SPORT

Sibiu Rally Challenge pe cel mai spectaculos drum din lume: Transfagarasanul! VIDEO

Sibiu Rally Challenge pe cel mai spectaculos drum din lume: Transfagarasanul! VIDEO

Sibiu Rally Challenge pe cel mai spectaculos drum din lume Transfagarasanul! VIDEO2

Sibiu Rally Challenge, primul raliu pe cel mai spectaculos drum din lume, Transfagarasanul s-a desfasurat sambata, intr-un show cu multa viteza si nenumarate doze necontrolate de curiozitate.

Varianta romaneasca a Goodwood Festival of Speed din Marea Britanie, festival in care pot fi admirate automobile si motociclete, dar si bolizi de Formula 1, a adus inca de vineri seara in Piata Mare din centrul istoric al Sibiului, zeci de masini, piloti, curiosi, pasionati ai vitezei, toti pregatiti de marea provocare: Transfagarasanul.

Dupa ce a renuntat la nebunia de a face un raliu iarna pe Transfagarasan, un drum care strabate Muntii Fagaras si care e inchis in sezonul rece, tocmai din cauza pericolelor de avalanse de stanci, dar mai ales zapada, Sorin Itu, organizatorul si sufletul a ceea ce inseamna Raliul Sibiului, nu s-a lasat si a pus „pe roate”, primul raliu pe DN7C — cel mai periculos, cel mai spectaculos, cel mai frumos drum din judetul Sibiu, din Romania si considerat de americani si britanici, chiar din lume.

„Avem 38 de piloti, (…) echipaje de top din Italia, Austria, Germania, Ungaria. Raliul va consta intr-o demonstratie in oras, astazi, la ora 18,00, o proba de noapte in Paltinis si maine avem o premiera, Transfagarasanul. O proba de 8 kilometri exact in cea mai frumoasa zona a lui. Eu zic ca reusit cineva sa stranga aici, pe Transfagarasan, toate virajele din circuitele de Formula 1. E fantastic. Avem noroc de vreme buna. Cred ca vor fi foarte multi spectatori, pentru ca e prima data cand se tine o competitie oficiala in zona Transfagarasanului. Recomand tuturor spectatorilor sa stea in zone cat mai sigure. Sunt o gramada de parcari. Sa nu stea pe exteriorul virajului”, a declarat vineri, inainte de start, Sorin Itu. 

Ceea ce nu a anuntat Sorin Itu, au „aranjat” meteorologii: o zi perfecta de plaja, ceva foarte rar, la peste 2.000 de metri altitudine, in zona Balea, pe Transfagarasan. O zi perfecta de raliu, in care o parte dintre spectatori, veniti cu scaunele de acasa s-au bronzat si au stat ca la teatru, privind un spectacol unic, in premiera pentru Romania. Ce poate fi mai frumos sa stai si sa vezi o vale superba a Balii, unde nici Cascada Balea parca nu a mai facut niciun zgomot, lasand loc motoarelor turate la maxim, dar cu prudenta, de piloti.

Deasupra tuturor, doar parapantistii, turistii care au preferat sa vada spectacolul motoarelor, de la inaltime, din telecabina si cateva pasari, care au indraznit sa isi faca prezenta pe un cer unde niciun nor nu si-a facut prezenta.

Borna kilometrica care anunta ca mai sunt 129 de kilometri pana la Pitesti, 7 kilometri pana la Balea Lac. Ora 11,30. Start. In cea mai spectaculoasa zona a Transfagarasanului, dar cea mai ferita de caderi de stanci.

„Noi am ales zona cea mai putin periculoasa. Startul e la 5 kilometri de la Balea Cascada. E exact saua aceea a Transfagarasanului, unde diferenta de nivel nu e foarte mare, dar pentru public e fantastic, pentru ca in acesti 8 kilometri spectatorul reuseste sa vada aproape tot, asta insemnand cinci-sase masini pe traseu. Daca stai la Balea Cascada sau un kilometru mai jos, poti vedea startul. Nu e pericol de cadere de stanci”, anunta Sorin Itu.

Spectacolul a inceput cu multiplul campion national Titi Aur, care a realizat ceea ce nimeni nu credea ca e posibil: a parcurs mai mult de doi kilometri, pe Transfagarasan, doar pe doua roti, la volanul unui BMW, aceasta fiind cea mai inedita provocare a primei editii a Sibiu Rally Challenge.

