Pacientii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu beneficiaza de posibilitatea efectuarii unor investigatii medicale complexe cu ajutorul noului computer tomograf din dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie si Imagistica Medicala. Aparatul a fost achizitionat cu aproximativ 420.000 euro la finalul anului trecut, in sistem leasing, fondurile fiind asigurate de catre Consiliul Judetean Sibiu.
Ulterior achizitionarii, firma producatoare a efectuat procedurile de montaj pentru noul aparat si de instruire a personalului medical, in acest sens in perioada 24-27.02 februarie fiind trimis un specialist in domeniu. In acelasi timp, SCJU Sibiu s-a ocupat de formalitatile necesare punerii in functiune, obtinand la inceputul lunii februarie autorizatia din partea Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). De asemenea s-a efectuat si o reabilitare a spatiului aferent aparatului: camera de examinare, camera de achizitie si spatiul pentru pregatirea pacientului.
“Ne bucuram sa anuntam ca am pus in functiune noul Computer Tomograf, unul foarte performant, fiind primul aparat de acest tip din dotarea Judeteanului care asigura si investigatii pentru pacientii cu patologii cardio-vasculare. Sistemul dispune si de un server de post procesare care genereaza functii avansate de investigare si folosirea in acelasi timp de catre mai multi utilizatori a acestor functii, asigurandu-se astfel o conectivitate care permite integrarea cu aparatura RMN si angiografica din dotarea viitorului Centru de cercetare invaziva si noninvaziva in domeniul patologiei cardiace si vasculare din cadrul spitalului”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Dr. Vasile Spinean.
In urma punerii in functiune a noului CT, SCJU Sibiu dispune de doua computere tomograf, in paralel functionand si aparatul achizitionat in 2008.
Caracteristici tehnice Computer Tomograf
Computerul Tomograf este de tip Optima CT 660, cu 64 detectori si 128 slice -uri reconstruite, cu generator de inalta tensiune de 72Kw si alte caracteristici tehnice, care asigura un timp de rotatie completa de minim 0,35 s, ceea ce il face adecvat si examinarilor pentru patologie cardiaca.
Deschiderea gentry-ului de 70 cm si greutatea maxima admisa – 227kg, ofera posibilitatea examinarii si pentru pacienti supraponderali.
Fiind un aparat de generatie noua, dispune de tehnologii avansate care permit reducerea dozelor de radiatii necesare examinarii pacientilor.
Pe langa consola de achizitie standard a aparatului, care permite vizualizarea si reconstructia imaginilor (2D, vizualizare 3D a volumelor si suprafetelor), sistemul dispune si de un server de post procesare care genereaza functii avansate de investigare si permite folosirea in acelasi timp de catre mai multi utilizatori a acestor functii.