REPORTAJ

Studentii ridica nivelul chiriilor din Sibiu

Studentii ridica nivelul chiriilor din Sibiu

Peste 2.000 de tineri au devenit studenti ai ULBS!2In majoritatea oraselor din tara, care sunt centre universitare, luna septembrie aduce o majorare a chiriilor. Fie ca vorbim despre Cluj, Timisoara, Iasi sau Brasov, venirea studentilor pentru noul an universitar ii face pe proprietarii de locuinte sa ridice preturile.
La Sibiu, chiriile au crescut, in ultimele doua-trei saptamani, cu 20-30 de euro pentru un apartament sau pentru o garsoniera, iar reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca acest lucru se datoreaza cererii extrem de mari si ofertei foarte mici.
„Cererea este foarte mare fata de oferta in aceasta perioada, inclusiv pentru garsoniere. Noi cam de trei saptamani am inceput sa inchiriem cu 20-30 de euro mai mult decat inainte. Una dintre probleme este ca nu toti proprietarii accepta studenti. Cand dau locuintele spre inchiriere, foarte multi precizeaza ca nu vor studenti, animale de companie sau copii. Adevarul este ca am vazut apartamente de-a dreptul distruse de studenti si oamenii nu vor sa riste”, afirma Mirela Lipovetchi, managerul unei agentii imobiliare din Sibiu.
Potrivit acesteia, o alta problema este ca studentii sunt dispusi sa dea 100-110 euro pentru chirie, iar in acest moment nu se mai gasesc locuinte de inchiriat la acest pret.
„Studentii vor apartamente de doua-trei camere si se cupleaza cate patru. Ei vor apartamente la 100-110 euro, or, nu am ce sa le ofer. Din 1.600 de locuinte cate am avut spre inchiriere mai am doua apartamente, dar care costa 250-270 de euro. Sunt apartamente dotate cu tot ce trebuie. La 80-100 de euro mai am foste camere de camin, dar care nu au nicio dotare”, spune Mirela Lipovetchi.
Pretul de inchiriere variaza si in functie de zona in care este situata locuinta, cele mai scumpe fiind zona centrala si cartierele aflate in preajma facultatilor.
„Studentii sunt foarte comozi. Nici nu-mi vine sa cred ca tinerii din ziua de azi prefera o locuinta modesta de pe Mihai Viteazu (cartier de blocuri situat relativ aproape de centru si de majoritatea facultatilor – n.r.), in locul unui apartament super dotat din Terezian (cartier marginas – n.r.). Cele doua se inchiriaza la acelasi pret din cauza diferentei de zona”, explica Mirela Lipovetchi.
Potrivit site-urilor cu anunturi imobiliare, o garsoniera se inchiriaza in Sibiu cu preturi cuprinse intre 120 si 200 de euro, in functie de zona in care se afla, de suprafata si dotari. De aceleasi criterii depinde si pretul de inchiriere a unui apartament, care porneste de la 180 de euro si poate ajunge la 270 de euro. La aceste preturi se adauga cheltuielile lunare de intretinere, dar si o garantie de valoarea unei chirii, care se plateste la inceput.
Mai ieftin pot iesi studentii care sunt dispusi sa locuiasca in gazda: o camera se inchiriaza cu preturi cuprinse intre 300 si 550 de lei pe luna, unii proprietari fiind dispusi sa accepte doua persoane in aceasta incapere.
Ioana si Mihaela sunt din judetul Valcea, studente la Facultatea de Drept din Sibiu, si incearca sa inchirieze o garsoniera. Avand in mana un ziar cu anunturi imobiliare si notate pe o foaie de hartie alte cateva anunturi preluate de pe site-uri, cele doua stau la o terasa din centrul orasului si dau telefoane. Amandoua spun ca prefera sa vorbeasca direct cu proprietarii, pentru a evita comisioanele agentiilor imobiliare. Nu vor sa dea foarte multi bani, dar au constatat ca nu vor reusi sa inchirieze garsoniera la pretul pe care si-l propusesera de acasa.
„Speram sa gasim o garsoniera mare, cu un pat dublu sau doua paturi, cu un birou, o bucatarie mica si baie la 100-120 de euro. Nu gasim asa ceva. Cele care sunt asa de mari ajung si la 180 de euro. Nu stim inca ce vom face, dar mai avem cateva anunturi de parcurs. Apoi vom merge sa si vedem cateva garsoniere”, spune Ioana.
Sunt si proprietari care posteaza singuri anunturile pe site-urile de profil, tot pentru a nu plati comisioane agentiilor imobiliare, mai ales ca in aceasta perioada oamenii nu-si fac probleme ca nu pot inchiria.
„Intotdeauna inainte de 1 octombrie se inchiriaza foarte repede apartamentul. Eu am un apartament la casa, de doua camere. Cer 170 de euro pe luna, plus cheltuielile la utilitati. Am dat anuntul luni dimineata si in mai putin de 24 de ore am gasit doi studenti care l-au inchiriat. As fi preferat doua fete pentru ca sunt mai linistite, dar baietii astia pareau cuminti, sper sa nu avem proleme”, spune Bogdan Marcu, proprietarul unei locuinte inchirate.
In municipiul Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” are circa 15.000 de studenti, dintre care peste 3.000 sunt in anul intai. Universitatea le pune la dispozitie 2.000 de locuri in caminele proprii si luate in administrare. Reprezentantii universitatii spun ca locurile sunt suficiente pentru ca, oricum, majoritatea tinerilor prefera sa stea in chirie impreuna cu prietenii.