„Am incercat, am sperat ca merg pana sus. Din pacate, am avut o mica problema si masina nu a mai vrut sa mai traga, dar marea problema a fost ca se supraincalzesc cauciucurile. Scenariul a fost, eventual, sa opresc, sa schimb cauciucurile, avand rampa si masina de asistenta dupa mine, dar avand si o mica problema, fiind panta foarte mare, nu mai puteam sa o pun pe doua roti, acolo unde s-a oprit. Am reusit sa merg, probabil, doi kilometri — doi kilometri si ceva. Mi-ar fi placut sa ajung pana sus”, a declarat sambata, imediat dupa ce a ajuns la sosire, Titi Aur.

A fost prima data in Romania cand un pilot a parcurs o distanta atat de lunga, pe doua roti, pe Transfagarasan. Initial, Titi Aur isi propusese sa mearga opt kilometri, doar pe doua roti ale BMW-ului sau. Sute de turisti au urmarit cu sufletul la gura incercarea campionului roman.

„Aici au fost si denivelari, a trebuit sa fac si viraje, pe virajele de dreapta nu vad nimic, daca sunt pe stanga si atunci trebuie sa aproximez. Cu siguranta a fost cea mai mare distanta, cel putin pana acum, pe care am parcurs-o pe doua roti. Raliul este de fapt un spectacol automobilistic. (…) Bravo, foarte frumos, felicitari organizatorilor!”, a mai spus Titi Aur. 

Intrebat de corespondentul AGERPRES, daca isi mai aminteste cand a urcat prima data pe Transfagarasan si daca atunci visa macar ca va merge pe doua roti, in aceste viraje spectaculoase, Titi Aur a recunoscut ca atunci „nu a fost atat de impresionant”.

„Nu am participat niciodata la o cursa pe Transfagarasan, pentru ca cel putin de cand ma dau eu la curse, de 20 de ani, nu s-a organizat niciodata Transfagarasanul ca si competitie, dar am trecut la plimbare cu familia demult, dar nu mai stiu exact”, a marturisit Titi Aur.

De ce e unic primul raliu de pe Transfagarasan? Pentru ca ofera maxim de spectacol, cu minim de efort pentru orice spectator. Stai si savurezi privelistea de la Balea Lac si poti urmari raliul, ca acasa din fotoliu, numai ca aici este totul pe viu.

In opinia sa, Transfagarasanul „e un drum spectaculos, nu neaparat dificil. Unde a fost proba astazi a fost posibil sa urmaresti practic de la start pana la sosire, 7 kilometri prin munte, lucru care nu e posibil aproape nicaieri, ca sa vezi. Cred ca, fara sa exageram, 80 la suta din traseu il vezi, mai putin cateva viraje putin ascunse. Practic poti sa vezi doua — trei masini in acelasi timp. Este spectaculos din acest punct de vedere, nu neaparat al dificultatii, ci al zonei. Au fost foarte multi cunoscatori si care fac tot felul de analize si au fost de parere ca e foarte spectaculos, mai ales pentru masini, biciclete. Alte trasee pot fi dificile, dar nu pot fi spectaculoase. Nu poti vedea 7-8 kilometri. Aproape ca stai la Balea Lac la restaurant si vezi de la start la sosire, vezi si cine a castigat, ca pe circuit. La raliuri sau in munte, foarte rar se intampla.”

Totusi, Transfagarasanul in viteza nu e pentru toata lumea. Atentie! Sa nu va fure peisajul superb. Sfaturile lui Titi Aur pentru soferii amatori sunt foarte utile, indiferent cat de mult se simte cineva „inspirat” de ceea ce a vazut la Sibiu Rally Challenge.

„Sa fie bine pregatit ca sofer. Sa stie cateva lucruri despre tehnica, despre mecanica masinii. Daca la urcare in principiu nu ai o mare problema decat daca ai o masina cu probleme, in sensul ca se poate supraincalzi motorul, marea problema este la vale. Aproape orice masina de strada, de serie, va ajunge cu frana inrosita sau chiar fara frana, daca nu stii sa folosesti frana de motor si daca nu incerci sa mergi eficient. Eficient inseamna sa reduci din timp. Sa atingi frana doar atunci cand foarte putin inainte de viraj. Aici apare marea problema. Si bineinteles masina trebuie sa fie pregatita bine, cu cauciucuri corespunzatoare”, a declarat, pentru AGERPRES, Titi Aur. 

