CULTURA

Sibiul are cu ce sa se mandreasca. FITS, cel mai mare festival de teatru din lume

Sibiul are cu ce sa se mandreasca. FITS, cel mai mare festival de teatru din lume

Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) a devenit cel mai mare eveniment de artele spectacolelor din lume, in cele zece zile ale festivalului urmand sa aiba loc peste 450 de spectacole, a anuntat Constantin Chiriac, directorul FITS.

Sibiul prinde alta fata Bisericile, strazile si cafenele vor fi transformate in sali de spectacol pentru Festivalul International de Teatru!1

In premiera, Sibiul va avea ca oaspeti in perioada 12-21 iunie, pe Tim Robbins, Christoph Marthaler, Ludovic Lagarde — La Comedie de Reims, Antonio Andrade Flamenco, Finzi Pasca, cea mai importanta companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater, dar si Kor?unovas, Thomas Ostermeier, Alvis Hermanis, Luk Perceval, „nume ravnite de toata lumea”.

„Ar trebui sa vorbim cateva ore, poate chiar zile despre tot ce inseamna noutati in festival pentru ca, sa nu uitam, vorbim despre 452 de evenimente. Este o cifra uriasa, care pozitioneaza festivalul de la Sibiu pe primul loc in lume, fiind nenumarate nume care ajung pentru prima data la Sibiu. Vorbim de la Tim Robbins pana la Christoph Marthaler, de la Ludovic Lagarde — La Comedie de Reims pana la Antonio Andrade Flamenco, de la Finzi Pasca la cea mai importanta companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater care este si sub patronaj UNESCO. Sunt nume extraordinare, de la Gecko la Aditi Mangaldas Dance Company, de la Scottish Dance Theatre pana la Inbal Pinto. Kor?unovas vine pentru prima data la festival. Tot pentru prima data vine Thomas Ostermeier, vine Alvis Hermanis, Luk Perceval. Sunt nume ravnite de toata lumea”, a anuntat Constantin Chiriac.

Sibiul se mandreste deja cu o Fabrica de Cultura, adica o fosta fabrica industriala transformata in cea mai mare sala de spectacole din oras, un centru pe care Constantin Chiriac are ambitia sa il transforme in „unul din cele mai interesante centre ale artelor spectacolului din Europa”.

„O alta noutate pentru festival este Fabrica de Cultura, noua creatie, unde am dezvoltat un Centru alternativ pentru Cultura, Educatie si Cercetare, unde avem trei spatii de joc pentru Faust, Lulu si Metamorfoze si unde pregatim un al patrulea spatiu care va dezvolta practic unul din cele mai interesante centre de artele spectacolului din Europa in aceasta clipa”, a declarat Constantin Chiriac.

Presedintele festivalului de la Sibiu, Constantin Chiriac a precizat ca editia din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), va demonstra ca aceasta manifestare culturala este dedicata, de fapt, nu doar teatrului ci „artelor spectacolului”.

„Este foarte important ca la Sibiu isi dau mana cele mai mari nume ale artelor spectacolului. Festivalul International de Teatru de la Sibiu este inregistrat astfel la OSIM si din aceasta cauza nu i-am schimbat denumirea intr-un festival al artelor, dar el este un festival al artelor spectacolului”, spune Constantin Chiriac.

Adevarat brand cultural al Sibiului si al Romaniei, FITS a avut loc anul trecut, sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

In acest an, FITS continua sa aduca in Romania, spectacole eveniment, pentru care vin la Sibiu iubitori ai teatrului din toata lumea, turisti culturali, care isi programeaza din timp vacanta, numai ca sa fie in fosta Capitala Culturala a Europei.

 Sursa: Agerpres


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349