Studentii sibieni, devoratori de muraturi. Aproape 2 tone in 6 luni

cantina ulbs

Viata de student la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu nu inseamna doar cursuri, seminarii sau laboratoare. Si nici munca angajatilor ULBS nu se reduce la predat, cercetari stiintifice sau conferinte. Daca zicala originala spune ca ”dragostea trece prin stomac”, o putem adapta putin si, in cazul studentilor, am putea spune ca viata de student trece pe la cantina. Asta pentru ca, in anii de studiu, aproape toti studentii au trecut, macar odata, pe la cantina de pe strada Rennes, pentru a lua masa.

Munca celor 10 angajati ai cantinei nu se vede decat in farfuriile celor 300-400 de studenti care iau zilnic masa aici. Si nu doar ei, ci si cadre didactice sau angajati ai ULBS trec pragul cantinei. Inclusiv rectorul Ioan Bondrea spune ca ”imi place sa fiu printre studenti si, ori de cate ori imi permite programul, merg bucuros sa iau pranzul la cantina universitatii”.

In spatele celor aproape 400 de portii servite zilnic, pe timpul anului universitar, stau mii de ore de munca. Iar aceasta munca incepe cu mult inainte ca studentii sa revina la cursuri, dupa incheierea unui an. Pregatirile incep cu mai bine de o luna inaintea datei de 1 octombrie, iar retele sunt cele traditionale. In frunte cu sefa cantinei, Marioara Talvan, sau doamna Mery, cum este cunoscuta, doamnele incep sa ”populeze” camara cu tone de muraturi. Cam 1,7 tone in fiecare an. ”Chiar daca nu este un loc vizibil pentru studentii nostri, camara plina cu muraturi este mandria cantinei”, spune directorul general administrativ adjunct al ULBS, Ramona Todericiu, cea care trebuie sa se asigure ca toata infrastructura de cazare si masa a ULBS functioneaza in paramentri.

Aproape 2 tone, in sase luni

Anul acesta, pregatirea muraturilor a inceput undeva la sfarsitul lunii august, iar in camara au ”popsit”, in total, 1740 kg de muraturi. ”Toate acestea nu ne vor ajunge decat pana in primavara, probabil prin luna martie. Dupa ce le vom epuiza, vom trece pe salate din legume proaspete”, explica doamna Mery. In acest moment si-au gasit locul in camara: gogonele – 200 kg., castraveti – 200 kg., gogosari – 130 kg. ardei cu varza – 100 kg., ardei iute – 50 kg, vinete – 180 kg., ardei capia copt – 200 kg. zacusca, ghiveci orez cu legume si ghiveci cu legume  – 200 borcane (160 kg.), varza murata – 500 kg. si tarhon in otet – 20 kg..

Cartoful, ”vedeta” cantinei

Fara indoiala, cel mai folosit produs al cantinei este cartoful. Pregatit sub diferite forme, cantitatea zilnica ce se consuma este, in medie, de 200 kg.. Stocul se face, de asemenea, inaintea inceperii anului universitar, cand se achizitioneaza 25 tone.

Meniul zilei, 10 lei

Cei care aleg sa ia masa la cantina ULBS nu trebuie sa scoata din buzunar mai mult de 15-20 lei, pentru un pranz consistent. In fiecare zi exista meniul zilei, care include ciorba, fel principal cu garnitura si salata si un desert, iar pretul este de 10 lei. ”Studentii pot sa aleaga si la liber, din meniu, dar chiar si asa, pretul nu este cu mult mai mare, aproximativ 15 lei”, explica Marioara Talvan.

 

 

 

 

Add Comment