ACTUALITATE

Teapa record prin metoda ”accidentul”. Victima, un mediesean credul

Teapa record prin metoda ”accidentul”. Victima, un mediesean credul

In ciuda numeroaselor atentionari ale politistilor, care au realizat chair si un spot video de avertizare, metoda ”accidentul” continua sa faca victime. Ultimul inselat este un mediesean de 55 ani, care le-a dat infractorilor o avere.

Acesta a fost sunat, duminica dimineata, in jurul orei 11,20 de un barbat care s-a recomandat drept medic si i-a spus ca fiul sau a suferit un accident de masina si are nevoie urgenta de o operatie. ”Falsul medic a pretins bani pentru operatia fiului victimei, iar pentru a intra in posesia sumei de bani i-a spus victimei ca o persoana il va astepta in zona Spitalului Municipal Medias. La locul indicat de apelant, victima s-a intalnit cu un barbat caruia i-a inmanat 3.010 lire. La aproximativ 20 de minute dupa ce banii au fost predati intermediarului, victima a fost din nou apelata telefonic de catre aceeasi persoana pentru a-i fi returnata suma, motivand ca s-a produs o eroare, stabilind si un loc de intalnire”, potrivit politistilor.

Intrucat barbatului i s-a parut suspect cel de-al doilea apel, a sesizat Politia Municipiului Medias. Politistii au mers impreuna cu victima la locul stabilit pentru returnarea banilor, insa nu s-a prezentat nimeni.

Politistii Biroului Investigatii Criminale Medias continua cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune.

Pentru a preveni victimizarea prin aceasta metoda, politistii sibieni recomanda atentie intrucat pacaleala este simpla si nu necesita o documentare prea riguroasa din partea hotilor. De asemenea, aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  1. Verificati daca ruda in cauza a fost implicata intr-un eveniment rutier, dandu-i un telefon! Solicitati cat mai multe detalii despre unitatea medicala, de politie sau parchet unde s-ar afla aceasta si sunati pentru confirmare! In acelasi timp, apelatii 112 pentru a cere asistenta! Trebuie retinut ca nici Politia, nici Parchetul, nu retin telefoanele mobile ale celor implicati intr-un accident rutier.
  2. In cazul unui accident, nu exista notiunea de plata a unor despagubiri, decat in urma unei hotarari judecatoresti in acest sens sau daca este facuta prin intermediul unor societati de asigurari.
  3. Fiti atenti la persoanele cu care intrati in contact, pe strada, in jurul blocului, aparent intamplator. Este posibil ca acestea sa va urmareasca, sa incerce sa se imprieteneasca cu dv. si sa afle detalii despre familie sau vecini.
  4. Nu primiti in locuinta persoane care pretind ca sunt de la diverse societati comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decat dupa ce ati verificat actul de identitate si legitimatia de serviciu. Nu le furnizati acestora informatii despre membrii familiei dumneavoastra sau despre vecini.

Atentie! Persoanele vizate sunt cele de varsta a doua si a treia, care se presupune ca au bani si rude care nu se afla in proximitatea lor.

Pe ce se mizeaza:

– incapacitatea de a evalua veridicitatea situatiei in stare de anxietate si conditii presante;

– incapacitatea de evalua rational situatia in stare de urgenta;

– empatia si compasiunea ridicate ale victimei, precum si predispozitia acesteia de a se increde usor in oameni.

Foto: www.libertatea.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349