Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu prezinta sambata, 28 iunie si duminica, 29 iunie, de la orele 19:00, spectacolul „Calatoriile lui Gulliver”. Cele doua reprezentatii ale spectacolului vor avea loc la Omsk, in Rusia, in cadrul celei de-a IV-a editii Festivalului International de Teatru Academia.
„Calatoriile lui Gulliver” este un proiect cultural demarat in parteneriat cu Festivalul International de la Edinburgh si finantat cu sprijin de la Administratia Fondului Cultural National. Acesta este cel de-al optulea spectacol montat de Silviu Purcarete alaturi de actorii Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu si una dintre cele mai compacte productii ale acestuia. Seria de exercitii scenice coordonate de Silviu Purcarete isi propune o abordare inedita a romanului lui Swift, in care fantezia se intalneste cu o aspra satira politica. Regizorul a facut o lectura fidela a textului, utilizand insa imagistica baroca proprie stilului sau. Avand ca suport o partitura originala semnata de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel”, productia lui Silviu Purcarete reuneste aspecte sociale si culturale ale lumii din jurul nostru.
Productia Teatrului National din Sibiu a fost desemnata drept cel mai bun spectacol al anului, in cadrul celei de-a XXI-a editii a Galei Premiilor UNITER. Pe langa cele cinci reprezentatii speciale ale spectacolului de pe scena King’s Theatre din Edinburgh in perioada 17 – 20 august 2012, actorii sibieni au mai prezentat acest spectacol, in data de 13 martie 2013, pe scena Teatrului Powszechny din Łódź, orasul gazda al Festivalului International de Piese Placute si Neplacute din Polonia.
Presa britanica lauda spectacolul actorilor sibieni. Publicatia „The Daily Telegraph” a acordat cinci stele spectacolului, iar „Scotsman” si „The Herald” cate patru stele pentru abordarea inovativa a romanului lui Jonathan Swift.
Criticul Dominic Cavendish noteaza in articolul sau, din 20 august 2012, din „The Daily Telegraph” ca „Fara a fi dramatic, in orice caz, aceasta versiune este mai mult fantasmagorica, as spune chiar pesimista si trista. Cei care doresc obisnuita fidelitate fata de satira din 1726 a lui Swift trebuie sa o caute in alta parte. Purcarete se inspira si din alte texte ale lui Swift, inclusiv din eseul «A Modest Proposal». Scenele din Lilliput sunt evocate stralucit prin folosirea celor mai simple mijloace – umbre pe ecran alb, ce corespund micilor figuri ale lui Gulliver”.
Sub titlul „The Swift route to success”, Mark Brown, de la „Sunday Herald”, noteaza faptul ca:
„Regizorul Silviu Purcarete este un artist cu o viziune extraordinara. Ultima sa propunere din Festival, o adaptare stralucitoare dupa satira lui Jonathan Swift nu face decat sa intareasca reputatia regizorului si a companiei sale, Teatrul National Radu Stanca din Sibiu. (…) Purcarete reflecta, cu un umor nebun, uimirea lui Gulliver in fata abilitatii cailor de a comunica unii cu altii.” The Scotsman scrie in editia din 20 august ca „Au intitulat Calatoriile lui Gulliver aceste 80 de minute formidabile si uneori luminoase, atat de aclamate, ale spectacolului lui Silviu Purcarete cu Teatrul Radu Stanca. (…) acest spectacol puternic, coregrafic se prezinta ca un remarcabil tribut adus de secolul XXI unui scriitor care a anticipat dezgustul de sine al epocii noastre…”.
„Calatoriile lui Gulliver“ a avut premiera pe 26 mai 2012, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
„Foarte rar mi-a fost dat sa vad ovatii, aplauze, tropaituri dupa un spectacol care este profund tulburator si care nu se duce in zona teatrului popular.” a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului National din Sibiu.