CULTURA

Sibiul, din nou Capitala Universitara Europeana

Sibiul, din nou Capitala Universitara Europeana

Pentru a-l doilea an consecutiv, Sibiul este gazda uneia din cele mai importante manifestari universitare din Romania. Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu organizeaza cea de a doua editie a proiectului  ‘Sibiu—Capitală Universitară Europeană.

sibiu capitala universitara europeana

Acesta își propune să stimuleze excelența culturală și să evidențieze dimensiunea internațională a culturii și a mediului academic în Sibiu, prin implicarea activă a ULBS în problemele comunității locale și în viața academică internațională.

Dacă anul 2015 a marcat un succes pentru proiectul ‘Sibiu—Capitală Universitară Europeană’, cea de-a doua ediție a proiectului aduce mai multe evenimente, într-o perioadă mai îndelungată, sub umbrela aceluiași proiect.

Cu o structură de anvergură, proiectul reunește, într-un concept unitar, o serie de manifestari culturale și academice diverse (conferințe și prelegeri internaționale, mese rotunde, aniversarea a 230 de ani de învățământ teologic ortodox la Sibiu, colocvii și workshopu-uri literare, un festival internațional de poezie, un concert de muzica corală), evenimente care pe în perioada mai-noiembrie vor susține caracterul cultural și academic internațional al orașului Sibiu.

În cadrul proiectului cultural, se vor organiza 8 evenimente în care vor fi implicați, pe lângă responsabilii ULBS, 150 de invitați din strainatate (universitari, teologi, poeți, oameni de cultură), invitați din țară (membri, ai Academiei Române, universitari, poeți etc.) și alți 150 de participanți din afara Sibiului.

Cele 8 mari evenimente cuprinse în proiectul ‘Sibiu—Capitală Universitară Europeană, ediția a II-a’ vizează nu doar mediul academic, ci în special comunitatea sibiană. Toate manifestările din cadrul proiectul sunt menite să înlesnească accesul comunității la programe internaționale, culturale, artistice și educaționale cu caracter elitist și sincretic. Invitații internaționali din peste 25 de țări vor contribui la dezvoltarea cadrului cultural sibian și vor oferi participanților la evenimente oportunitatea de a-și lărgi sfera de cunoștințe, de a schimba idei și de a crea primele contacte necesare dezvoltării de noi colaborări culturale și academice internaționale.

Deschiderea oficială a proiectului ‘Sibiu—Capitală Universitară Europeană, ediția a II-a’ va avea loc luni, 16.05.2016 la ora 12:00, în Sala Senatului din cadrul Facultății de Medicină.

Tot luni, la ora 19:00, va avea loc și concertul aniversar ‘230 de Ani de Învățământ Teologic Ortodox la Sibiu’, marcând astfel, într-o manieră festivă, startul oficial al proiectului. Concertul va fi susținut de Corul Facultății de Teologie, condus de Pr. Prof. Sorin Dobre, cu participarea sopranelor Emilia Calefariu și Diana Florea, alături de tenorul Vlad Miriță și Baritonul Basilic Iordache.

‘Sibiu, Capitală Universitară Europeană’ este un proiect cultural co-finanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

 

Programul detaliat al proiectului cultural poate fi consultat în cele ce urmează:

12-14 mai 2016: Colocviul Internațional ‘Emil Cioran’, ediția a XXI-a

Locul de desfășurare a evenimentului: ULBS — Centrul de Reuniune Academică; Primăria Rășinari.

16—21 mai 2016: Săptămâna Internațională a Universității ‘Lucian Blaga’ din Sibiu

Locul de desfășurare a evenimentului: ULBS (Sala Senatului; Facultățile ULBS)

16-20 mai 2016: 230 de Ani de Învățământ Teologic Ortodox la Sibiu

Locul de desfășurare a evenimentului: ULBS (Facultatea de Teologie), Filarmonica de Stat Sibiu.

26-29 mai 2016: Festivalul Internațional de Poezie Studențească ‘Zona nouă’, ediția a II-a

Locul de desfășurare a evenimentului: ULBS (Facultatea de Litere și Arte), Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Librăria Habitus.

26-28 mai 2016: Colocviile Revistei Transilvania, ediția a XIII-a, cu tema Viitorul literaturii române

Locul de desfășurare a evenimentului: ULBS (Facultatea de Litere și Arte), Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Librăria Habitus.

23-26 iunie 2016.: Workshopul Internațional ‘Minor Literatures — World Literatures’

Locul de desfășurare a evenimentului: ‘ULBS — Sala ‘Lucian Blaga’; Centrul de Reuniune Academică.

27 septembrie—1 octombrie 2016: New Societies, Old Minorities / New Minorities, Old Societies?

Locul de desfășurare a evenimentului: ‘Aula Magna’ și spațiile de învățământ ale ULBS de pe Str. Lucian Blaga nr. 2A, precum și Centrul de Reuniune Academică de pe Str. Banatului nr. 7.

26-29 octombrie 2016: Colocviul Internațional Studențesc ‘Lucian Blaga’, ediția a XVIII-a

Locul de desfășurare a evenimentului: ULBS — Facultatea de Litere și Arte.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349