Iata cum se prezinta situatia in alte centre universitare:

TARGU MURES – 100-130 de euro chiria in garsoniera, 150-200 pentru doua camere

Mircea Prozan, manager al unei agentii imobiliare din Targu Mures, spune ca nivelul chiriilor este acelasi ca anul trecut si nu variaza in functie de sezon.

„Chiriile sunt cam la acelasi pret ca anul trecut, depinzand si de amenajari si de zona. O garsoniera este undeva la 100-120, chiar 130 de euro, un apartament de doua camere cam 150-200 de euro, iar cel de trei camere, undeva la 250-300 de euro. Sigur, mobilate, utilate, intretinute, intrucat chiriasii au pretentii. Am observat un fenomen in ultimul timp – studentii, mai nou, nu mai cauta sa inchirieze, prefera sa cumpere prin programul «Prima casa». Ii mai ajuta si parintii… Ceea ce arata ca mai sunt bani pe piata. Si eu mai bine vand decat inchiriez”, spune Prozan.

Potrivit acestuia, sezonul de inchirieri pentru studenti incepe in jur de 15 august si se incheie cam prin 20-25 septembrie. Cele mai cautate locuinte sunt in cartierele 7 Noiembrie si Cornisa, mai apropiate de universitatile de stat, urmate de Aleea Carpati si zona centrala, insa in ultimul caz nu prea sunt apartamente de inchiriat pentru persoane fizice, fiind preferate firmele.

TIMISOARA – Camera in camin de nefamilisti, cu baie la comun, minimum 150 de euro

Directorul unei agentii imobiliare din Timisoara, Corina Eva, spune ca pretul de inchiriere a apartamentelor a crescut, comparativ cu lunile de vara, insa a ramas la fel fata de perioada similara a anului trecut.

„Este cunoscut faptul ca piata chiriilor are un caracter sezonier. In functie de evolutia cererii, chiriile scad in general in trimestrul al doilea, in perioada aprilie-iunie, pentru a reveni in crestere in a doua jumatate a lunii august si septembrie. Toamna, interesul pentru chirii este cu pana la 50 la suta mai ridicat decat in lunile de primavara-vara. Pretul imobilelor este dictat insa si de zona in care sunt amplasate”, afirma Corina Eva.

Potrivit acesteia, in aceasta perioada chiriile sunt mai mari cu 20-30 la suta fata de lunile de vara.

In luna septembrie, chiria pentru o garsoniera variaza intre 150 si 300 de euro, in functie de gradul de confort. In zona Complexului Studentesc, cea mai cautata in aceasta perioada, o camera intr-un camin de nefamilisti, cu minime dotari si cu o baie la comun, nu se poate inchiria fara 150 de euro.

ORADEA – Chiria incepe de la 85 de euro pentru o garsoniera si ajunge la 200 de euro in zona UMF

La Oradea, chiar daca numarul studentilor ar putea fi mai mic in acest an, nivelul chiriilor va fi acelasi fata de anul trecut, dar nu se inregistreaza nicio crestere fata de lunile anterioare, spune agentul imobiliar Marcian Ursan.

„Avem in portofoliu garsoniere in diverse cartiere ale orasului la 85 de euro pe luna sau intre 100 si 160 de euro in centru, ba chiar 200 de euro in apropierea Facultatii de Medicina si Farmacie. Pentru apartamentele cu doua camere chiria va fi intre 100 si 250 de euro pe luna, in functie de gradul de mobilare si dotare cu aparatura electrocasnica si electronica”, explica el.

