CULTURA

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu prezinta spectacolul „Solitaritate”!

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu prezinta spectacolul „Solitaritate”!

Teatrul National Radu Stanca Sibiu prezinta spectacolul Solitaritate!2

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu prezinta spectacolul „Solitaritate” in regia Gianinei Carbunariu, in selectia oficiala a Festivalului de la Avignon. Spectacolul va fi insotit de o expozitie ce poarta semnatura lui Dan Perjovschi.

Cele opt reprezentatii ale spectacolului creat de Gianina Carbunariu la invitatia Teatrului National din Sibiu vor avea loc in perioada 19 – 22 si 24 – 27 iulie incepand cu orele 15:00, la Gymnase du lycée Mistral. Pretul unui bilet variaza intre 10 si 23 de euro. Spectacolul va fi prezentat in limba romana cu traducere in engleza si franceza.

„Pentru noi e o bucurie absoluta sa deschidem o fereastra spre teatrul romanesc, dupa 19 ani de absenta a Romaniei in selectia Festivalului de la Avignon.” a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului National din Sibiu.

Teatrul National din Sibiu aduce in turneu un spectacol dupa un scenariu original ce face o cronica vie a Romaniei actuale. In „Solitaritate”, tanara regizoare Gianina Carbunariu vorbeste despre discriminare, pierderea identitatii si dezbinarea societatii. „Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o fictiune inspirata dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent in societatea romaneasca actuala: de la zidul construit in Baia Mare pentru a separa comunitatea rroma de soseaua principala a orasului si pana la marcarea din ce in ce mai radicala a diferentelor intre categorii sociale, etnii, generatii. Sub pretextul respectarii unor conventii sociale si al salvarii cetateanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite sa stigmatizeze diferenta si sa estompeze tot ceea ce ar putea sa ne apropie. Mai grav decat radicalizarea discursului politic despre saracie – vazuta ca o vina a celui incapabil sa fie eficient – este faptul ca acesta a contaminat spatiul public si risca sa devina o perspectiva normala, justa, perfect indreptatita.”, a declarat Gianina Carbunariu la premiera spectacolului de la Sibiu, din data de 14 iunie 2013.

„Solitaritate” este o coproductie Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu si Théatre National de la Communauté Française de Belgique, in colaborare cu Odéon-Théatre de l’Europe si Le Festival d’Avignon 2014. O productie originala pentru ORASE PE SCENA – CITIES ON STAGE, proiect finantat cu sprijin din partea Comisiei Europene. Un spectacol finantat cu sprijin din partea Ministerului Culturii din Romania. Turneul acestui spectacol este realizat, de asemenea, cu sprijin din partea Institutului Cultural Roman.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309