Pericolul cel mai mare pe Transfagarasan este gheata sau umezeala aparute „din senin”.

„Te poti astepta la surprize pe Transfagarasan, sa mergi 3-4 kilometri pe uscat si odata la un viraj sa gasesti apa sau in anumite perioade, chiar gheata, pot aparea surprize, dar si faptul ca te fura peisajul, folosesti prea mult frana, poti sa ajungi cu masina cu probleme tehnice sau chiar sa nu o poti opri”, a explicat Titi Aur.

Regula de aur pe Transfagarasan:

„Cat mai incet posibil! Admiram frumusetile patriei si toata lumea e multumita. Transfagarasanul nu se face contratimp!”, conform unuia din cei mai experimentati piloti de raliuri romani, Titi Aur.

Pana la viitorul raliu al Sibiului de anul viitor, pe Transfagarasan, la Balea Lac, turistii ajung inca pe sosea, multi dintre ei se opresc la startul de sambata, dar nu pentru raliu, ci pentru ca acolo se afla, in vecinatate, singura stana din zona unde se vinde celebra branza de Sibiu.

Sibienii se pot considera norocosi pentru ca au o legatura directa cu cele mai spectaculoase sosele alpine din Romania, Transfagarasanul si Transalpina.

Soseaua a fost construita pentru a lega cele doua provincii istorice romanesti, Transilvania si Tara Romaneasca. Prima strabatere a Muntilor Fagaras pe aceasta cale a avut loc la 20 septembrie 1974. In urma unei munci titanice, timp de patru ani, cei 5.000 de constructori, majoritatea cadre militare, au reusit sa dea in folosinta drumul care va deveni cunoscut si recunoscut de catre oricine vede in fotografii sau pe viu curbele sinuoase ce serpuiesc inspre creste montane abrupte.

Soseaua, cunoscuta si ca DN 7C, are o lungime de 151 km. Porneste de la kilometrul 0, din Bascov (judetul Arges), si se incheie in zona comunei Cartisoara, judetul Sibiu, unde se uneste cu DN1 (E68).

Peisaje spectaculoase — drumul sinuos, cascada Balea si lacurile glaciare — altitudinea de 2.034 m pe care o atinge soseaua in zona caldarii glaciare Balea, parcurgerea celui mai lung tunel rutier din Romania (887 m) fac din Transfagarasan traseul preferat pentru soferi, ciclisti, motociclisti si amatorii de drumetii montane. Nu intamplator, specialistii de la „Top Gear” l-au numit „un drum fabulos, cel mai uimitor pe care l-am vazut vreodata!”.

Capabil sa taie respiratia si celor mai sceptici, Transfagarasanul strabate Parcul Natural Golul alpin al Muntilor Fagaras si Siturile Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras. Cu putin noroc de vreme buna, inca mai poti vedea capre negre sarind printre stanci sau poti admira pajisti intregi de bujori de munte ce incoroneaza in perioada verii o flora spectaculoasa.

Reteaua de trasee montane marcate faciliteaza accesul montaniarzilor la cele mai inalte varfuri din Carpatii Romaniei: Vf. Moldoveanu (2.544 m) si Vf. Negoiu (2.535 m). Alaturi de drumetie, in sezonul estival se poate practica alpinismul, ciclismul, echitatia, zborul cu parapanta, tiroliana, pescuitul sau vanatoarea sportiva.

Transfagarasanul a fost declarat in 2012 cel mai frumos drum din lume de publicatia americana „CarsRoute”, care a realizat un top al primelor 15 drumuri din lume ce trebuie sa fie parcurse de un orice pamantean, renumita sosea din Romania fiind urmata de trecatoarea Stelvio din Italia si de soseaua Lysebotn din Norvegia, potrivit site-ului auto.ro.

In 2009, „Top Gear” de la postul englez de televiziune BBC a clasat Transfagarasanul tot pe primul loc intre cele mai spectaculoase drumuri din lume. Drum bun, pe Transfagarasan!

Sursa: agerpres.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349