CULTURA

Sibiul se tranforma: Bisericile, strazile si cafenele vor fi transformate in sali de spectacol pentru Festivalul International de Teatru!

Sibiul se tranforma: Bisericile, strazile si cafenele vor fi transformate in sali de spectacol pentru Festivalul International de Teatru!

Sibiul prinde alta fata Bisericile, strazile si cafenele vor fi transformate in sali de spectacol pentru Festivalul International de Teatru!2

Sibiul se transforma in aceasta perioada de sarbatoare, astfel ca bisericile, salile de sport, strazile si cafenele vor fi transformate in sali de spectacol pentru Festivalul International de Teatru, care incepe vineri.

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS) incepe vineri si, timp de zece zile, orasul va deveni centrul cultural al lumii teatrului, FITS fiind considerat al treilea festival ca marime si importanta din lume dupa evenimentele de profil de la Avignon si Edinburgh.

Tema editiei din acest an a festivalului este „Unicitate in diversitate” si intregul program, pregatit cu ani inainte, sustine aceasta tema. In diversitatea lor, cele 70 de tari participante si cei 2.500 de artisti ofera publicului emotii diverse, spectacole de diferite tipuri, abordari extreme ale unor teme universale, dar, in definitiv, toti vor sa aduca in fata privitorilor acelasi lucru: magia artei.

Un numar de 381 de evenimente vor fi prezentate publicului pe intreaga durata a festivalului.

„Avem anul acesta cu 31 de evenimente mai mult decat anul trecut. Nu am cautat in mod special sa avem mai multe, dar evenimentele s-au nascut de la sine si le-am inclus in festival”, povesteste directorul festivalului, Constantin Chiriac.

El explica si faptul ca pregatirea Festivalului de Teatru de la Sibiu nu se termina niciodata, cei 123 de angajati ai Teatrului National „Radu Stanca”, organizatorul principal al evenimentului, lucrand tot anul pentru aceasta manifestare.

De aceea, programul editiei din 2015 a festivalului este deja pregatit in proportie de 80 la suta, iar 60 la suta este gata si editia din 2016.

„Numele mari din lumea teatrului nu se aduc niciodata de la un an la altul. Lucram doi, trei, cinci, sase ani sa aducem cate un spectacol in festival, sa gandim evenimente speciale. Vedem zeci de mii de spectacole, practic, selectia nu se opreste niciodata”, explica directorul Constantin Chiriac.

Zeci de mii de candidaturi de la companii care vor sa vina la Sibiu sunt procesate, sute de mii de ore de spectacol sunt vizionate si, in cele din urma, se aleg piesele si companiile care pot sa acopere gusturile tuturor categoriilor de public.

„Aducem un concert cu Vunk, de exemplu, pentru tineri de 15-16 ani si, dupa aceea, le prezentam imediat si un spectacol de teatru, astfel incat ei sa vada si altceva decat ce au vazut pana acum, altceva decat cu ce au fost obisnuiti. Avem insa si spectacole pentru maturi. Toti se regasesc in programul festivalului”, spune Chiriac.

El adauga ca numarul mare de spectacole si evenimente, raportat la spatiul limitat al municipiului Sibiu, a facut necesara „inventarea” unor noi spatii de joc.

„In primul rand, folosim toate spatiile indoor pe care le gasim in Sibiu si, de multe ori, inventam spatii pentru ca, din pacate, infrastructura nu este deloc grozava. Apoi incercam sa oferim sansa tuturor celor care nu reusesc sa aiba un bilet la spectacol sa vada spectacole outdoor. Piata Mare este locul unde se strang cei mai multi si pietonala Nicolae Balcescu, dupa care sunt celelalte spatii mai mici: Piata Mica, bisericile, Parcul Sub Arini”, spune directorul festivalului.

Spatiile sunt alese impreuna cu companiile care urmeaza sa joace in locurile respective, municipiul Sibiu venind cu o oferta bogata de astfel de spatii neconventionale.

„In primul rand, aceste spatii sunt alese prin disponibilitatea companiilor si prin vointa artistilor. Cand alegem companiile si spectacolele, le alegem si in functie de spatiile de joc pe care le avem. Noi avem zeci de mii de oferte anual, zilnic vin cu sutele si, vrand-nevrand, trebuie sa raspundem tuturor. Munca este uriasa. Spatiul vine de la specificitatea fiecarui spectacol, alegem spatiile impreuna cu artistii si impreuna negociem. Sa stiti ca sunt multe batalii pentru acest program care ajunge in fata publicului”, afirma Constantin Chriac.

Sursa: mediafax.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309