SOCIAL

Sibiul vazut de un irlandez, la 1821: o ţara bogata, o cultura superioara

Sibiul vazut de un irlandez, la 1821: o ţara bogata, o cultura superioara

In jurnalul sau Robert Walsh, un irlandez care a calatorit in Romania imediat dupa razboiul de la 1821 vorbeste despre perioada petrecuta la Sibiu, oras pe care il catalogheaza ca fiind ”bogat si cu o cultura superioara”.

sibiul la 1808

Pe drumul spre Sibiu ob­serva troiţele de lemn pe care le compara cu crucile de piatra din Irlanda. Intrand in Sibiu, revine de fapt in lu­mea civilizata, pe care o recunoaste si o inţelege si care in mentalitatea lui este asociata si cu lu­mea pro­tes­tan­tismului (chiar daca sasii erau lu­te­rani, iar el anglican, exista un fond co­mun). „Am intrat acum intr-o ţara bogata, o cultura superioara si misunand de oameni, cu un aer de mandrie si de opulenţa, in asa mare contrast cu aceea strabatuta de mine de la Constantinopol la munţii Carpaţi.“ Cautand un han unde sa traga, da peste unul in care personalul vo­rbea numai ungureste. Fiindu-i im­po­sibil sa se ințeleaga in alta limba, il para­seste suparat, ajungand la „grecul“ Pop, care mai mult ca sigur era roman ortodox si care, spre marea lui surprindere, vorbea limba engleza. Ulterior, urmeaza un tra­seu standard pentru cei care doreau si atunci, dar si acum sa ajunga la Budapesta si Viena: (actualul traseu al A1) Sibiu-Se­bes-Orastie-Deva-Savarsin (unde un nobil ţanţos maghiar ce deţinea moșia nu l-a ba­gat in seama) spre Arad.

Dupa ce s-a intors in Anglia, in 1831, a fost trimis pentru a doua oara la Cons­tan­tinopol, in timpul ambasadei scoțianului Robert Gordon, care reprezenta interesele britanice care se profilau inca de pe acum ca un garant al „bolnavului Europei“, cum era numit in epoca Imperiul Otoman. Si pentru a carui prezervare nu a ezitat sa lupte in razboiul Crimeei cu Rusia (oferind o buna oportunitate celor doua Prin­ci­pate). In mai 1832 a parasit din nou Istan­bulul, care se pare nu i-a placut foarte mult, stabilindu-se in 1835 in Irlanda, un­de a slujit in parohia de la Kilbride, pe care a schimbat-o in 1839 cu cea din Fin­glas, unde a murit la 30 iunie 1852.

Sursa: revista22.ro, Foto: turism.sibiu.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309