico Freeman si multi altii ajungand in anul 1985 sa inregistreze primul sau album ca solist principal. A fost momentul in care s-a lansat oficial pe scena jazz-ului mondial.

Cu sase albume inregistrate la ECM Records, castigator al unui premiu Grammy acordat la nivelul Norvegiei (Spellemannsprisen) si a numeroase alte premii, Tord Gustavsen este unul dintre cei mai talentati si prolifici pianisti norvegieni. Cu o muzica in care regasim un puternic aer de misticism nordic, „Tord Gustavsen Ensemble” este una dintre acele trupe care fac nota distincta in orice festival prin finetea si rafinamentul prestatiei artistice.

Cu radacini pe mai multe continente, BaLaKo (Balcan Latin Kollective) este singurul proiectul romanesc de jazz din cadrul festivalului si cel mai in voga la acest moment. Cu participari recente la Montreaux Jazz Festival si North Sea Jazz Festival, doua dintre cele mai mari si importante festivaluri de jazz din lume, BaLaKo este o trupa de care sigur vom mai auzi atat la nivel national, cat si la nivel international.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279