REPORTAJ

Super-politistii cu patru picioare. Gasesc droguri, tigari sau cadavre in apa la mare adancime

Super-politistii cu patru picioare. Gasesc droguri, tigari sau cadavre in apa la mare adancime

caine de politie infractor imobilizat

Pe langa fapul ca la Sibiu exista primul restaurant din Romania, prima farmacie sau prima gradina zoologica, tot aici functioneaza si singura scoala de dresaj pentru cainii de Politie.

Aproape 300 de caini sunt pregatiti anual sa caute persoane disparute, droguri, explozibil, tutun, la Centrul Chinologic Sibiu, singurul din tara care dreseaza caini pentru Politie, Pompieri, Jandarmerie, SPP. Cei care ii antreneaza spun ca nu exista metoda de cautare mai buna decat mirosul cainilor

Centrul Chinologic Sibiu a fost infiintat in 1950 si de atunci a functionat neintrerupt. Aflat la iesirea din municipiul Sibiu, pe drumul care duce catre Paltinis, centrul se intinde pe 13 hectare si este una dintre cele mai mari unitati de profil din lume.

Acolo sunt pregatiti toti cainii cu care lucreaza politistii din Romania, fie ca sunt structuri de patrulare-interventie, de cautare de explozibili sau stupefiante ori politisti de frontiera. Tot acolo sunt pregatiti cainii jandarmilor si ai pompierilor, care pot cauta persoane disparute, inclusiv sub apa, prinse sub avalanse sau sub daramaturi. In cautarea explozibililor sunt specializati cainii ceruti de SPP, animalele fiind folosite aproape intotdeauna inaintea unei intalniri la care participa inalti demnitari.

Nicio metoda de cautare nu este mai buna decat mirosul cainilor

Utilitatea acestor caini s-a dovedit pana acum in zeci de mii de misiuni in intreaga tara. Fie ca descopera droguri ascunse in masini sau in alte locuri, fie ca gasesc explozibili, persoane ratacite, cadavre luate de apa sau infractori care fug de oamenii legii, cainii isi fac intotdeauna treaba.

„Deocamdata nu s-a descoperit nicio alta metoda de cautare care sa fie mai buna decat mirosul cainilor”, afirma comisarul sef Adrian Negutescu, imputernicit ca sef de catedra Dresaj la Centrul Chinologic Sibiu.

La Centrul Chinologic Sibiu exista un caine cu miros atat de bine dezvoltat si care a fost atat de bine dresat cu ajutorul unor specialisti din Germania incat, daca este plimbat incet cu o barca, poate gasi cadavre prinse sub apa la adancimi foarte mari. Animalul semnalizeaza prin latrat, iar scafandrii stiu unde sa caute.

Cainii care sunt acum la Sibiu si lucreaza ca echipe operative au participat la misiuni in judet, dar si in toata tara: timp de mai multe luni au cautat cadavrul Elodiei Ghinescu, au descoperit tigari de contrabanda la Calafat, au cautat, in 2009, un copil de sapte ani disparut de la o cabana din Ranca, judetul Gorj, iar in 2012, Marco, un caine de salvare in varsta de patru ani atunci, a gasit in viata un copil de opt ani, bolnav de autism, disparut de acasa dintr-o localitate de langa Targu Jiu.

Tot cainii de la Sibiu au descoperit un barbat care s-a spanzurat intr-o padure din statiunea Paltinis, persoane luate de viituri, dar si oameni surprinsi de avalansa in Muntii Fagaras.

Oriunde este un caz in care oamenii, singuri sau ajutati de tehnologiile moderne, nu reusesc sa faca fata, intervin cainii de la Sibiu sau cei dresati in centrul de aici.

Aproape 300 de caini pregatiti anual, cei mai solicitati sunt acum cainii care sa descopere tutun

Centrul Chinologic de la Sibiu are un departament special care se ocupa de inmultirea cainilor, aceasta activitate realizandu-se in functie de cererea diferitelor structuri.

Anual, inspectoratele generale de Politie, Pompieri, Jandarmi si Politie de Frontiera, dar si cei de la SPP transmit necesarul de caini pentru anul viitor, iar unitatea de la Sibiu se ocupa de pregatirea animalelor.

„In general, pregatim intre 200 si 300 de caini anual. Acestia sunt pregatiti pentru diferite misiuni, in functie de ce se solicita, pe baza unor selectii. Acum, de exemplu, data fiind amploarea pe care a luat-o traficul de tutun, pregatim mai multi caini care sa descopere tigari. Anul acesta a fost cea mai mare cerere pentru astfel de caini si am pregatit deja circa 50 de animale”, spune Adrian Negutescu.

Pregatirea animalelor de serviciu incepe inca de la nastere. Pana in jur de doua-trei luni, stau in centru si sunt evaluate. In functie de aptitudinile pe care le au, cainii vor fi indrumati spre un anumit tip de activitate: cautare de persoane, de produse sau de urme. Daca sunt mai agresivi, vor fi instruiti pentru patrulare, paza si interventie.

Cel mai bine se lucreaza cu rasele ciobanesc german si belgian, caini cu aptitudini deosebite si care nu sunt extrem de atasati de primul lor stapan, existand posibilitatea ca, la un moment dat in timpul activitatii, din diferite motive, cainele sa fie nevoit sa lucreze cu o alta persoana.

