Sibiul va intra in randul marilor orase europene in care nici un cablu de alimentare nu mai este atarnat pe stalpi. Acest lucru se va intampla in cazul in care consilierii locali vor fi de acord cu proiectul propus de primarul interimar Astrid Fodor, care va prezenta in sedinta CL de joi, indicatorii tehnico-economici rezultati din studiile de fezabilitate realizate pentru amenajarea infrastructurii pentru introducerea cablurilor in subteran.
In prima faza, doar marile bulevarde vor intra in acest proiect: bulevardul Victoriei, bulevardul Vasile Milea, bulevardul Corneliu Coposu, Soseaua Alba Iulia si pe Calea Dumbravii. Aceste lucrari vor fi executate in cadrul proiectului ”Calea verde spre dezvoltare durabila”, cuprins in Programul “Adaptare la Schimbarile Climatice”, finantat prin Mecanismul Financiar Spatiul Economic European (SEE 2009 – 2014). Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu este principalul beneficiar al proiectului general, iar Primaria Sibiu este partener in proiectul care vizeaza crearea infrastructurii subterane pentru introducerea cablurilor pe cinci artere principale ale Sibiului, contribuind financiar la realizarea acestuia.
“Valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru aceste investitii se ridica la 2.374.642 Euro. Aceasta este o estimare a specialistilor cu privire la valoarea lucrarilor. Valoarea reala a investitiei va rezulta insa in urma licitatiilor pe care le vom organiza pentru lucrarile propriu-zise. Finantarea nerambursabila este fixa, in cuantum de 857.990 Euro, restul finantarii urmand sa fie asigurat din bugetul local al Sibiului. Prin acest proiect vom reusi sa eliberam de cablurile suspendate cinci artere principale ale orasului si de aceea e o lucrare care trebuia facuta. Suma obtinuta prin grant SEE acopera o buna parte a acestei investitii”, a declarat Astrid Fodor.
Pe cele cinci artere se vor instala in subteran tuburi PVC in care sa fie coborate de pe stalpi cablurile de telecomunicatii si iluminat public, se vor realiza bransamentele la retele si se vor amenaja caminele de vizitare si cameretele de tragere a cablurilor. Canalizatia va fi amenajata in trotuare sau zone verzi.
Finantarea nerambursabila obtinuta pentru acest proiect din partea Mecanismului Financiar Spatiul Economic European (SEE 2009 – 2014) este de 857.990 Euro. Primaria Sibiu va completa finantarea din bugetul local. Valoarea estimativa a lucrarilor care rezulta din studiul de fezabilitate este de 2.374.642 Euro, ceea ce ar insemna ca Primaria Sibiu ar trebui sa contribuie cu maxim 1.516.652 Euro. Din experienta practica, aceasta valoare se va diminua in urma procedurilor de achizitie organizate pentru contractarea lucrarilor propriu-zise.