CULTURA

Singurul ROMAN care picteaza masinile cu cafea si-a adus la SIBIU colectia sa impresionanta! VIDEO INTERVIU

Singurul ROMAN care picteaza masinile cu cafea si-a adus la SIBIU colectia sa impresionanta! VIDEO INTERVIU

Singurul ROMAN care picteaza masinile cu cafea a venit la SIBIU cu COLECTIA sa impresionanta! VIDEO INTERVIU 333

O colectie impresionanta de masini unicat a ajuns la Sibiu datorita unui entuziast numit Adrian Mitu, singurul roman care picteaza masinile cu cafea.

Asa l-am descoperit, pictand la o masuta, pe tanarul arhitect, venit de la Bucuresti, cu expozitia ”1 an de masini pictate cu cafea”. O expozitie inedita, dedicata atat pasionatilor de masini, cat si pasionatilor de arta — „The Morning Coffee — Cars paintings, fueled with coffee”. Masinile pictate cu cafea au fost vazute pana acum la Bucuresti, Constanta, Sibiu, iar din 26 pana in 28 august, expozitia va fi la Cluj-Napoca, dupa care, intre 30 august si 1 septembrie, la Timisoara. La Sibiu, foarte multi turisti straini, dar nu numai, s-au aratat interesati sa cumpere masinile lui Adrian Mitu.

„Analizam posibilitatea sa vindem colectia de masini pictate cu cafea, la final”, a declarat Anca Axente, PR al proiectului. ”PR de la prieten. Pentru mine este un proiect de suflet”, marturiseste Anca.

M-am asezat si eu la masa, langa tanarul care isi inmoaie pensula in ceasca cu cafea si am stat de vorba… la o cafea. Adrian Mitu, romanul care cu ajutorul cafelei da un alt luciu masinilor, nu este sofer inrait, chiar nu iubeste traficul aglomerat. Mai mult, el se declara ca fiind un ”car enthusiast”, adica un car designer, pictor de masini, cu cafea. Visul lui este de a ajunge car designer la o mare companie.

„Imi doresc sa fiu car designer la o mare companie. Si un alt vis de-al meu este sa fac o expozitie cu masini, pe care sa poata ‘vedea’ si nevazatorii, folosind o tehnica anume, incat acestia pot atinge lucrarile”, a declarat Adrian Mitu.

Pasiunea lui Adrian Mitu pentru designul de masini este mostenita din copilarie si inspirata de tatal sau, un pasionat mecanic autodidact. „Tata si-a construit Dacia, piesa cu piesa, ca la Ikea. Si-a construit propria Dacie intr-un an de zile”, a marturisit Adrian Mitu. Practic, tot tatal sau i-a starnit pasiunea de a desena masini.

„Intr-o zi, a luat un carnetel si a schitat un Oltcit. Mi s-a parut foarte tare cum dintr-o foaie goala faci o chestie care sa arate ca si cum ai baga mana in foaie. Iti vine sa bagi mana in foaie, sa o iei de acolo. Nu a mai facut nicio masina din ziua aceea. A facut un Oltcit si gata. Si din momentul ala am vazut ca nu vrea sa imi deseneze si m-am apucat eu si mi-am desenat”, a explicat Adrian Mitu.

Pentru acesta, totul a prins contur in momentul in care reprezentantii companiei Renault au venit la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, unde el studia, si au dezvoltat un program de design dedicat studentilor. De atunci, si-a urmat visul si a pus in aplicare planul curajos de a deveni designer de masini.

„Atunci cand desenam o casa, trebuia sa aiba si o masina pe langa”, povesteste Adrian Mitu.

Pe langa studiile pe tema automobilului clasic, el lucreaza permanent la propriile concepte utilizand permanent inspiratie din lumea arhitecturala, organica sau tehnica.

Tehnicile utilizate frecvent de Adrian Mitu in realizarea studiilor sale sunt acuarela si lutul, imbinand astfel cele doua metode de studiu, grafic si sculptural.

Proiectul „Morning Coffee” este rezultatul unui moment de inspiratie. Odata perioada de antrenamente inceputa, atelierul este permanent plin de schite cu masini. Intr-o dimineata, in timp ce isi bea obisnuita cafea in fata calculatorului, a simtit nevoia de culoare pe o schita in creion, ratacita pe birou. Asa ca, a inmuiat repede pensula in restul de cafea si a dat volum schitei.

Fotografia a ajuns pe retelele de socializare, feedback-ul a fost unul pozitiv, iar de atunci a decis ca fiecare dimineata sa inceapa in acest mod: dand culoarea cafelei unei masini emblematice. Astfel s-a nascut „The Morning Coffee”, un tabiet zilnic si o colectie de masini „alese” care parcurge intreaga istorie auto prin peste 300 de picturi insufletite de aroma cafelei de dimineata.

Cateva dintre modelele reprezentative ar fi vedetele anilor ’60 de la Porsche 911, la Alfa Romeo Giulieta, Jaguar E-Type, Fiat 500, BMW E9, Mercedes 230 „Pagoda” si nostalgii romanesti precum Dacia 1300, Dacia 1100 sau vestitul IMS, dar si multe alte minuni pe roti, care pot fi admirate in timpul expozitiei.

Practic, totul a inceput intr-o dimineata. Si de atunci, Adrian Mitu deseneaza, zilnic, masini. Cu cafea. Nici macar nu e mare cafegiu. Un an de entuziasm. Deocamdata, Adrian traieste din proiectele de arhitectura. Insa pasiunea lui cea mai mare este car designul. Printre cei care ii incurajeaza talentul sunt cei de la Tiriac Collection si Julius Meinl.

„Eu nici macar nu ma consider foarte talentat. Nu cred ca asta e o scuza ca sa nu faci ce iti place. Fac cu placere ceea ce fac. Sunt un entuziast. Un car enthusiast”, a marturisit, razand Adrian Mitu.

Tot din entuziasm, l-am intrebat cum face ca unele masini sa fie rosii, folosind cafea. Si asa am aflat ca pigmentul din cafea este unul slab, iar cu ajutorul unei alchimii care se creeaza intre acuarela si boabele de cafea se pot desena cu cafea si masini rosii.

Dupa ce ne-am terminat cafeaua, iar pe masa a fost gata un Mini Cooper, parcat artistic in fata simbolului Sibiului, Turnul Sfatului, ne-am dat seama ca numai din entuziasm puteau discuta despre entuziasm doi oameni care nu sunt soferi, la o aruncatura de bat de Pasajul Scarilor, locul care leaga Orasul de Sus cu Orasul de Jos, in cel mai pitoresc loc din Sibiul vechi.

Sursa: agerpres.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349