Potrivit acestuia, posibila scadere a numarului de studenti nu va influenta nici celelalte conditii de inchiriere a locuintelor.

IASI – Chiriile pentru garsoniere pornesc de la 150 de euro

Agentii imobiliari din Iasi spun ca odata cu venirea studentilor cererea depaseste de trei, patru ori oferta, iar chiriile cresc cu pana la 20%.

In functie de cartier, o garsoniera cu centrala termica, masina de spalat si mobilata integral se inchiriaza la Iasi, in medie, cu preturi cuprins intre 150 si 170 de euro. Apartamentele cu doua camere, cu conditii similare, se inchiriaza in general cu preturi cuprinse intre 180 si 200 de euro, ajungand si la 230 de euro. Aceste preturi sunt insa valabile pentru cartierele Podu Ros, Tatarasi sau Tudor Vladimirescu, pentru care este cererea cea mai mare, fiind considerate zone bune, aflate la o distanta relativ mica de centru.

In cartierele considerate premium, cum este cartierul Copou sau zona rezidentiala din jurul Complexului Palas, de langa Palatul Culturii, chiria ajunge sa depaseasca 350 de euro pentru un apartament cu doua camere. In zona Palas, exista apartamente cu doua camere unde chiria lunara este de 400 de euro.

CLUJ-NAPOCA – Chirie de 300 de euro pentru o garsoniera

La Cluj-Napoca, chiriile cresc, in aceasta luna, cu 30-50 de euro, indiferent de zona in care se afla locuintele.

„Fata de lunile de vara, iunie si iulie, chiriile apartamentelor au crescut in septembrie cu 15 la suta, fiind vorba despre o majorare cu 30-50 de euro, indiferent de zona in care se inchiriaza. Situatia este datorata studentilor care incep anul universitar de la 1 octombrie si care cauta chirii cu o luna, chiar doua inainte. Cel mai mult se cauta apartamente cu doua sau trei camere. Se gasesc mai greu apartamente bune, majoritatea ofertelor fiind slabe din punctul de vedere al calitatii si confortului”, spune Vlad Nistor, agent imobiliar.

Potrivit acestuia, daca in lunile iunie-iulie o garsoniera se putea inchiria cu 250 de euro, la inceputul lunii septembrie chiria ajunge la 300 de euro.

Pentru un apartament cu doua camere, in iunie-iulie se cerea o chirie de 300 de euro, iar acum ajunge la 330 de euro, in timp ce in cazul unui apartament cu trei camere chiria a crescut de la 350 la 400 de euro.

Pe de alta parte, sunt si cazuri in care studentii cauta apartamente cu patru camere, unde, pentru o camera, chiria poate ajunge la 100-120 de euro.

BRASOV – Chiria in minicaminele private amenajate in vile include utilitatile

La Brasov, studentii care nu gasesc un loc in caminele facultatilor pot opta pentru minicamine private, amenajate in vile, unde preturile pentru un loc incep de la 350 de lei si ajung la 550 de lei, cu toate utilitatile incluse.

Astfel, un brasovean si-a construit in urma cu trei ani inca un etaj la vila sa din cartierul Florilor, amenajandu-l in regim de camin studentesc, cu cinci camere mobilate, cu dus propriu si bucatarie comuna, utilata. Chiria este de 350 de lei pe luna de persoana, in acest tarif fiind incluse costurile energiei termice, internet si cablu TV, studentii urmand sa plateasca o parte din factura la energia electrica, in functie de consum. Barbatul spune ca in prezent mai are libera o singura camera, insa este convins ca si aceasta va fi ocupata in scurt timp. El isi face publicitate in principal prin cunoscuti.

ARAD – 150-200 de euro chiria unui apartament cu doua camere; 100 de euro garsoniera

Expertii imobiliari din Arad spun ca este al doilea an in care nu se asteapta la o crestere importanta a chiriilor odata cu inceperea anului universitar, pentru ca numarul studentilor a scazut constant in ultimii ani, iar multe locuinte au ramas neocupate.

Potrivit expertului imobiliar Marius Salajan, oferta medie in municipiu este de 6.000 de locuinte inchiriabile, din care jumatate raman constant neocupate, fiind goale si in acest moment, din cauza scaderii cererii.

Sunt insa cateva zone din Arad in care locuintele se inchiriaza fara probleme cand revin studentii, fiind vorba despre zonele Confectii, UTA, Intim si Micalaca 300, in proximitatea carora exista facultati ale celor doua universitati din oras.

Sursa: Mediafax


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309