Deschiderea noului an scolar 2014/2015 inseamna o premiera pentru istoria postdecembrista a judetului Sibiu: pentru prima data, toate unitatile de invatamant au autorizatii sanitare. Acest lucru a fost posibil datorita unui program initiat anul trecut de Consiliul Judetean.
”Inca de la preluarea mandatului am gandit o strategie coerenta pentru rezolvarea problemelor administrative din educatie, astfel incat, in limitele legii, sa finantam scolile din judet pentru obtinerea autorizatiilor sanitare. A fost un efort comun facut de Consiliul Judetean, Inspectoratul Scolar, consiliile locale si Prefectura carora le multumesc pentru aceasta colaborare excelenta”, declara presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea.
Consiliul Judetean Sibiu a alocat pentru reparatii si igienizari in vederea obtinerii autorizatiilor sanitare 229 de mii de lei (120 mii in 2013 si 109 mii lei anul acesta), fonduri de care au beneficiat 12 unitati de invatamant din 7 localitati: Miercurea Sibiului pentru scoala gimnaziala si gradinita din Dobarca, Poiana Sibiului pentru gradinita din localitate, Birghis pentru gradinita din Apos si scoala primara din Zlagna, Gura Raului pentru scoala gimnaziala, Slimnic pentru scoala gimnaziala din localitate, scoala gimnaziala si gradinita din Rusi, precum si pentru scoala gimnaziala din Veseud, Ludos pentru scoala gimnaziala si Mihaileni pentru scoala primara din Ravasel)
La scolile speciale, aflate in subordinea Consiliului Judetean, toate au inceput anul scolar pregatite sa ofere conditii optime pentru desfasurarea invatamantului special in cele 5 centre scolare de educatie incluziva: doua la Sibiu si cate unul la Medias, Dumbraveni si Turnu Rosu.
”Este datoria noastra legala, dar pe care o facem cu mult suflet, sa asiguram toate conditiile de invatamant pentru copiii cu nevoi speciale, pentru ca ei sa faca progrese importante si sa se pregateasca pentru integrarea in societate, in viata. Este emotionant sa vezi cum acesti copii, cu care soarta nu a fost foarte darnica, vor sa invete de la cadrele didactice devotate acestei misiuni nobile”, spune presedintele Ioan Cindrea.
Pentru anul 2014, Consiliul Judetean a alocat scolilor speciale un buget de 15,6 milioane lei, cu 4 % mai mare fata de 2013 (14,9 milioane lei). Bugetul acestui an a fost impartit astfel incat sa asigure cheltuielile de personal (13,5 milioane lei), bursele speciale (0,3 milioane lei) si achizitionarea de bunuri si servicii (1,8 milioane lei), din care cheltuieli de intretinere, functionare si reparatii curente (0,4 milioane lei) si dotari (masini, echipamente si mijloace de transport) 0,08 milioane lei.
Anul acesta Consiliul Judetean a mai gestionat si fonduri guvernamentale pentru finantarea unor scoli incepute si abandonate de guvernarea precedenta. Astfel au fost alocate sume importante prin Ordonanta 28/2013 pentru obiective de investitii din sistemul educational demarate prin alte programe nationale si care se vor finaliza anul acesta.
”Guvernul Ponta intelege sa trateze cu deosebita seriozitate toate comunitatile locale,inclusiv pentru scolile din judetul nostru. Din acest motiv a fost emisa Ordonanta 28 care vine in sprijinul primariilor ce nu mai pot finanta continuarea unor lucrari pentru unitatile scolare”, declara presedintele Consiliului Judetean Sibiu.
In 2014 au fost distribuite in judetul Sibiu fonduri in valoare de 1,65 milioane de lei pentru lucrari la scoli sau gradinite dupa cum urmeaza: in Laslea petru extinderea si mansardarea scoalii generale (0,6 milioane lei) si la Sura Mare pentru construirea unei scoali cu clasele I-IV (1,05 milioane lei). Pentru anul viitor sunt prevazute 7,6 milioane de lei pentru mai multe obiective de investitii care urmeaza sa fie propuse spre finantare in cadrul Ordonantei 28 sau prin Programul Operational Regional: Vurpar – construire gradinita (0,54 milioane lei), Gura Raului – construire gradinita (1,9 milioane lei), Miercurea Sibiului – construire gradinita (1,6 milioane lei), Bazna – reabilitare sarpanta si invelitoare la Scoala generala (0,1 milioane lei), Pauca – mansardare la scoala generala (0,8 milioane lei), Pauca – construire scoala gimnaziala (1,86 milioane lei), Talmaciu – reabilitare scoala gimnaziala cu clasele I – VIII (0,62 milioane lei) si Porumbacu de Jos – mansardare scoala gimnaziala (0,19 milioane lei).
La jumatatea acestui an a fost depus in cadrul Programului Operational Regional proiectul ”Reabilitarea partiala a Unitatii de invatamant Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva II Sibiu”, in valoare de 565 mii lei. Lucrarile includ inlocuirea tamplariei, amenajarea salii de mese si dotarea bucatariei. Proiectul a fost acceptat pentru finantare.
O situatie speciala se intalneste la scoala si gradinita din Rusciori unde cladirea veche a fost retrocedata. Primaria Sura Mica a cerut sprijin de la Consiliul Judetean 630 de mii de lei, suma necesara terminarii lucrarilor de constructie la noua cladire inceputa in 2008 si finalizata in proportie de 75%. Solicitarea catre Consiliului Judetean Sibiu va fi rezolvata la rectificarea bugetara de la sfarsitul anului.
Tabloul conditiilor pentru educatie este completat de furnizarea microbuzelor scolare prin Ordonanta 12/2013. Prin acest act guvernamental judetul Sibiu va primi 24 de microbuze de 16 locuri pentru unitatile scolare din mediul rural. Primele doua masini, pentru Alma si Altana, au venit la sfarsitul lunii iulie, iar pentru urmatoarele 7, pe 12 septembrie, premierul Victor Ponta a inmanat in cadru festiv cheile primarilor din Barghis, Bradeni, Iacobeni, Laslea, Micasasa, Porumbacu de Jos si Valea Viilor.
”Este o decizie importanta a Guvernului prin care, in scurt timp, conditiile de educatie din mediul rural vor fi egale cu cele din orase. Cu alte cuvinte se ofera tuturor copiilor sanse egale la educatie, indiferent ca locuiesc la cativa metri de scoala sau la multi kilometri distanta”, spune Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu.
In perioada octombrie-decembrie 2014 vor sosi si celelalte 15 microbuze alocate judetului Sibiu pentru Apoldu de Jos, Arpasu de Jos, Bazna, Biertan, Blajel, Carta, Hoghilag, Nocrich, Pauca, Rasinari, Rosia, Seica Mare, Sura Mare, Selimbar si Turnu Rosu.