EVENIMENT

Sibiul este din nou deschizator de drumuri. A fost desemnat Regiune Gastronomica Europeana 2019

Sibiul este din nou deschizator de drumuri. A fost desemnat Regiune Gastronomica Europeana 2019

La 12 ani distanta de cel mai mare proiect cultural desfasurat vreodata in Romania, ”Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2017”, judetul Sibiu a primit, din nou in premiera pentru Romania organizatea unui eveniment european de anvergura.

Sibiu capitala gastronomica europeana 2019

Sibiul este primul judet din Romania care a fost desemnat, de un juriu international, sa fie Regiune Gastronomica Europeana in 2019, alaturi de regiunea Egeea de Sud (Grecia).

Anuntul oficial a fost facut joi, la Palatul Brukenthal din Sibiu, de catre presedintele juriului, Diane Dodd, cea care conduce Institutul International pentru Gastronomie, Cultura, Arta si Turism.

Pentru acest program, Sibiul a propus peste 20 de programe pentru anul 2019.  Printre acestea se afla dezvoltarea circuitelor gastronomice “Drumul branzei in Marginimea Sibiului”, “Drumul vinului pe Tarnave” sau “Ruta transhumantei”.

Programul “Gust Local” isi propune sa dezvolte o marca colectiva cu acest titlu, care sa ateste si sa garanteze specificul local, iar restaurantele sa isi poata adapta astfel meniurile. “Mic dejun sibian” este un alt program adresat pensiunilor, restaurantelor sau hotelurilor care vor fi certificate si promovate daca ofera  micul dejun exclusiv cu produse locale si de sezon. “Sibiu City Menu” este un proiect prin care restaurantele  sunt incurajate sa foloseasca rețete vechi, reinterpretate dupa cerințele actuale.

De asemenea vor fi continuate si dezvoltate festivalurile de cultura gastronomica,  evenimente care au loc de-a lungul intregului an in toate regiunile din județul Sibiu: de la Sarbatoarea Lolelor de la Agnita, pana la Festivalul Branzei si Țuicii de la Rasinari, Transilvanian Brunch, Picnic in Cindrel, Festivalul Verzei de la Mosna  sau CibinFest.

Buget de peste 8,5 milioane de euro

Pana anul 2019 autoritațile locale si județene vor investi in acest program peste 8 milioane si jumatate de euro. Acest buget este format in majoritate din finanțarile acordate de Consiliul Județean Sibiu, Primaria Sibiu si Primaria Medias prin agendele culturale si agenda comunitații, la Sibiu.

Bugetul este completat si prin cotizațiile pe care partenerii in acest proiect le vor plati Asociației care va gestiona programul Sibiu, Regiune Gastronomica Europeana 2019.

2016 este primul an pentru care au fost acordate titluri de Regiuni Gastronomice Europene. Le-au primit Catalonia din Spania si Minho din Portugalia. Pentru anul viitor au fost alese trei regiuni: Lombardia de Est din Italia, Riga-Gauja din Letonia si Aarhus Danemarca. In 2018 va fi randul regiunii Galway din vestul Irlandei si a Brabantutului de Nord  din Olanda. Iar pentru anul 2019 Regiunea Sibiu candideaza alaturi de insulele grecesti din Egeea de Sud. (www.romania-actualitati.ro)

Sursa: Agerpres


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309