ECONOMIE

Studentii ULBS au recomandat „virtual” cumpararea Albalact. Lactalis a incheiat afacerea, „real”

Studentii ULBS au recomandat „virtual” cumpararea Albalact.  Lactalis a incheiat afacerea, „real”

Cinci studente ale Falcultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu, impreuna cu profesorii lor, au participat la o competitie in cadrul caria a trebuit sa realizeze un raport financiar privind vanzarea, cumpararea sau mentinerea actiunilor Albalact. In urma analizei financiare au decis sa le sugereze „investitorilor” sa cumpere. Peste cateva luni, Lactalis a achizitionat Albalact.

Cinci studente la Master, la Facultatea de Stiinte Economice – Ioana Andreea Bogoslov, Alexandra-Gabriela Marina, Nancy Panta, Loredana Paunescu si Laura Lascu – alaturi de profesorii Eduard Stoica, Vasile Bratian, Liliana Bunescu, Diana Mihaiu, Livia Ilie si mentorul din partea CFA Society Romania pe Natalia Grossu, Fixed Income Portfolio Manager in cadrul NN Investment Partners, au participat la ”CFA Institute Research Challenge”, o competitie globala ce ofera studentilor experienta bunelor practici profesionale in analiza financiara, cu un proiect care a vizat compania Albalact.

In cadrul competitiei, echipa ULBS a intocmit o analiza financiara a liderului national de produse lactate, in urma careia, trebuia sa ofere trei solutii posibililor investitori: de a cumpara, vinde sau detine (buy, sell or hold) actiunile respective.

Competitia pune accentul pe munca in echipa, studentii formand echipe de cercetare si analiza a unei companii tranzactionate public. Fiecare echipa elaboreaza un raport, care trebuie sa contina o analiza fundamentala a companiei si a industriei in care activeaza aceasta, iar recomandarea trebuie justificata prin metodele de evaluare folosite.

Raportul este apoi prezentat in fata unui juriu. Exista doua evaluari distincte, realizate de catre doua echipe independente formate din profesionisti: una evalueaza raportul, cealalta prezentarea. Este desemnata doar echipa castigatoare, fara a face alte clasamente intre echipele participante.

”Solutia pe care echipa universitatii a oferit-o investitorilor, a fost de a cumpara, decizie ce a fost luata si in cazul real. Chiar si pretul estimat a fost apropiat de cel cu care s-a efectuat tranzactia reala”, a declarat prof. univ. dr. Livia Ilie, prorector al ULBS.

In urma acestei analize, echipa Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu a primit aprecieri din partea juriului. “Membrii juriului au apreciat raportul echipei ULBS ca fiind unul dintre cele mai bine structurate, iar prezentarea publica a fost una atent pregatita. Am remarcat o crestere permanenta a calitatii rapoartelor si a competitiei si ne asteptam ca si in editia de anul viitor ULBS sa participe cu o echipa cel putin la fel de valoroasa ca cea de anul acesta”, a declarat dr. Mugur Popescu, vicepresedinte al CFA Romania.

Aceasta competitie, organizata de CFA Institute incepand din 2002, a implicat de-a lungul timpului peste 15.000 de studenti din peste 1.000 de universitati din intreaga lume. La cea de-a patra editie desfasurata in Romania, din acest an, au participat 7 echipe din 6 universitati: Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, precum si Academia de Studii Economice a Moldovei.

“In concordanta cu misiunea de promovare a celor mai inalte standarde de etica, educatie si excelenta profesionala in domeniul investitiilor, CFA Institute si-a asumat un rol activ de pregatire a viitoarelor generatii de profesionisti ai pietei de capital, prin organizarea unei competitii globale pentru studenti, care sa simuleze conditiile reale de piata. Dificultatea, complexitatea competitiei impun o munca asidua de cateva luni, atat a studentilor, cat si a profesorilor, fapt demonstrat si de numarul mic de echipe care indraznesc sa participe la o asemenea provocare. Performanta din acest an a echipei ULBS vine sa demonstreze o data in plus ca ULBS, Facultatea de Stiinte Economice, se afla in randul celor mai prestigioase universitati din tara, preocupata de pregatirea studentilor sai pentru cerintele unei piete a muncii dinamice si competitive.” a declarat prof.univ.dr. Livia Ilie, prorector ULBS, care a precizat faptul ca analiza financiara a Albalact a inceput inaintea aparitiei primelor informatii publice referitoare la preluarea de catre Lactalis.

In acest an, castigatoarea a fost o echipa a ASE Bucuresti, care va reprezenta Romania la competitia internationala, de la Chicago (SUA).

cfa institute ulb sibiu


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309