Cel mai important eveniment destinat cercetarii va incepe maine, in aproape toate facultatile Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu. Intalnirea stiintei cu sibienii va fi precedata de premierea castigatorilor concursului ”Sibiul cercetatorilor – ştiinţa, tehnologie şi cultura”, destinat elevilor si studentilor.
Competitia organizata in cadrul evenimentului NOAPTEA CERCETATORILOR si-a propus sporirea interesului tinerei generaţii pentru domeniile ştiinţific şi tehnic, avand ca tematica exemplificarea prin tehnici vizuale a modului in care rezultatele diverselor cercetari şi experimente pot avea efecte vizibile asupra dezvoltarii şi prosperitaţii oraşului Sibiu.
Concursul a fost lansat la data de 26 mai si a fost incheiat in 26 septembrie, timp in care 28 de echipe formate din tineri elevi si studenti si-au pus imaginatia la incercare, iar pasiunea acestora pentru stiinta si cercetare a dat roade prin prezentarea publica a unor proiecte interesante, inedite si provocatoare.
Echipele de proiect au avut ca sarcina realizarea unor proiecte inovative, stiintifice sau tehnice, cu caracter experimental – demonstrativ. Aceste proiecte au fost filmate si prezentate public pe pagina de Facebook a concursului unde au putut fi vizualizate si votate.
Evaluarea si punctarea proiectelor propuse a fost facuta cu respectarea urmatoarelor criterii prezentate si in Regulamentul oficial al Concursului: caracterul aplicativ al proiectului propus; impactul proiectului asupra dezvoltarii orasului Sibiu si imbunatatirii calitatii vietii locuitorilor orasului; modul de prezentare al proiectului in cadrul filmului; numarul de voturi (like-uri) primite pe pagina de Facebook.
In urma jurizarii proiectelor au fost selectate echipele castigatoare. Au fost acordate trei premii in functie de varsta si categoriile institutiilor din care au provenit concurentii. La categoria ”Facultate” a fost premiat proiectul cu tema ”Proiectarea si realizarea unui robot labirint” prezentat de Facultatea de Inginerie, in coordonarea Prof univ.dr. Racz Sever Gabriel si realizat de studentii de la specializarile Mecatronica si Calculatoare. Premiul pentru categoria ”Liceu” a fost decernat proiectului intitulat ”Turnul Bionic” prezentat de Colegiul Economic ”George Baritiu” in coordonarea Prof. Carmen Stanese. La categoria ”Gimnaziu”, premiul a revenit echipei Scolii Gimnaziale ”Nicolae Iorga” pentru proiectul ”AID Robotic Cube Solver” coordonat de Prof. Marin Renet.
Pentru premiile speciale au fost stabiliti urmatorii castigatori: premiul ”Echipa cu cel mai inovativ proiect” a revenit studentilor de la Facultatea de Stiinte coordonati de Prof.univ.dr. Dana Simian care au propus proiectul ”Arcadia, o lume virtuala”. Premiul ”Echipa cu cel mai bine realizat film de prezentare a revenit unei tinere eleve cercetatoare de la Colegiul National ”Gheorghe Lazar” coordonata de Prof. Aurora Dobrescu pentru prezentarea proiectului ”Polimeri naturali in gastronomia moleculara” . Premiul pentru ”Echipa cu cel mai aplicativ experiment” a fost acordat pentru doua proiecte: ”Robocar controlat prin Bluetooth cu ajutorul Smartphone-ului” semnat de echipa Colegiului National ”Gheorghe Lazar” in coordonarea Prof. Ioan Stoia si ”ProShow”, proiect propus de echipa Colegiului Tehnic Energetic coordonata de Prof. Carmen Barb. Premiul denumit ”Cea mai amuzanta echipa” a fost acordat echipei Colegiului National ”Octavian Goga” care a proiectat ”Ceasul viitorului” sub coordonarea Prof. Daniela Florentina Ilesan.
Participantii la concurs si castigatorii sunt asteptati la Festivitatea de premiere care va avea loc in deschiderea evenimentului european Noaptea Cercatatorilor, vineri 30 septembrie, ora 15 in Aula ”Avram Iancu” a Facultatii de Litere din Sibiu, Bd.Victoriei, Nr.5-7.
Premierea tinerilor cercetatori se doreste a fi o avanpremiera a celui mai asteptat eveniment stiintific al toamnei, NOAPTEA CERCETATORILOR.
Reamintim ca deschiderea editiei 2016 a Noptii Cercetatorilor va avea loc vineri 30 septembrie, incepand cu ora 16. Sibienii sunt asteptati cu aproximativ 80 de standuri, in 7 locaţii: Facultatea de Inginerie, Facultatea de Stiinte, Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului, Facultatea de Medicina, Facultatea de Drept, Facultatea de Litere si Arte / Facultatea de Ştiinte Socio –Umane, Facultatea de Ştiinte Economice.
Experienta organizarii evenimentului din anii trecuti demonstreaza ca NOAPTEA CERCETATORILOR este asteptata, publicul sibian fiind deja cucerit de toate actiunile organizate de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu intr-o atmosfera neconventionala, cu momente de exceptionale, inedite, pentru adulti, tineri si copii fascinati de lumina stiintei care prinde stralucire prin eforturile sustinute ale echipelor de cercetare. Evenimentul NOAPTEA CERCETATORILOR este organizat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu si cofinantat de Consiliul Local Sibiu, Primaria Municipiului Sibiu si Consiliul Judetean Sibiu. Programul activitatilor din fiecare locatie poate fi vizualizat pe site-ul evenimentului http://cercetare.ulbsibiu.ro/nc.php.