CULTURA

Teatrul sibian raspandeste mesaje de pace in Europa. „Nathan inteleptul” ajunge la Oslo

Teatrul sibian raspandeste mesaje de pace in Europa. „Nathan inteleptul” ajunge la Oslo

Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu continua sa raspandeasca mesajul pacifist, in Europa, prin intermediul spectacolului „Nathan inteleptul”. La o luna dupa ce a fost jucat cu succes in Stuttgart, piesa in regia lui Armin Petras, va ajunge in Norvegia. Evenimentul va avea loc in data de 14 aprilie, ora 19:30, la Teatrul National din Oslo.

Nathan inteleptul-031-foto-Paul-Baila (1)

„Nathan inteleptul”, de G. E. Lessing,  este o coproductie romano-germana a Teatrului National din Stuttgart si a nationalului sibian, realizata cu actori din ambele teatre. Acest spectacol a fost gandit inainte sa se intample toate catastrofele din Europa si arata modul sublim in care cativa artisti cu viziune raspund astazi problemelor legate de terorism, probleme la care politicienii nu  au gasit deocamdata solutii. Este un exemplu de toleranta si pacifism.

Piesa este scrisa de Gotthold Ephraim Lessing (1729–1781), autor care a promovat increderea si respectul dintre diferite grupuri religioase. Nu a apucat sa vada piesa pusa in scena, aceasta fiind initial interzisa de biserica, ulterior fiind interzisa de nazisti.

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, impreuna cu ICR, au dezvoltat un program de diseminare la scara larga a mesajului pe care piesa il contine. Spectacolul ilustreaza Europa de astazi ca pe o lume in care conflictele religioase, cu multe victime, sunt principalele subiecte de stiri. O Europa caracterizata prin terorism, violenta si rasism. Expresiile si cuvintele cheie in ceea ce priveste acest spectacol sunt: libertate de exprimare, dialog intre religii, pace si democratie. Astfel, se atrage atentia asupra necesitatii ca oamenii de religii diferite, precum iudaismul, crestinismul si islamismul, sa traiasca impreuna, in pace.

Actorii isi spun replicile in romana, germana si engleza, iar supratitrarea reprezentatiei de la Oslo va fi in aceleasi trei limbi.

In data de 15 aprilie, Armin Petras  va sustine un workshop cu elevi ai liceelor din Oslo, pe temele propuse de spectacol.  La acest atelier vor participa si actorii Maria Tomoiaga si Alexandru Udrea.

Acest turneu este realizat cu sprijinul ICR.

 Foto: Paul Baila


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279