Orice masina produsa in Europa are cel putin o piesa produsa in una din cele mai mari si vechi fabrici din Sibiu, printre primii cinci exportatori ai Romaniei, companie cotata la Bursa de Valori Bucuresti.
„(Fabrica — n.r.) produce componente auto pentru piata europeana si internationala, componente care se regasesc, as putea sa va spun, cred ca fara exceptie, in fiecare din masinile care se produc in Europa, in acest moment. Sigur si in Bentley si in Ferrari si in alte masini de serie”, a declarat joi Ioan Deac, directorul companiei sibiene.
Firma de la Sibiu de productie suta la suta romaneasca produce aproape exclusiv pentru export, desi inainte de 1990 producea doar pentru piata interna. Produsele de la Sibiu ajung in 23 de tari, de pe trei continente. Cifra de afaceri a companiei a atins 105 milioane de euro, din care exportul reprezinta 75%, conform directorului firmei. Produsele companiei sunt asamblate pe automobile precum BMW, Mercedes, Peugeot, Renault, Audi, Ford, Fiat, Citroën si Kia.
Nu doar piesele produse la aceasta firma ajung in masinile care se produc in Europa. Firmele straine prezente in Zona Industriala Vest din Sibiu produc si ele pentru industria auto din Europa si nu numai. Reprezentantul uneia dintre firmele germane din Zona Industriala Vest, Alin Bota, a aratat joi, ca angajatii de la Sibiu ai firmei reusesc sa produca piese pentru Audi, BMW, Chrysler, Daimler, General Motors, Jaguar, Porsche, Peugeot Citroen, Renault, Rolls-Royce, Wolkswagen, Maserati. In cadrul acestei fabrici se produc componente care se pot observa de orice sofer pe bordul, schimbatorul de viteza, volanul sau usa masinii.
„Clientii nostri sunt din toata lumea, dar preponderent din Germania. Avem clienti si in America, Asia si restul Europei, producatorii de masini care nu sunt germani. (…) Firma produce dispozitivele de la inceput pana la sfarsit. (…) Produsele noastre, cele mai multe din domeniul auto, sunt vizibile in masina”, a aratat Bota.
Cei doi producatori pentru industria auto de la Sibiu si-au prezentat companiile joi, la Universitatea „Lucian Blaga”, in cadrul unei conferinte organizate cu prilejul „Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania”.