SOCIAL

Tic tac tic tac – ceasul fumatului în spaţii publice mai are câteva ticăieli

Tic tac tic tac – ceasul fumatului în spaţii publice mai are câteva ticăieli

Legea antifumat intra oficial in vigoare începând de mâine.

Consumatorii de tutun mai au doar cateva ore la dispozitie pentru a se bucura de tigara de langa bautura in tihna, relaxati, la masa. De maine nu mai este permis acest lucru, intrucat legea antifumat intra oficial in vigoare. Legea interzice fumatul in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului.

Conform agerpres.ro, institutiile publice locale au luat masuri pentru aplicarea legii antifumat, fiind amenajate spatii destinate fumatorilor in afara sediilor, iar autoritatile cu rol in implementarea legii s-au pregatit pentru a efectua controale in localurile publice. Mai mult, exista si conducatori de institutii care merg pe puterea exemplului.

„De patru zile m-am lasat de fumat, dar tare imi e ca nu o sa ma tina prea mult. Am incercat si plasturi speciali, dar am facut febra. Am renuntat la tigari in primul rand pentru ca nu e sanatos, dar am si multi fumatori in institutie si o sa am probleme cu nefumatorii si fumatorii. Daca ii las pe fumatori sa iasa afara, cinci minute, la fiecare ora, pentru o tigara, in opt ore se aduna 40 de minute pentru tigari”, a declarat pentru AGERPRES, Ciprian Stefan, directorul Complexului National Muzeal ASTRA.

[pentru articolul complet intrati AICI]

Patronii de localuri sustin ideea si spun că sunt chiar mulţumiţi de noua lege.

“Sunt de acord cu implementarea legii antifumat, chiar daca sunt patronul unui local. Sa va spun de ce – clientii nostri suna in cea mai mare parte a timpului sa faca rezervari la nefumatori. Asa ca cel mai probabil o sa creasca numarul de clienti in acest fel”, a declarat patronul unui restaurant in voga din Sibiu.

Clientii fumatori au si ei o reactie extrem de pozitiva la noua lege. Ei spun ca nu vor avea nicio problema sa fumeze in afara barurilor si ca e un pas bun pentru toata lumea.

Mi se pare normal sa se implementeze si la noi in sfarsit o astfel de lege. Chiar daca sunt fumator, ii înţeleg pe cei care vin intr-un local si vor poate sa manance sau vin cu copiii si ii deranjeaza fumul.

Era si cazul sa ne aliniem si noi la standardele europene. In strainatate stau zeci de oameni deodata afara si nu mai au nicio problema cu asta.

Persoanele fizice care nu respecta legea risca amenzi de pana la 500 de lei. Sanctiunile in cazul cluburilor, barurilor si restaurantelor sunt cuprinse intre 5.000 si 15.000 de lei, cu riscul sistarii activitatii barului.

 

Cristina Bălău


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279