Dupa ce i se stabileste domeniul in care va lucra, cainele este preluat de un ”conductor” – politist, jandarm, pompier – care va face echipa cu el pe teren, va continua permanent pregatirea si il va ingriji.

Pana in jurul varstei de un an, cainele isi insoteste conductorul la serviciu pentru a se obisnui cu mediul, cu oamenii, cu specificul activitatii si cu ceilalti caini din domeniu. Dupa implinirea varstei de un an urmeaza pregatirea de specialitate, un curs cu durata de 16-20 de saptamani, abia dupa absolvirea acestuia cainele fiind folosit efectiv pe teren, in misiuni.

In general, cainii de serviciu „lucreaza” cam sapte ani si jumatate, abilitatile lor fiind verificate periodic, tot la Sibiu. Dupa aceasta perioada, unii dintre ei mai pot continua viata activa, dar majoritatea ies din activitate si fie sunt preluati cu titlul gratuit de catre fostii lor conductori, ceea ce se intampla in 95 la suta din cazuri, fie sunt donati persoanelor care doresc sa-i preia.

Cat timp sunt activi, cainii participa la zeci de misiuni. Pentru ca interventia animalelor de la Sibiu inseamna ca undeva s-a intamplat ceva grav, celor de la Centrul Chinologic le place sa spuna ca, desi cainii sunt pregatiti pentru orice, cel mai bine ar fi sa nu ajunga sa fie folositi.

 Specialistul in droguri: Amir

Amir este un superb ciobanesc german malinois in varsta de patru ani si jumatate, specializat in cautarea de droguri. El face echipa cu agentul sef principal Petre Iuga, instructor la Centrul Chinologic. Istoria lui Amir se impleteste cu ultimii ani din viata lui Petre Iuga. Politistul l-a luat pe Amir pe cand avea cinci luni, l-a ingrijit, l-a dresat, l-a pregatit si apoi l-a prezantat lumii. Amir a castigat mai multe premii nationale si internationale la concursuri de profil. In 2013, a ocupat locul intai pe tara la categoria droguri, iar in acest an a obtinut locul al treilea la un concurs in Bulgaria.

Nu doar la concursuri este bun Amir, ci si pe teren, in misiuni reale. Anul trecut, pe o strada din Sibiu, Amir a fost dus sa caute droguri in masina unui cetatean strain. Dupa ce a dat de mai multe ori tarcoale masinii, cainele a cautat in interior si, in partea din spate, intre scaune, a gasit intr-un tub circa 10-15 grame dintr-o substanta alba, care s-a dovedit a fi cocaina.

 

 

 

Petre Iuga povesteste ca lucreaza in Centrul Chinologic din 1994, iar Amir este al patrulea caine pe care l-a avut.

„In atatia ani nu ai cum sa nu te atasezi de caine. E greu sa renunti la el cand nu mai este in viata activa, asa ca eu, de fiecare data, am cerut sa iau cainii care au fost casati. El devine ca un membru al familiei. Ca sa faci parte dintr-un astfel de echipaj si sa faci munca asta trebuie sa fii deschis, sa-ti placa animalele, sa le iubesti. Altfel, n-ai cum”, explica Petre Iuga.

Un alt ciobanesc belgian malinois de la Centrul Chinologic Sibiu este Echo, un caine de patru ani, specializat in detectarea de explozibil. El face echipa cu agentul sef adjunct Aurelian Vlad, care se specializeaza acum ca instructor, la cursurile organizate de Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX).

„Se doreste o uniformizare a pregatirii cainilor in toate statele membre. De aceea se fac cursuri. In primul rand se specializeaza conductorii, iar eu incerc acum sa devin instructor FRONTEX, adica sa cunosc metodele care se vor aplica in toate statele si sa le pot preda ulterior colegilor din tara”, explica Aurelian Vlad.

El urmeaza un curs cu patru module care a inceput in martie si se va termina in noiembrie. Toata pregatirea se face impreuna cu Echo, existand o sumedenie de chestiuni practice pe care trebuie sa le invete si sa exerseze cu cainele.

Aurelian e fericit ca, deocamdata cel putin, Echo nu a avut ocazia sa descopere explozibil, desi a participat la diferite misiuni.

Aurelian lucreaza de 11 ani in Centrul Chinologic si a avut in grija sase caini pana acum. Cu unul dintre cainii cu care a lucrat si care era specializat pe cautare de persoane a gasit, in 2008, un barbat care fugise din arestul Politiei Bistrita-Nasaud.

„Am fost solicitati si ne-am deplasat la misiune. Au fost doua echipaje de la Sibiu. Intr-o padure, la circa zece kilometri de Bistrita, am gasit persoana, dupa doua zile de cautari”, povesteste Aurelian.

Anual, echipaje de la Sibiu participa la misiuni in strainatate, in general avand ca scop combaterea imigratiei ilegale.

In 2010 a fost obtinut cel mai mare succes in acest gen de misiuni: un echipaj de la Sibiu a participat la o misiune de doua luni in Spania si a gasit 10 dintre cei 40 de imigranti din Algeria si Maroc descoperiti in total pe durata misiunii de catre cele 20 de echipaje participante.

Periodic, cainii de la Sibiu sunt prezentati publicului larg in demonstratii la care participa sute de persoane, in general copii incantati de „trucurile” pe care le pot executa animalele.

Sursa: Mediafax


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309