ACTUALITATE

Temperatura record la Balea Lac. Niciodata in 40 de ani termometrele nu au aratat atatea grade

Temperatura record la Balea Lac. Niciodata in 40 de ani termometrele nu au aratat atatea grade

Cea mai ridicata temperatura din ultimii 40 de ani, pentru luna februarie, la Balea Lac a fost inregistrata astazi. La peste 2000 m altitudine, in inaima Muntilor Fagaras statia meteo a inregistrat 6,9 grade Celsius, cu 10 grade mai mult decat temperaturile normale acestei perioada.

„Azi-dimineata, stratul de zapada a fost de 108 centimetri, iar temperatura aerului 6,9 grade Celsius. Miercuri dimineata este cea mai calduroasa zi de cand se fac observatii in Balea. (…) Temperaturile de acum sunt specifice pentru luna mai. (…) Temperatura medie specifica lunii februarie, la Balea, ar fi in jurul valorii de minus 7-8 grade Celsius”, a declarat meteorologul Adrian Suciu, director adjunct al Centrului Meteorologic Regional Transilvania-Sud.

El a precizat totodata, ca, incepand din noaptea de miercuri spre joi, temperaturile vor scadea din nou.

Turiștii se pot bucura totuși de peste un metru de zapada, un strat mai mic fata de alti ani, dar acceptabil pentru luna februarie. „Cel mai scazut strat de zapada, in aceasta perioada, in zona Balea a fost de 42 de centimetri, in 1991. (…) De regula, in perioada aceasta, la Balea, este un strat de peste un metru și jumatate de zapada”, potrivit meteorologului Adrian Suciu.

In urmatoarele doua luni, la Balea Lac, in mod obișnuit ar trebui sa creasca stratul de zapada, dar și riscul de producere de avalanșe.

Singurii care nu se bucura de caldura de la Balea Lac sunt proprietarii constructiilor de gheata — Hotelul de Gheata, igluurile și Biserica de Gheata, unice in Romania și care atrag numeroși turiști, in special straini. Temperaturile atat de ridicate dau batai de cap proprietarilor Hotelului de Gheata, care sunt nevoiti sa faca mici retușuri la aceasta constructie. Chiar in aceste zile, un grup de englezi se bucura de „caldura” de la Balea, din interiorul camerelor de gheata.
„Hotelul de Gheata rezista la aceste temperaturi, ca și celelalte constructii de gheata de aici. Insa se fac reparatii. Gheata rezista daca temperaturile scad noaptea sub zero grade Celsius”, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, Lidia Badila, purtator de cuvant a complexului turistic de gheata de la Balea Lac.

Accesul in zona se face, deocamdata, doar cu telecabina, Transfagarașanul fiind inchis de la Balea Cascada. Un drum dus-intors cu telecabina, pana la Balea Lac, costa 60 de lei de persoana.

Sursa: Agerpres

serbarile-zapezii-balea-lac


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275